Hulde aan vrouwelijke artiesten in films voor Internationale Vrouwendag

Films | Pickx zet het hele jaar door vrouwelijke artiesten in de kijker, zowel opkomende talenten als zij die al een mooie carrière hebben opgebouwd. Vandaag, ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, nemen we enkele films onder de loep die de levens van grensverleggende vrouwelijke artiesten vieren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Becoming Jane

Het leven van de jonge Jane Austen leest als een roman van… tja, Jane Austen. De film ‘Becoming Jane’ vertelt het verhaal van de jonge Austen, die ervan droomde om schrijfster te worden en tegelijk maar moeilijk een geschikte levenspartner vond. Terwijl ze de avances van de weinig charmante Mr. Wisley afslaat, ontmoet ze een zekere Thomas Lefroy, die eerst een bijzonder boertige indruk op haar maakt, maar voor wie ze toch een diepe affectie ontwikkelt. Maar een verschil in financiële status tussen beide families zorgt ervoor dat een huwelijk niet mogelijk is. Het is die relatie die haar zou inspireren om de eerste versie te schrijven van ‘First Impressions’, het boek dat later gepubliceerd zou worden als ‘Pride and Prejudice’.

De begenadigde actrice Anne Hathaway (‘The Devil Wears Prada’, ‘Interstellar’) speelt de hoofdrol in ‘Becoming Jane’, terwijl James McAvoy in de huid kruipt van Thomas Lefroy. De film van Julian Jarrold is deels gebaseerd op het boek ‘Becoming Jane Austen’ van Jon Hunter Spence, die brieven en anekdotes over de wereldberoemde schrijfster bijeen puzzelde om een coherent verhaal te vertellen. Daarom is het verhaal wel gebaseerd op de echte gebeurtenissen, maar ook deels fictief.

Frida

Frida Kahlo moet een van de meest herkenbare vrouwelijke artiesten ter wereld zijn. De Mexicaanse kunstschilderes had niet alleen een uniek uiterlijk, maar vooral een geheel eigen surrealistische stijl. De schilderde vaak kleurrijke zelfportretten, waarmee ze zichzelf (letterlijk) in de verf zette.

In de film ‘Frida’ speelt Salma Hayek de titelrol. Het verhaal begint met het verkeersongeval dat het leven van de kunstenares voorgoed zou veranderen. Na een maandenlange revalidatie volgt een leven van pijn. Maar in die periode ontdekt ze ook haar passie en talent voor de schilderkunst, en wordt ze betrokken in de communistische beweging, waar ze ook haar geliefde leert kennen – al blijft ook daar niet alles koek en ei. ‘Frida’, van Julie Taymor uit 2002, legt vooral de focus op de relatie tussen Frida Kahlo’s leven en werk. De film werd genomineerd voor zes Oscars, waarvan er twee gewonnen werden.

Miss Potter

Beatrix Potter was in haar tijd, het einde van de 19de eeuw, geen alledaagse vrouw. In het Victoriaanse tijdperk was het gebruikelijk dat vrouwen uit rijkere families – waar Potter toe behoort – thuis werden opgeleid en dus een kleine sociale kring hadden. De jonge Beatrix spendeerde haar dagen met het eindeloos bestuderen en tekenen van dieren, planten en schimmels. Die laatste waren zo gedetailleerd dat ze vandaag nog steeds gebruikt worden in wetenschappelijke kringen. Maar de meeste mensen kennen Potter tegenwoordig dankzij haar prachtig geïllustreerde boeken over het antropomorfe konijn Pieter.

De film ‘Miss Potter’ begint op een dieptepunt voor Beatrix (Renée Zellweger). Ze denkt dat ze nooit de ware liefde zal vinden en slaagt er maar niet in om haar kinderboeken aan de man te brengen. Haar omgeving steunt haar niet. Maar omdat ze blijft doorzetten, staat haar leven op het punt om voorgoed te veranderen.

Emily

De schrijvende zussen Brontë zijn bekend voor hun poëzie en de klassieke romans die ze apart schreven. Charlotte schreef ‘Jane Eyre’, terwijl Emily ‘Wuthering Heights’ op haar palmares heeft staan. De film 'Emily' legt de focus op – je raadt het al – Emily Brontë, die al op 30-jarige leeftijd om het leven kwam. In de film vertelt ze op haar sterfbed over de omstandigheden die haar inspireerden om haar magnum opus te schrijven.

Net als ‘Becoming Jane’ vertelt ‘Emily’ een deels fictief verhaal. Emily Brontë had een levendige fantasie, en die wilden de filmmakers in hun prent verwerken aan de hand van een fictieve liefdesrelatie. De hoofdrol wordt vertolkt door Emma Mackey (‘Sex Education’). Broer Branwell krijgt gestalte door Fionn Whitehead (‘Bandersnatch’), Alexandra Dowling (‘Game of Thrones’) speelt Charlotte Brontë en Oliver Jackson-Cohen (‘The Haunting of Hill House’) speelt de rol van William Weightman.

‘Emily’ verschijnt op 12 april in de Belgische filmzalen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top