Hoe ‘The Undoing’ afwijkt van het bronmateriaal

Series | Op Play4 kan je vanaf vandaag kijken naar de miniserie ‘The Undoing’, die bij de lancering van Streamz gold als een van de stokpaardjes van de streamingdienst. De HBO-reeks is gebaseerd op de roman ‘You Should Have Known’ van Jean Hanff Korelitz, maar er zijn enkele zeer belangrijke verschillen te bemerken tussen dat boek en de serie. Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Undoing’ verscheen in oktober 2020 op de Amerikaanse betaalzender HBO. Het was de nieuwste serie van producent David E. Kelley, die net furore had gemaakt met het immens goed ontvangen ‘Big Little Lies’. Zowel in die serie als in ‘The Undoing’ ging een van de hoofdrollen overigens naar de actrice Nicole Kidman. Logisch dus dat veel kijkers stonden te popelen om de volgende samenwerking tussen Kidman en Kelley te verslinden. De serie versloeg het kijkcijferrecord van ‘Game of Thrones’ en werd de meest bekeken serie op HBO van dat jaar.

Net zoals de vorige succesreeks van Kelley, was ‘The Undoing’ gebaseerd op een roman. Dat was in dit geval de psychologische thriller ‘You Should Have Known’ van Jean Hanff Korelitz die in 2014 een bestseller werd. Maar de serie week op veel vlakken sterk af van de roman, waardoor die wezenlijk een ander verhaal vertelt. (opgelet: spoilers!)

De gelijkenissen

Net als het boek gaat de serie over Grace, die als therapeut werkt in New York, gehuwd is met de charmante kinderoncoloog Jonathan (Hugh Grant in de serie) en een tienerzoon Henry heeft, wiens dure privéschool betaald wordt door haar vader. In beide versies van het verhaal wordt de minnares van Jonathan vermoord (in het boek heet ze Malaga, in de serie Elena) en in beide versies blijkt Jonathan enkele duistere geheimen mee te dragen uit zijn kindertijd. De eerste twee afleveringen van de serie volgen het boek nog vrij accuraat, tot Grace naar het strandhuis vlucht om aan de media-aandacht te ontsnappen. 

De verschillen

De rest van het boek speelt zich af in het strandhuis, terwijl de serie terugkeert naar New York. In het boek blijft Jonathan de hele tijd ondergedoken en wordt hij bij de ontknoping opgepakt in het buitenland. In de serie wordt hij opgepakt, gaat hij in voorhechtenis naar de gevangenis en volgen we ook zijn gerechtelijk proces, waar hij aan Grace vraagt om voor zijn kant te kiezen.

Het boek windt er nooit doekjes om: Jonathan is vanaf het begin duidelijk schuldig. De serie houdt de waarheid zo lang mogelijk in het midden en suggereert afwisselend dat de man van Elena, Grace of haar zoon Henry schuldig zou kunnen zijn. Pas in de laatste aflevering komt de waarheid aan het licht. De manier waarop personages de waarheid manipuleren, is dan weer wel gelijkaardig in beide versies van het verhaal.

Ook enkele personages zijn anders. Want Elena, het slachtoffer in de serie, verschilt op veel vlakken van Malaga, haar equivalent uit het boek. Malaga werd een stereotiepe Latijns-Amerikaanse vrouw genoemd, terwijl Elena veel jonger, seksueel vrijgevochten, provocatief en assertief is. Ze daagt Grace net voor haar dood duidelijk uit, wat in het boek nooit gebeurt. Zij en haar man hebben in de serie een veel belangrijkere rol dan Malaga en haar man hebben in het boek. In het boek haalt Grace dan weer de banden aan met een oude vriendin die dicht bij het strandhuis woont, maar omdat de serie zich na de tweede aflevering weer in New York afspeelt, komt die vriendin niet voor in de HBO-reeks.

Het boek vertelt in het kort het verhaal van een man die op de vlucht is voor het gerecht terwijl zijn vrouw thuis moet zien te verwerken dat ze getrouwd was met een man die ze eigenlijk nooit echt kende, terwijl ze een web van leugens ontrafelt. De serie is meer een mysterieuze whodunit, waarin het lang niet helemaal duidelijk is wie nu eigenlijk schuld treft, waardoor Grace moet kiezen of ze haar man al dan niet blindelings wil vertrouwen.

Bekijk de eerste twee afleveringen van ‘The Undoing’ op vrijdag om 20u20 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top