Dit zijn de grootste Oscarfavorieten volgens de bookmakers

Films | De 95ste Oscars loeren om de hoek. Voor jouw gemak maakte Pickx een overzicht van de kandidaten die momenteel in polepositie liggen om een felbegeerd beeldje weg te kapen in de vijf belangrijkste categorieën.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Beste film

Genomineerden: ‘All Quiet on the Western Front’, ‘Avatar: The Way of Water’, ‘The Banshees of Inisherin’, ‘Elvis’, ‘Everything Everywhere All at Once’, ‘The Fabelmans’, ‘Tár’, ‘Top Gun: Maverick’, ‘Triangle of Sadness’, ‘Women Talking’.

Sinds de regelwijziging van vorig jaar die de beste film uitbreidde tot tien vaste genomineerden, zagen we meer variatie in deze categorie. Volgens de bookmakers maakt de kleine indiefilm ‘Everything Everywhere All at Once’ – in totaal elf keer genomineerd voor een Oscar – de grootste kans om het beeldje weg te kapen. Na grote overwinningen op de Critics’ Choice en Producers Guild Awards lijkt Hollywood eindelijk klaar om het absurde te omarmen en ‘Everything Everywhere’ te bekronen met de hoogste onderscheiding.

Beste regie

Genomineerden: Martin McDonagh (‘The Banshees of Inisherin’), Daniel Kwan en Daniel Scheinert (‘Everything Everywhere All at Once’), Steven Spielberg (‘The Fabelmans’), Todd Field (‘Tár’), Ruben Östlund (‘Triangle of Sadness’).

De geschiedenis van de Oscars leert dat de awards voor ‘beste film’ en ‘beste regie’ meestal naar dezelfde film gaan, en het ziet ernaar uit dat dat dit jaar niet anders zal zijn. Daniel Kwan en Daniel Scheinert, het jonge regisseursduo dat bekend staat als de ‘Daniels’, wonnen onlangs de Directors Guild en Critics’ Choice Awards voor hun genre overstijgend werk ‘Everything Everywhere All at Once’. Dark horse is Steven Spielberg, die eerder dit jaar al een Golden Globe in ontvangst nam voor zijn regie van ‘The Fabelmans’.

Beste acteur in een hoofdrol

Genomineerden: Austin Butler (‘Elvis’), Colin Farrell (‘The Banshees of Inisherin’), Brendan Fraser (‘The Whale’), Paul Mescal (‘Aftersun’), Bill Nighy (‘Living’).

Dit is de moeilijkste acteercategorie om te voorspellen. Op dit moment lijkt het op een driestrijd tussen Butler, Farrell en Fraser. Alle drie leverden ze verbluffende acteerprestaties af, maar Brendan Fraser lijkt bij de bookmakers de favoriet voor deze Oscar met zijn emotioneel geladen hoofdrol in ‘The Whale’. Na de Critics' Choice en SAG-overwinningen zou deze Oscar een opmerkelijke bekroning van het awardseizoen zijn voor Fraser, die een triomfantelijke terugkeer naar Hollywood maakte na jaren uit de spotlights te zijn geweest. Schaduwfavoriet hier is Austin Butler met zijn grandioze hoofdrol in ‘Elvis’.

Beste actrice in een hoofdrol

Genomineerden: Cate Blanchett (‘Tár’), Ana de Armas (‘Blonde’), Andrea Riseborough (‘To Leslie’), Michelle Williams (‘The Fabelmans’), Michelle Yeoh (‘Everything Everywhere All at Once’).

Ondanks de controversiële nominatie van Andrea Riseborough blijven Cate Blanchett en Michelle Yeoh de koplopers in deze categorie. Yeoh, de winnares op de SAG Awards, verdient de hoofdprijs voor haar opmerkelijke prestatie als Evelyn Wang in ‘Everything Everywhere’, maar zal volgens de bookies toch de duimen moeten leggen voor Critics’ Choice- en BAFTA-winnares Cate Blanchett. De Australische actrice zal naar alle verwachting haar derde Oscar mee naar huis nemen, ditmaal voor haar virtuoze hoofdrol in ‘Tár’.

Beste internationale film

Genomineerden: ‘Argentina, 1985’ (Argentinië), ‘All Quiet on the Western Front’ (Duitsland), ‘The Quiet Girl’ (Ierland), ‘Close’ (België), ‘EO’ (Polen).

Zowel filmcritici als bookmakers dichten de beklijvende oorlogsfilm ‘All Quiet On The Western Front’, over een Duitse vriendenbende die ondergedompeld wordt in de gruwelen van de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog, de grootste winstkansen toe in deze categorie. De Britse filmprijzen BAFTA’s bevestigen die favorietenrol: de Duitse Oscarinzending, een nieuwe verfilming van het beroemde boek van Erich Maria Remarque, won daar de award voor beste film. Sinds 2000 is dat al negen keer een indicatie voor Oscarwinst drie weken later.

Schaduwfavoriet in deze categorie lijkt ‘Argentina, 1985’, dat eerder dit jaar in de prijzen viel op de Golden Globes – toch ook een stevige graadmeter voor de Oscars.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top