Deze Oscar-genomineerde actrice kan je bekijken in 'Downsizing'

Films | De naam Hong Chau doet misschien geen belletje bij je rinkelen, maar mogelijk ken je wel de film waarvoor ze onlangs een Oscar-nominatie heeft gekregen: 'The Whale'. Deze actrice kon haar nominatie helaas niet verzilveren, maar je kan haar zaterdag aan het werk zien in 'Downsizing' op VTM 3. Met deze film brak ze in 2017 door in Hollywood.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op de 95e editie van de Oscars kon 'The Whale' twee van de drie nominaties verzilveren. Dat is niet alleen de verdienste van "comeback kid" Brendan Fraser maar ook van Hong Chau. Met haar rol van de assistent van Charlie, een morbide obese literatuurprofessor, werd deze Amerikaans-Vietnamese actrice genomineerd voor een Academy Award in de categorie beste vrouwelijke bijrol.

Bescheiden afkomst

De 43-jarige actrice begon bescheiden in 2006 met een bijrol in het tweede, derde en vierde seizoen van de televisieserie 'Treme', een productie van 'The Wire'-bedenker David Simon die zich afspeelt in New Orleans. In 2014 kreeg ze een bijrol in de misdaadkomedie 'Inherent Vice', dat echter geen financieel succes werd. Daarna had ze moeite om filmrollen te vinden en wierp ze zich op theaterproducties. 

Maar in 2016 keerden haar kansen met de opnames van 'Downsizing', een sciencefiction-comedy-drama van 'Sideways'-scenarist Alexander Payne. In deze film met Matt Damon, Kristen Wiig, Christoph Waltz en Laura Dern ontdekken Noorse wetenschappers een mirakeloplossing voor de overbevolking en klimaatverandering wanneer ze erin slagen om mensen te doen krimpen tot een lengte van 13 centimeter. Twee middenklassers, Paul Safranek en zijn vrouw Audrey, besluiten hun gestresste bestaan achter zich te laten en zich ook te laten verkleinen. In klein formaat kunnen ze met hun spaargeld een luxueus leven leiden in een miniwereld waar ze minder land en voedsel verspillen.

Groeiende rol

In de film speelt Chau de rol van Ngoc Lan Tran, een Vietnamese politieke activist die door de autoriteiten in haar thuisland werd verkleind en gedeporteerd naar de Verenigde Staten. Daar verliest ze haar linkerbeen en vindt ze een job als huishoudhulp. In het begin van de film is Chaus rol nog beperkt, maar je ziet haar (spreekwoordelijk) groeien om uiteindelijk een hoofdrol te spelen in de ontknoping.

'Downsizing' was geen financieel succes in de filmzalen. Met een opbrengst van slechts 55 miljoen Amerikaanse dollar tegenover een budget van iets meer dan 70 miljoen dollar was de productie bovendien een pijnlijke zaak voor filmdistributeur Paramount Pictures. Niettemin koos de Amerikaanse filmorganisatie National Board of Review deze film uit als een van de beste tien films van 2017. 

Bekijk ‘Downsizing’ op zaterdag 18 maart om 20u35 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top