De opmars van Brits toptalent Cynthia Erivo

Series | De zeer getalenteerde Britse actrice Cynthia Erivo is nu te zien in de gloednieuwe film ‘Luther: The Fallen Sun’ op Netflix, de verderzetting van de serie waarin Idris Elba de hoofdrol speelt. Wie het awardscircuit in de gaten houdt, weet al langer dat Erivo een nieuwe ster aan het Hollywoodfirmament is. Voor wie nog niet helemaal mee is, lijsten we even haar belangrijkste rollen tot nu toe op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Color Purple

De eerste liefde van Cynthia Erivo lijkt het podium te zijn. Haar eerste acteerervaring deed ze op als 24-jarige in ‘The Umbrellas of Cherbourg’ in de Londense West End. De musicalwereld lag haar, en enkele jaren later speelde Erico mee in een prestigieuze Broadway-opvoering. Dat was een revival van de musical ‘The Color Purple’ die van 2015 tot 2017 liep.

‘The Color Purple’ vertelt het aangrijpende verhaal van Celie, die door de mannen in haar leven mishandeld en zelfs verkracht wordt, en de sterke banden die ze kweekt met andere vrouwen. Erivo speelde de hoofdrol in de musical, een rol die ze in 2013 al eens speelde in de West End. Voor haar acteerwerk op Broadway won ze in 2016 de Tony Award voor de beste vrouwelijke hoofdrol in een musical, zowat de belangrijkste prijs in het vak.

 

Bad Times at the El Royale

In 2018 maakte Erivo haar opwachting op het witte doek. Ze gooide hoge ogen met een bijrol in de vrouwelijke actiefilm ‘Widows’, maar ook als een van de hoofdrolspelers in de eigenzinnige thriller ‘Bad Times at the El Royale’. Daarvoor stond ze op de set met grootheden als Jeff Bridges, Dakota Johnson, Jon Hamm, Chris Hemsworth en Xavier Dolan, die als filmmaker aangrijpende prenten als ‘Tom à la Ferme’ en ‘Mommy’ maakte.

In het ietwat vergeten, maar wel verdienstelijke ‘Bad Times at the El Royale’ speelt Cynthia Erivo de rol van Darlene Sweet, een zangeres die net als drie vreemde figuren incheckt in een excentriek hotel. Een priester, een hippie, een zakenman en Darlene zijn er allemaal voor hun eigen redenen, en niemand spreekt helemaal de waarheid. Naarmate de geheimen boven water komen, stijgen ook de spanning en het geweld. De film werd bij de release in 2018 geprezen voor het verhaal en de acteerprestaties en kreeg ook enkele prijzen, maar deed het aan de box office toch niet zo goed als gehoopt.

Ontdek ‘Bad Times at the El Royale’ op Disney+, nu beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

Harriet

Helemaal schitteren kon Cynthia Erivo doen toen ze de hoofdrol te pakken kreeg in ‘Harriet’, een biografische prent over Amerikaans mensenrechtenicoon Harriet Tubman. Zij werd in 1822 geboren als slavin. Eigenlijk moest ze bevrijd worden, maar haar “eigenaar” weigerde dat, waardoor ze geen andere kans zag dan te vluchten. Later hielp ze bij de ontsnapping van honderden slaven en werd ze een boegbeeld voor de afschaffing van slavernij en het gevecht voor gelijke rechten, zowel voor Afro-Amerikanen als voor vrouwen.

Aanvankelijk was Viola Davis gecast in de hoofdrol van Harriet Tubman, maar dat kwam nooit van de grond. In 2017 werd bekendgemaakt dat Cynthia Erivo zou overnemen. Het acteerwerk van Erivo werd bij de release van de film gezien als het meest lovenswaardige deel van de film, die verder werd afgedaan als net iets te gewoontjes. Als springplank voor de actrice kon de film alvast tellen, want ze werd genomineerd voor de Oscars voor beste vrouwelijke hoofdrol én voor het beste originele lied. ‘Stand Up’, de lead single van de film, werd mee geschreven en ingezongen door Erivo.

 

Genius: Aretha

Erivo mocht haar zangstem nog eens bovenhalen toen ze de hoofdrol speelde in ‘Genius: Aretha’, het derde seizoen van de anthologieserie van National Geographic. De eerste twee seizoenen gingen over Albert Einstein en Pablo, Picasso, het derde focuste op de zangeres Aretha Franklin.

De achtdelige serie pingpongt tussen de kinderjaren van Aretha en de eerste eerste jaren van haar carrière, van 1967 tot het einde van de jaren 70 – de periode waarin ze hits als ‘Respect’, ‘(You Make Me Feel like) A Natural Woman’, ‘Think’ en ‘I Say a Little Prayer’ scoorde. De serie zoomt vooral in op de manier waarop de jeugd en de opvoeding van Aretha later haar carrière beïnvloedden, van haar activisme tegen racisme tot de dood van haar moeder en de afkeer jegens haar vader. ‘Genius: Aretha’ kreeg stevige concurrentie van de biopic ‘Respect’, die ook over Franklin ging en in hetzelfde jaar verscheen, en kwam niet altijd positief uit vergelijkingen, maar dat neemt niet weg dat Erivo in deze serie het beste van zichzelf geeft, als actrice én als zangeres.

Ontdek ‘Genius: Aretha’ op Disney+, nu beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

 

Luther: The Fallen Sun

Dat brengt ons bij het nieuwste werk van Erivo, die in ‘Luther: The Fallen Sun’ de rol van DCI Odette Raine op zich neemt. De Netflix-film is een verderzetting van de serie ‘Luther’, met Idris Elba als het titelpersonage, een in ongenade gevallen politierechercheur bij de Serious and Serial Crime Unit in London. Odette is het nieuwe hoofd van die politie-eenheid, die probeert om de meest gestoorde individuën op te sporen en de meest gruwelijke misdaden op te lossen.

John Luther nam het in de serie niet al te nauw met de regeltjes en belandt in de film achter de tralies. Dat terwijl de maniakale seriedoder David Robey de straten van Londen onveilig maakt en tegelijk de politieman treitert. Luther besluit uit de gevangenis te ontsnappen. Odette Raine zit hem op de hielen, maar heeft tegelijk ook de taak om de levensgevaarlijke crimineel Robey op te sporen.

Ontdek ‘Luther: The Fallen Sun’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top