In deze films zie je de slechtste bazen ter wereld aan het werk

Films | Op 3 maart is het Employee Appreciation Day, een dag waarop je als werknemer extra in de bloemetjes wordt gezet... ten minste, als je een goede werkgever hebt. Pickx heeft een aantal speelfilms geselecteerd waar een slechte baas een prominente rol speelt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Devil Wears Prada

De rol van Meryl Streep in deze film is ronduit ijzingwekkend. Haar minachtende blik en kilte voegen een voelbare spanning toe aan de hele film. Alleen haar kleine momenten van kwetsbaarheid maken haar wat menselijker. En dan te bedenken dat deze rol is geïnspireerd door Anna Wintour, hoofdredactrice van het tijdschrift Vogue. In 'The Devil Wears Prada' geeft Miranda Priestly leiding aan haar twee assistenten, Andy (Anne Hathaway) en Emily (Emily Blunt), zonder crisis of drama. In plaats daarvan intimideert ze hen op discrete wijze, vernedert ze met vernietigend commentaar en klaagt ze over alles wat niet perfect is.

Na enige tijd zet Priestly zelfs een punt achter haar langdurige vriendschap met Nigel (Stanley Tucci) door hem een verdiende promotie te ontzeggen om haar eigen hachje te redden. Het is wellicht daarom dat Meryl Streep het maken van deze film een 'afschuwelijke' ervaring noemde. Het spelen van zo'n ijskoningin moet zeker pijnlijk zijn. 

Working Girl

In 'Working Girl' is Katharine Parker onuitstaanbaar wanneer ze de ideeën van haar werknemers pikt. Aanvankelijk lijkt Katharine, gespeeld door Sigourney Weaver, de perfecte baas in deze film uit 1988. Ze moedigt Tess (Melanie Griffith) op begripvolle wijze aan om haar ideeën te delen, onder het mom van haar te helpen, maar doet haar vervolgens af als onwerkbaar.

Later geeft Katharine toe dat ze het idee van Tess zo goed vond dat ze het wilde stelen en als haar eigen idee wilde laten doorgaan. Ze zou ermee weggekomen zijn als Tess niet zo slim was geweest.

Legally Blonde

In 'Legally Blonde' wil Elle Woods (een rol van Reese Whiterspoon) haar geliefde terugwinnen door zich in te schrijven aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard. De jonge vrouw geeft zichzelf bloot, met humor en doorzettingsvermogen. Liefdevol voor haar vrienden (en zelfs haar ergste vijand), vastberaden in haar werk, begint ze een echte feministische strijd.

Maar er zijn veel obstakels, en één daarvan is Callahan (Victor Garber), één van haar professors aan de universiteit. Callahan biedt een felbegeerde stage aan bij zijn kantoor. Hoewel hij Elle bekritiseert omdat ze niet voorbereid is op zijn les, besluit hij haar toch te kiezen voor de stage.

Ze wordt eigenlijk om de verkeerde redenen aangenomen. De professor laat vrij snel blijken dat hij Elle heeft gekozen op basis van haar uiterlijk en niet haar capaciteiten wanneer hij haar op ongepaste wijze benadert.

The Assistant

Hoewel je de baas in deze film uit 2020 nooit te zien krijgt, wordt al snel duidelijk dat hij een roofdier is. 'The Assistant' is deels geïnspireerd op de toxische cultuur van seksuele intimidatie bij productiebedrijf Miramax en diens stichter Harvey Weinstein, en is bij momenten een echte horrorfilm.

Assistente Jane (Julia Garner) ontdekt dat haar baas bij het filmproductiebedrijf waar ze werkt regelmatig seks heeft met jonge vrouwen en dat hij een cultuur van seksuele intimidatie aanmoedigt. Hij vernedert Jane met giftige opmerkingen als ze een fout maakt en zorgt door zijn gedrag voor voortdurende stress bij Jane.

Horrible Bosses

Voor Nick, Kurt en Dale is het enige wat hun dagelijkse werk draaglijker kan maken, dat ze fantaseren over het einde van hun onuitstaanbare bazen. Omdat ontslag voor hen uitgesloten is, bedenken de drie vrienden, met behulp van een paar drankjes te veel en het twijfelachtige advies van een ex-gevangene, een ietwat ingewikkeld maar waterdicht plan om voorgoed van hun respectievelijke werkgevers af te komen.

De eerste baas is Bobby Pellit, gespeeld door Colin Farrell. Hij heeft het familiebedrijf overgenomen nadat zijn vader, een zeer begripvolle baas, is overleden. Bobby is verslaafd aan cocaïne en heeft geen interesse in management. Hij is echter niet de slechtste baas in de film.

Julia wordt vertolkt door Jennifer Aniston. Zij heeft een carrière uitgebouwd als tandarts en valt haar assistenten vaak lastig. Vooral het personage Dale (Charlie Day) moet het ontgelden. Maar ze is nog steeds niet de slechtste in de film.

Die titel gaat naar Dave Harken, gespeeld door Kevin Spacey, een sociopathische bedrijfsleider die vaak een promotie voor de neus van Nick (Jason Bateman) bengelt, om vervolgens zelf de bonus op te strijken... en een moord te plegen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top