Deze acteur wint zijn allereerste Razzie Award ooit voor 'Elvis'

Films | Niemand minder dan de met twee Oscars bekroonde Amerikaanse acteur Tom Hanks heeft zaterdag niet één maar twee Razzie Awards in ontvangst genomen. De Razzies zijn de tegenpool van de Oscars en worden gegeven aan de slechtste acteerprestaties en filmproducties van het jaar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De 66-jarige Hanks kreeg twee Razzies voor zijn rol in de biopic 'Elvis', over het leven van de Amerikaanse zanger Elvis Presley. Hanks speelt er Colonel Tom Parker in, de beruchte manager van Elvis. Deze rol leverde hem de Razzie op voor slechtste acteur in een bijrol, en ook die voor slechtste schermkoppel. Die laatste award kreeg hij voor "zijn met latex beladen gezicht, en het belachelijke accent".

'Elvis' was dit jaar opvallend genoeg ook acht keer genomineerd voor een Oscar, onder meer in de categorie beste film en beste acteur, voor Austin Butler in de rol van Elvis Presley. Maar regisseur Baz Luhrmann en de zijnen konden deze nominaties helaas niet verzilveren

Tom Hanks was bij de Razzies ook genomineerd in de categorie slechtste acteur, voor zijn rol van Gepetto in de Disneyfilm 'Pinocchio', maar die prijs ging naar Jared Leto voor diens rol in de film 'Morbius'. 

De slechtste film van het jaar werd 'Blonde', een biografische film over de Amerikaanse filmster Marilyn Monroe. De film van regisseur Andrew Dominik kreeg maar liefst acht nominaties voor een Razzie.

Controverse met minderjarigen

Sinds het ontstaan van de Raspberry Awards in 1981 heeft de jury regelmatig minderjarige acteurs genomineerd voor deze anti-prijzen. Verschillende grote namen binnen de filmindustrie maar ook enkele voormalige leden van de Razzie-jury hadden al jarenlang felle kritiek op deze praktijken, die volgens hen "een zeer negatief effect hebben op de carrière en mentale gezondheid van jonge talenten".

Dit jaar is dat veranderd, nadat het woedende reacties regende vanwege de nominatie van de 12-jarige kindster Ryan Kiera Armstrong. Deze 12-jarige kindster speelde de hoofdrol van Charline McGee in de horrorprent 'Firestarter', een remake van de gelijknamige film uit 1984 op basis van een boek van Stephen King. 

"Ik hou hier niet van. Ryan Kiera Armstrong is nog erg jong en dit is een vorm van pesten", verklaarde actrice Drew Barrymore aan Variety. "Hiermee is een grens overschreden, hiermee lok je pesterijen of iets erger uit", klonk het bij kindster Julian Hilliard.

De organisatoren besloten hun fout recht te zetten door zichzelf te nomineren voor de Razzie van slechtste actrice. Ze wonnen met een overgrote meerderheid van de stemmen, volgens de jury "voor deze gigantische nominatieblunder". Tegelijk kondigde Razzie-medeoprichter John J.B. Wilson aan dat er nooit meer een minderjarige acteur zal worden genomineerd voor een Razzie.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top