Hoe accuraat is 'Erin Brockovich', de film over een mondige advocaat-medewerkster?

Films | Dag op dag 23 jaar geleden kwam de biografische dramafilm 'Erin Brockovich' uit, over een gescheiden moeder van drie kinderen die voor haar advocaat werkt en giflozingen door het Amerikaanse nutsbedrijf PG&E op het spoor komt. De film, die in 2000 uitkwam, gaat over de rechtszaak tegen PG&E. De film is op ware feiten gebaseerd, stelt de filmaffiche. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

In deze film van regisseur Steven Soderbergh leren we Erin Brockovich (een rol van Julia Roberts) kennen, een gescheiden moeder van drie jonge kinderen die na een auto-ongeluk werkloos wordt. Omdat ze in Amerika woont, is er geen sociaal vangnet en ziet ze zich gedwongen zo snel mogelijk nieuw werk te vinden. Ze vindt een job bij haar advocaat Ed Masry (Albert Finney), die haar secretariaatswerk laat doen. Ze wordt onder meer verantwoordelijk voor het nakijken van dossiers. Eén van de eerste zaken die ze moet nakijken, is die van de verkoop van het huis van ene Donna Jensen, een vrouw in het dorpje Hinkley in de staat Californië. Brockovich is verrast dat er een medisch verslag in Donna's dossier zit en besluit Donna te bezoeken. 

Bij haar bezoek stelt Brockovich vast dat nutsbedrijf PG&E Donna's woning en grond wil overkopen omdat het grondwater in Hinkley vervuild zou zijn. Door (letterlijk) graafwerk ontdekt ze dat het bedrijf hexavalent chroom (ook wel "chroom-6") in het grondwater loost. Deze giftige en kankerwekkende chemische verbinding zorgt ervoor dat de gaspijpleidingen van het bedrijf niet roesten en is erg goedkoop te produceren. Het blijkt al gauw dat de lozingen van chroom-6 verschillende soorten kanker veroorzaken bij de inwoners van Hinkley.

Deze vaststelling maakt Erin Brockovich woedend en ze besluit een class-action op te starten, een rechtszaak waarbij een grote groep mensen een proces start tegen een bedrijf. Hoe ze het er vanaf brengt, kan je in de film zien... Maar wat is het waarheidsgehalte van de film?

98 procent

Niemand minder dan de échte Erin Brockovich bevestigde dat de film in grote lijnen trouw blijft aan het waargebeurde verhaal waarop het is gebaseerd. "Ik was in het begin erg nerveus over het resultaat van de filmopnames", getuigt ze in een interview met filmblad Vulture. "De werkelijkheid overtrof in dit geval fictie, maar ik wist dat de inwoners van Hinkley over mijn schouders meekeken. Bovendien kreeg ik bij deze rechtszaak heel wat hulp van andere advocaten, hun rol werd minder goed belicht  in de film. Ik was bezorgd over wat ze ervan vonden."

Uiteindelijk viel het resultaat volgens Erin Brockovich heel goed mee en hebben de filmmakers slechts enkele kleinere details wat aangedikt. "Zo hebben ze verzonnen dat ik vroeger Miss Wichita was en in de staat Kansas was geboren. Maar ik ben geboren en getogen in Californië. Voorts hebben ze het verhaal van de kennismaking met mijn advocaat ietsjes eenvoudiger gemaakt. Oorspronkelijk was James Vititoe, de collega van Ed Masry, mijn advocaat. Pas later leerde ik Ed kennen."

Ontdek ‘Erin Brockovich’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top