Deze filmsterren hebben de meeste Oscarnominaties achter hun naam

Films | Binnenkort worden de Oscars weer uitgereikt. Terwijl België met zijn Oscarkandidaat 'Close' dit jaar weer eens van de Oscarmagie mag proeven, zijn/waren andere acteurs en actrices vaste klant op het nominatielijstje. Pickx maakte een overzicht van de vijf meest genomineerde filmsterren op de Oscars.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Meryl Streep

Een prijsbeest dat hoog boven iedereen uittorent: de Amerikaanse actrice Meryl Streep had in 2018 haar 21ste (!) Oscarnominatie beet, voor de beste vrouwelijk actrice voor haar rol in ‘The Post’. Ze behoudt zo met een grote voorsprong het record van meeste nominaties voor één persoon.

Streep kon tot nu toe drie van haar nominaties verzilveren: die van beste vrouwelijke bijrol voor ‘Kramer vs. Kramer’ (1980), en die van beste actrice voor ‘Sophie’s Choice’ (1983) en ‘The Iron Lady’ (2012). Ze wordt op dat vlak (voorlopig) slechts overtroffen door één actrice: Katharine Hepburn, die vier keer een nominatie voor beste actrice kon verzilveren.

Katharine Hepburn

Katharine Hepburn ging de geschiedenis in als de first lady van de Amerikaanse cinema in de vorige eeuw: een grote actrice met een mix van klasse, durf en humor. Ze werd twaalf maal genomineerd voor een Oscar.

Als winnaar van vier Oscars voor haar rollen in ‘Morning Glory’ (1933), ‘Guess Who's Coming to Dinner’ (1967), ‘The Lion in Winter’ (1968) en ‘On Golden Pond’ (1981) is ze nog steeds, twintig jaar na haar dood, de absolute recordhoudster in de acteursgilde. In 1999 werd ze door het American Film Institute (AFI) uitgeroepen tot de allergrootste vrouwelijke filmlegende.

Katharine Hepburn overleed in 2003 op 96-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Een maand eerder werd een agressieve tumor ontdekt in haar nek. De toenmalige Amerikaanse president George W. Bush huldigde haar met de woorden: “Ze zal herinnerd worden als één van de artistieke schatten van onze natie.”

Jack Nicholson

De nu 85-jarige Hollywoodveteraan Jack Nicholson is de meest genomineerde acteur bij de Oscars, met 12 nominaties over een periode van drie decennia. De acteur kreeg zijn eerste nominatie in 1969 voor zijn bijrol in het drama ‘Easy Rider’. In 1975 had hij zijn eerste beeldje beet voor zijn hoofdrol in ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’.

Nicholson ontving nog een beeldje in 1983 voor zijn bijrol in ‘Terms of Endearment’ en opnieuw in 1997 voor zijn hoofdrol in ‘As Good as It Gets’. Zijn laatste Oscarnominatie dateert van 2003, voor zijn hoofdrol in het komediedrama ‘About Schmidt’. Hij verscheen voor het laatst op het witte doek in 2010 met zijn rol in ‘How Do You Know’. Datzelfde jaar ging het filmmonument op welverdiend pensioen, naar verluidt wegens geheugenstoornissen. Hij heeft in z’n carrière in om en bij de tachtig verschillende films en series meegespeeld.

Bette Davis

De volgende in de rij is de in 1989 overleden actrice Bette Davis, die meer dan 100 acteerprestaties op haar naam heeft staan in haar zestig jaren omspannende carrière. Davis was de eerste vrouw ooit die tien Oscarnominaties verzamelde voor beste actrice, waarvan de eerste (officiële) voor het drama ‘Dangerous’ in 1936. In 1935 stond ze aanvankelijk niet op de lijst met genomineerden voor haar rol in de film ‘Of Human Bondage’, maar dankzij gelobby van The Hollywood Citizen News kon er uiteindelijk tóch op haar gestemd worden.

Haar laatste Oscarnominatie was voor de psychologische horrorfilm ‘What Ever Happened to Baby Jane?’ in 1962. In 1936 kreeg ze de hoogste onderscheiding van de filmindustrie voor haar rol in ‘Dangerous’, drie jaar later volgde een tweede Oscar voor haar hoofdrol in ‘Jezebel’.

De Oscars hebben trouwens hun naam te danken aan Davis. De actrice met de beroemde ogen liet zich ontvallen dat de achterkant van het beeldje haar deed denken aan haar man, Harmon Oscar Nelson. Journalist Sidney Skolsky ving die observatie op en verwerkte het in zijn column voor New York Daily News, waardoor de award zijn beroemde bijnaam verwierf.

Laurence Olivier

Hoewel Laurence Olivier in totaal dertien keer genomineerd werd in zijn carrière, waren tien daarvan in acteercategorieën. Oliviers eerste nominatie was in 1939 voor zijn optreden in het romantische drama ‘Wuthering Heights’.

Zijn eerste en enige Oscarwinst als acteur kwam een paar jaar later, in 1948, voor zijn hoofdrol in de verfilming van William Shakespeares ‘Hamlet’. Zijn laatste nominatie kreeg Olivier in 1978 voor ‘The Boys from Brazil’. De Engelse acteur en regisseur overleed elf jaar later aan nierfalen op 82-jarige leeftijd.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top