Vrouwelijke regisseurs in de kijker

Films | The future is female! Dat hebben deze regisseurs alvast begrepen. Pickx zet een collectie van films in de kijker die allemaal gemaakt zijn door vrouwelijke regisseurs. Wist je trouwens dat amper 8 vrouwen ooit genomineerd werden voor Beste Regisseur tijdens de Oscars? Tijd om daar verandering in te brengen. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Woman King - Gina Prince-Bythewood

In 'The Woman King' kruipt Viola Davis in de huid van Nanisca, een doorgewinterde krijger die de volgende generatie rekruten traint om te vechten tegen een groter rivaliserend Afrikaans koninkrijk en Europese slavenhandelaren. De film brengt de echte krijgersvrouwen van het 19e eeuwse koninkrijk Dahomey, gelegen in het huidige Benin, in beeld. Een verhaal dat in veel opzichten een sprong in het diepe is voor een grote Hollywoodstudio.

Gina Maria Prince-Bythewood is een Amerikaanse filmregisseur en scenarioschrijver. Ze begon haar carrière in 1990 met televisieseries, maar heeft ondertussen ook een paar succesvolle films op haar naam staan. Ze werd de eerste zwarte vrouw die een kaskraker gebaseerd op een comic book regisseerde: 'The Old Guard' met Charlize Theron. Prince-Bythewood verdiende nominaties voor Beste Regisseur bij de Critics' Choice Movie Awards en de British Academy Film Awards voor 'The Woman King' (2022).


Women Talking - Sarah Polley

Sarah Polley baseerde zich voor haar film op de gelijknamige roman van Miriam Toews uit 2018. Die verhaalt over een groep vrouwen in een afgezonderde religieuze gemeenschap die verkracht worden door mannen in hun groep. Ze zitten samen om te beslissen hoe ze verder gaan. Vechten ze voor hun rechten in de gemeenschap of verlaten ze het afgelegen dorp om er nooit meer terug te keren?

In de cast van ‘Women Talking’ vinden we naast Rooney Mara (‘Carol, ‘The Girl with the Dragon Tattoo’), Claire Foy (‘The Crown’), Jessie Buckley (‘Men’, ‘The Lost Daughter’), Frances McDormand (‘Nomadland’) en Judith Ivey (‘What the Deaf Man Heard’) de legendarische Canadese actrice Sheila McCarthy terug. Haar zou je kunnen kennen van ‘The Umbrella Academy’, ‘Orphan Black’ of haar doorbraakrol in ‘I’ve Heard the Mermaids Singing’. De cast is er in elk geval een van hoog niveau. De film werd genomineerd voor twee Oscars, in de categorieën Beste Film en Beste Aangepaste Scenario. Die laatste nominatie werd verzilverd.

She Said - Maria Schrader

‘She Said’ is gebaseerd op het onderzoek en het bijbehorende boek van New York Times-journalisten Jodi Kantor en Megan Twohey. Zij schreven over het jarenlange misbruik in Hollywood door onder anderen Harvey Weinstein. Het journalistieke onderzoek lag aan de basis van de val van de producent en de lancering van de #MeToo-beweging.

‘She Said’ is de eerste Engelstalige film van de Duitse Maria Schrader, die ook de miniserie ‘Unorthodox’ gemaakt heeft. Zoe Kazan (‘The Big Sick’, ‘The Plot Against America’) en Carey Mulligan (‘The Great Gatsby’, ‘Promising Young Woman’) kruipen in de huid van de twee journalistes die voor hun werk de Pulitzerprijs in ontvangst mochten nemen, de meest prestigieuze prijs in de journalistiek. Lady Bird - Greta Gerwig

Christine "Lady Bird" (Saoirse Ronan) is een Californische middelbare scholiere die weg wil van haar liefhebbende maar uiterst strenge moeder (Laurie Metcalf). Die laatste is verpleegster en werkt hard om haar gezin te onderhouden sinds haar man zijn baan verloor. Lady Bird bedenkt ondertussen een plan om weg van huis te studeren. Uiteindelijk krijgt ze de mogelijkheid om te studeren aan een universiteit aan de oostkust, waar ze student wordt in New York.

Dit autobiografische verhaal resulteert in het bekroonde debuutfilm van Greta Gerwig. 'Lady Bird' werd in maar liefst vijf categorieën genomineerd tijdens de Oscars van 2018, waaronder Beste Regisseur. Maar naast een resem nominaties sleepte de film ook een aantal prijzen in de wacht, waaronder twee Golden Globes


Don’t Worry Darling - Olivia Wilde

'Don't Worry Darling' vertelt het verhaal van Alice en Jack, een echtpaar dat in de jaren vijftig in een afgelegen gemeenschap in de Californische woestijn woont. Maar het leven van de huisvrouw wordt overhoopgehaald door vreemde gebeurtenissen en ze verdenkt haar man en de andere mensen van de gemeenschap ervan een duister geheim te verbergen. Niets is wat het lijkt in deze thriller...

Na haar debuut 'Booksmart', is dit de tweede speelfilm van regisseur Olivia Wilde! Volgens Wilde is haar psychologiche thriller geïnspireerd door meesterwerken als 'The Matrix', 'The Truman Show' en 'Inception' en is de film opgevat als een ode aan scenario's die de grenzen van de verbeelding verleggen. 


Nomadland - Chloé Zhao

Frances McDormand gooide wereldwijd hoge ogen met ‘Nomadland’. Naast haar werk als hoofdrolspeelster, werkte ze ook achter de schermen mee als producent, twee rollen waarvoor ze een Oscar in ontvangst mocht nemen in 2021 (beste actrice in een hoofdrol en beste film). ‘Nomadland’, van de Chinees-Amerikaanse regisseur Cloé Zhao, is een fascinerende ode aan menselijkheid, onafhankelijkheid en avontuur.

McDormand speelt de rol van Fern, een vrouw die na de sluiting van de gipsmijn in haar woonplaats op het platteland van Nevada besluit om met haar busje de wijde wereld in te trekken. Als moderne nomade maakt ze kennis met de veerkracht en vindingrijkheid van een ander soort samenleving. In dit verhaal over hoop ontmoet Fern andere nomaden die zich opwerpen als de mentors in haar nieuwe leven in het uitgestrekte en adembenemende landschap van het Amerikaanse westen.

Maar dat is niet alles! In de Female directors-collectie van de VOD-catalogus vind je ook: 'Good Luck to You, Leo Grande', 'Wonder Woman', 'The Power of the Dog', 'Marry Me', 'Little Women' en 'The Piano'.

De Female Directors-collectie is  beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top