‘The Whale’ in de bioscoop: wat je moet weten voordat je gaat kijken

Films | Twintig jaar na zijn succes met ‘The Mummy’ staat Brendan Fraser weer in de schijnwerpers met de film ‘The Whale’, die op woensdag 8 maart in de bioscopen verschijnt. De acteur kruipt in de huid van een zwaarlijvige, teruggetrokken leraar Engels die een online schrijfcursus geeft.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Acteur Brendan Fraser verdween na zijn succes in de jaren negentig en begin jaren 2000 met o.a. ‘The Mummy’ lange tijd uit de schijnwerpers. Na gezondheidsproblemen en een traumatische aanranding zat zijn acteercarrière de voorbije jaren in het slop. Met ‘The Whale’ maakt hij nu een onverwachte comeback, die door de filmwereld wordt toegejuicht. De ster werd afgelopen januari genomineerd voor een Golden Globe, vervolgens bekroond bij de Screen Actors Guild Awards en is nu in de running voor de Oscar voor beste acteur voor zijn hoofdrol in ‘The Whale’.

In het drama van Darren Aronofsky speelt hij Charlie, een gebroken man die zijn verdriet weg probeert te vreten. Als teruggetrokken online professor Engels probeert hij opnieuw contact te leggen met zijn dochter. Terwijl hij lijkt af te stevenen op een gewisse dood krijgt hij bezoek van een bevriende verpleegster, Liz, en een jonge evangelische missionaris, Thomas, die hem op hun manier proberen te redden. Maar het enige wat hij wil is de band versterken met Ellie, zijn tienerdochter.


In de film speelt Fraser de hoofdrol van Charlie en kruipt Hong Chau in de rol van Liz. Ty Simpkins vertolkt Thomas en Sadie Sink is te zien als Ellie. Aronofsky, de eigengereide filmmaker die Oscargenomineerde films als ‘Requiem for a Dream’ en ‘Black Swan’ op zijn track record heeft staan, regisseerde met ‘The Whale’ een aangrijpend huis clos.

Toneelstuk

‘The Whale’ is eveneens een bewerking van een toneelstuk van toneelschrijver Samuel D. Hunter dat tien jaar eerder werd opgevoerd bij Playwrights Horizons. Het scenario voor de film werd geschreven door Hunter zelf.

“Ik had niet gedacht dat het tien jaar zou duren om het klaar te krijgen, als het al klaar zou geraken. Maar ik ben best blij met het resultaat”, vertelt de toneelschrijver/scenarist aan magazine A-Frame. “Omdat ik sindsdien minstens een dozijn toneelstukken heb geschreven. Ik heb mezelf leren kennen. Ik ben vader geworden. Er is zoveel dat ik nu als een meer ervaren schrijver en als een meer ervaren mens kan aanvoeren dan acht, negen jaar geleden.”

Invloed van zijn zoon

De fysieke transformatie die de 53-jarige acteur moest ondergaan voor zijn hoofdrol is indrukwekkend. Met zijn fatsuit van 250 kilo is hij onherkenbaar. Tijdens de opnames moest hij zware protheses dragen. Die ervaring leerde hem ook snel hoe sterk je vanbinnen moet zijn om in dat lichaam te zitten.

In een gesprek met het tijdschrift Interview sprak Fraser over zijn inspiratie om de rol te spelen. Het waren niet alleen de protheses die hem hielpen in Charlies schoenen te staan, maar ook één van zijn kinderen. Zijn 20-jarige zoon is autistisch, groot en zwaarlijvig. “Ik begrijp als geen ander hoe het is om close te zijn met een obees persoon”, legde de ster uit ‘The Mummy’ uit.

‘The Whale’ verschijnt op woensdag 8 maart in de bioscoop.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top