'Everything Everywhere All at Once' komt uit de bus als grote winnaar van de Oscars 2023

Films | Afgelopen nacht werden aan de andere kant van de oceaan de Oscars uitgedeeld. Tijdens deze avond vol glitter en glamour kwamen we te weten welke films, regisseurs, acteurs, enz. te boek staan als de beste van 2023. Pickx vat de winnaars van de avond voor je samen. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

De absolute topper van het awardseizoen vond afgelopen nacht plaats: de Oscars. Op deze avond worden de gouden beeldjes uitgereikt voor de beste prestaties in de filmwereld van het afgelopen jaar. De grote slokop van de Oscars 2023 was 'Everything Everywhere All at Once' met maar liefst zeven awards. De Amerikaans-Aziatische film won: Beste Film, Beste Actrice, Beste Regisseur, Beste Acteur én Actrice in een Bijrol, Beste Montage en Beste Originele Scenario. Het was de eerste keer dat meerdere Aziatische acteurs in hetzelfde jaar een Oscar wonnen.

Michelle Yeoh is de tweede niet-witte vrouw ooit die de Oscar voor beste actrice wint en treedt daarme in de voetsporen van Halle Berry in 2002. "Voor alle kleine jongens en meisjes die op mij lijken en vanavond kijken, is dit een baken van hoop en mogelijkheden", zei ze tijdens haar speech. Ke Huy Quan ging naar huis met de Oscar voor beste acteur in een bijrol en Jamie Lee Curtis met die voor beste actrice in een bijrol. De Daniels, schrijver en regisseurs Daniel Kwan en Daniel Scheinert, zijn pas het derde duo ooit dat de Oscar voor beste regisseur wint. "Creatieve reddingslijn"

De Oscar voor Beste Acteur ging naar Brendan Fraser voor zijn hoofdrol in 'The Whale'. Hij bedankte regisseur Darren Aronofsky voor zijn "creatieve reddingslijn" na jaren van kleine rollen. Het controversiële drama won ook de award voor Beste Make-up en Hairstyling.

Het Duitse oorlogsepos van Netflix, 'All Quiet on the Western Front', nam vier prijzen mee naar huis: Beste Internationale Speelfilm, Beste Originele Soundtrack, Beste Productie Design en Beste Cinematografie. Het was de eerste keer dat Duitsland de beste internationale speelfilm won sinds 'The Lives of Others' in 2006.

Andere grote winnaars waren Guillermo del Toro's 'Pinocchio' voor Beste Animatiefilm en 'Navalny' voor Beste Documentaire.

Sterke vrouwen

Het was een speciale avond voor de erkenning van vrouwen in de (film)wereld. Naast de awards voor Michelle Yeoh en Jamie Lee Curtis, won Sarah Polley op haar beurt de Oscar voor Beste Aangepaste Scenario voor het drama 'Women Talking'. Polley is pas de negende vrouw die deze categorie wint. "Ik wil de Academy bedanken omdat ze niet dodelijk beledigd is door de woorden 'vrouwen' en 'praten' die zo dicht bij elkaar liggen", zei ze tijdens haar toespraak.

Daarnaast ging de prijs voor Beste Kostuumontwerp naar Ruth E. Carter voor 'Black Panther: Wakanda Forever'. Alweer een mijlpaal, want ze is de eerste zwarte vrouw die twee Oscars won. Ruth E. Carther won eerder al voor haar werk aan de eerste 'Black Panther-film'. 

Huiswaarts zonder beeldje

Natuurlijk kon niet iedereen met prijzen gaan lopen. Zo gebeurde dat Spielbergs persoonlijke drama 'The Fabelmans', ondanks zeven nominaties, in geen enkele categorie won. Ook Todd Fields drama 'Tár', dat zes nominaties kreeg, en Baz Lurhmanns 'Elvis', dat acht nominaties kreeg, moesten naar huis zonder gouden beeldje. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top