‘Happy-Go-Lucky’ op Canvas: de glansrollen van Sally Hawkins

Films | Canvas zendt vanavond ‘Happy-Go-Lucky’ uit, over een onderwijzeres en eeuwige optimist voor wie het glas altijd halfvol is. Het komisch drama uit 2008 betekende de doorbraak van hoofdrolspeelster Sally Hawkins op het witte doek. De acteerprestatie van de Engelse actrice werd bekroond met een Golden Globe. Pickx somt de beste rollen uit haar 25-jarige acteercarrière op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mammals (2022)

Deze zesdelige komedieserie volgt het verhaal van Jamie (James Corden), een Michelinsterkok wiens wereld implodeert wanneer hij schokkende geheimen ontdekt over zijn zwangere vrouw, Amandine (Melia Kreiling). Jamie gaat op zoek naar antwoorden met de hulp van zijn schoonbroer Jeff (Colin Morgan). Door deze jacht worden ook de scheuren in Jeffs huwelijk met Jamies zus Lue (Sally Hawkins) groter. Jeff probeert tot Lue door te dringen, maar dat doet Lue alleen maar dieper afdalen in een geheime fantasiewereld...

The Shape of Water (2017)

Deze veelbekroonde fantasyfilm uit 2017 van regisseur Guillermo del Toro voert Sally Hawkins, Doug Jones, Michael Shannon en Octavia Spencer op in de hoofdrollen. De film speelt zich af in het Amerika van de jaren zestig, in het midden van de Koude Oorlog. Sally Hawkins speelt Elisa, een stomme vrouw die een geroutineerd maar vrij geïsoleerd leventje leidt. Dat verandert drastisch wanneer ze samen met haar collega Zelda een geheim experiment ontdekt in het uiterst beveiligde overheidslaboratorium waar ze werken.

Hawkins levert zonder woorden een prachtig staaltje acteerwerk. Zonder overacting in haar lichaamstaal, maar met een heel expressief gezicht. Perfect afgemeten. Haar glansprestatie leverde Hawkins een Oscarnominatie voor beste vrouwelijke hoofdrol op. De film kaapte in 2018 uiteindelijk vier Oscars weg.

Paddington (2014)

Een jonge Peruaanse beer, die een passie heeft voor alles wat Brits is, vertrekt naar Londen waar hij op zoek gaat naar een woning. Wanneer hij eenzaam en verloren op Paddington Station belandt, begint hij te beseffen dat het leven in de stad niet is wat hij zich ervan had voorgesteld. Maar dan ontmoet hij de vriendelijke familie Brown, die het label om zijn nek leest (“Pas alsjeblieft op deze beer, dankjewel”) en hem een tijdelijk onderkomen aanbiedt.

Deze vertederende familiefilm uit 2014 van Paul King voert Ben Whishaw, Sally Hawkins en Hugh Bonneville op in de hoofdrollen en werd genomineerd voor drie BAFTA Awards. Hawkins kruipt in de huid van Mary Brown, de zachtaardige, zorgzame pleegmoeder van Paddington, die zich over de beer ontfermt.

Blue Jasmine (2013)

Dit vehikel van Woody Allen speelt zich af in San Francisco. Cate Blanchett speelt een snobby rijke vrouw die nadat haar man, rol van Alec Baldwin, is ontmaskerd als een ordinaire oplichter en in de gevangenis belandt, alles verliest en berooid komt aankloppen bij haar volkse zus Ginger, gespeeld door Sally Hawkins. Die woont in een klein appartement met twee kinderen uit een vorige relatie en heeft iets met een luidruchtige loodgieter.

‘Blue Jasmine’ is een mooi geobserveerde, geestig geschreven film, technisch en visueel weinig ambitieus, die vooral lééft door twee geweldige vrouwenrollen. Blanchett won, niet onterecht, zowat alles wat er in het prijzencircuit te winnen viel maar Hawkins is minstens even goed als de empathische, naïeve zus Ginger.

Bekijk ‘Happy-Go-Lucky’ vanavond om 21u30 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top