Geduld is een vereiste voor de nieuwste 'Star Trek'-film

Films | Dinsdagavond kan je op VTM 3 kijken naar 'Star Trek'. De rebootfilm met Chris Pine, Zachary Quinto, Leonard Nimoy en Eric Bana dateert uit 2009 en sindsdien volgden er nog twee sequels. Maar een vierde film is er ondanks veel beloftes nog steeds niet gekomen. Pickx zocht uit wat er aan de hand is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de rebootfilm uit 2009 wordt het personage van James Tiberius Kirk als het ware opnieuw uitgevonden. We leren hem daar kennen als een wildebras die een talent heeft voor ruimtevaart. Hij laat zich overhalen om een opleiding te volgen aan de Starfleet Academy. Daar ontmoet hij Spock, een rationele bewoner van de planeet Vulcan die weinig op heeft met de bravoure van Kirk. Ze leren elkaar beter kennen en er ontstaat een vriendschap tussen de twee. Wanneer ze met het ruimteschip USS Enterprise aan een levensgevaarlijke missie beginnen, wordt hun band op de proef gesteld.

De voorlopig laatste nieuwe 'Star Trek'-film dateert van 2016. Sindsdien beloofde productiebedrijf Paramount Pictures verschillende keren dat een vierde rebootfilm binnenkort een feit zou zijn, maar helaas bleek het wachten tot nu toe vruchteloos. 

Contracten

Al in juni 2015 bevestigde Paramount Pictures dat er uiteindelijk vier 'Star Trek'-films zouden uitkomen. Het productiebedrijf liet hoofdrolspelers Chris Pine en Zachary Quinto juist voor de opnames van 'Star Trek Beyond' een contract tekenen voor vier rebootfilms. Als onderdeel van het filmpakket kregen de twee acteurs ook een stevige bonus, om ze aan het project gebonden te houden. De officiële aankondiging volgde een maand later, samen met de aankondiging dat J.J. Abrams en Lindsey Weber de film zou produceren en dat er al twee scenaristen waren gevonden voor het project. Een regisseur was er evenwel nog niet. En daar knelde juist het schoentje.

Tarantino

In december 2015 liet regisseur Quentin Tarantino in een Amerikaanse podcast weten dat hij interesse had om een 'Star Trek'-sequel te produceren. Pas twee jaar later benaderde de 'Pulp Fiction'-regisseur Paramount en producent Abrams met een concreet voorstel, waarna hij groen licht kreeg om een script uit te werken. Ruim twee jaren verstreken, waarin Tarantino onder meer 'Once Upon a Time in Hollywood' regisseerde. In de lente van 2019 bevestigde de regisseur dat "het script afgewerkt was" en dat de sequel een leeftijdsclassificatie voor volwassenen zou krijgen, de zogenaamde R-rating. Maar in december van datzelfde jaar volgde voor de fans een teleurstelling toen Tarantino in een interview toegaf dat hij "liever niet de film wilde regisseren".

S.J. Clarkson

Producent J.J. Abrams had duidelijk niet het volste vertrouwen in een goede afloop van Tarantino's plannen, want al in april 2018 vroeg hij de Britse televisieregisseur S.J. Clarkson of ze een 'Star Trek'-film wilde regisseren. Er was al een scenario afgewerkt, maar buiten de hoofdrolspelers had Paramount nog weinig toezeggingen gedaan over de cast en de nodige middelen om een vervolg te maken. Zachary Quinto leek alvast enthousiast over de deelname van Clarkson, omdat hij eerder al met haar heeft samengewerkt in de televisieserie 'Heroes'. Maar het project liep vast toen Paramount Pictures het contract met hoofdrolspelers Chris Pine en Zachary Quinto openbrak vanwege de slechte bioscoopresultaten van 'Star Trek Beyond'. De twee acteurs zagen een drastische loonsverlaging niet zitten en kondigden in augustus 2018 aan dat ze het project zouden verlaten. Ruim een jaar later en zonder enig nieuws bedankte S.J. Clarkson voor de eer en werkte ze voort aan andere projecten.

Andere kandidaten

Na het vertrek van Clarkson was er even sprake van dat 'Fargo'-scenarist Noah Hawley in de regisseurstoel zou gaan zitten. Hawley zag een volledig andere richting voor de sequel, waarin special effects minder een rol spelen en een goed verhaal op de eerste plaats staat.  Hij nam een scène uit 'Star Trek II: The Wrath of Khan' als voorbeeld. "In die scène zet Kirk zijn bril op en laat Khan zijn schild vallen. Het is een simpele scène die amper iets kost, maar op dat moment in de film voel je Kirk triomferen dat hij zijn vijand te slim af was", verklaarde hij in een interview aan het filmmagazine Deadline. Paramount Pictures kon zijn voorstel echter niet smaken en bedankte Hawley in augustus 2020 voor bewezen diensten. 

Na een jaar stilstand trok Paramount Pictures in juli 2021 'WandaVision'-regisseur Matt Shakman aan voor een nieuw voorstel. Op voorspraak van de pasbenoemde Paramount-directeur Emma Watts mocht hij in diezelfde maand een deal ondertekenen voor wat inmiddels 'Star Trek 4' heette. Het productiebedrijf had inmiddels ook een afspraak met 'Tomb Raider'-scenarist Geneva Robertson-Dworet om het script te ontwikkelen. De verwachtingen lagen hoog toen Paramount in het begin van 2022 aankondigde dat de productie "op warpsnelheid" zat. Te hoog, zo bleek twee maanden later toen The Hollywood Reporter meldde dat de cast nog steeds niet volledig was. Zelfs Chris Pine was niet opnieuw gevraagd om de hoofdrol te spelen, hoewel hij door Paramount werd beschouwd als "sleutelfiguur" in dit project. In april 2022 raakte bekend dat Shakman liever aan de film 'Fantastic Four' zou werken en dat hij de productie zou verlaten.

Wat nu?

In een recent persbericht gaf productiebedrijf Paramount Pictures toe dat het jammer is dat Shakman niet meer meedoet. "Matt is een zeer getalenteerde filmmaker. We betreuren het dat hij geen tijd heeft om 'Star Trek' te regisseren. We zijn dankbaar voor zijn bijdrage aan de productie en zijn blij met zijn creatieve visie op het project."

Met een release date van 22 december 2023 zal Paramount Pictures zich moeten reppen om de productie in gang te zetten. Over een vervanger van Matt Shakman is er nog geen nieuws bekend, maar volgens ingewijden is 'Star Trek 4' een topprioriteit binnen de filmstudio. De tijd zal leren of Paramount Pictures deze film op tijd kan afwerken.

Bekijk ‘Star Trek’ op dinsdag 7 maart om 20u35 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top