Hoe wordt 'The Mandalorian' gemaakt?

Series | De eerste aflevering van het derde seizoen van ‘The Mandalorian’, de spin-offserie van het ‘Star Wars’-universum, is sinds gisteren te zien op Disney+. Nu je elke week een nieuwe dosis Din Djarin en Grogu voorgeschoteld krijgt, werpen wij een blik achter de schermen van ‘The Mandalorian’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het eerste seizoen van de serie ‘The Mandalorian’ werd, na heel wat hype bij de superfans, op applaus onthaald. De reeks is net zoals de originele films een ruimte-opera met wortels in de western- en samoeraifilms van weleer. Showrunner Jon Favreau (die ook de leiding kreeg over pakweg ‘Iron Man’) liet verstaan dat het net dat was dat hem zo aantrok in het project. En het bracht op, want de serie was een waar succes. De makers van de eerste twee seizoenen mochten samen al maar liefst veertien Emmy Awards in ontvangst nemen. Logisch dus dat het derde seizoen aandachtig gevolgd wordt.

In dat derde seizoen keert de premiejager Din ‘Mando’ Djarin (Pedro Pascal) samen met Grogu, a.k.a. Baby Yoda of The Child, terug naar de planeet Mandalore in een poging om goed te maken dat hij tegen de regels in ging. In afwachting van de ontwikkelingen in het nieuwe seizoen, keken we eens hoe de serie gemaakt wordt.

Het kostenplaatje

George Lucas speelde al sinds 2009 met het idee om een live actionserie te maken die zich in het ‘Star Wars’-universum afspeelt, maar het project werd uiteindelijk opgeborgen omdat het gewoonweg te duur leek om uit te voeren. In 2012 werd zijn bedrijf Lucasfilm verkocht aan Disney, wat ervoor zorgde dat er ineens wel financiële ruimte was voor een dergelijk risico. En die ruimte was nodig, want naar verluidt kostten de afleveringen van de eerste seizoenen gemiddeld 13 miljoen dollar om geproduceerd te worden.

Een astronomisch bedrag, maar ook geen onlogisch cijfer, aangezien de twee eerste seizoenen in totaal 16 afleveringen tellen en elke aflevering bijna een uur aan cinemawaardige beelden bevat. Ter vergelijking: ‘Star Wars: The Force Awakens’ kostte zo’n 306 miljoen en is slechts 138 minuten lang. Qua waar voor je geld kan de productiekost van ‘The Mandalorian’ dus tellen.

Wat de prijs ook omhoog zal hebben gedreven, is het feit dat Jon Favreau opteerde om voor elke aflevering een andere grote naam te laten regisseren. Zo regisseerden Taika Waititi (‘Jojo Rabbit’), Bryce Dallas Howard (voornamelijk bekend als actrice), Peyton Reed (‘Yes Man’), Rick Famuyiwa (‘Confirmation’) en Robert Rogriguez (‘From Dusk till Dawn’) elk een of meerdere afleveringen, om maar enkele regisseurs te noemen.

De effecten

Wie een monster of alien in een film wil laten opdraven, kiest tegenwoordig veelal voor computergegenereerde beelden. Die zijn tegenwoordig zo hoogstaand dat het verschil met het echte werk bijna niet te merken is. Maar, moeten de makers van ‘The Mandalorian’ gedacht hebben, er gaat toch niets boven een goede pop. Grogu, oftewel The Child, is misschien wat opgesmukt met CGI, maar is voornamelijk in beeld gebracht met een pop. Of moeten we zeggen: een animatronic, die door een team van specialisten zo realistisch mogelijk bestuurd wordt. Die pop alleen al zou volgens Favreau zo’n 5 miljoen dollar gekost hebben.

Daarnaast maakten de makers van ‘The Mandalorian’ gebruik van andere visuele trucjes. Industrial Light & Magic (ILM), de legendarische speciale effectenstudio die opgericht werd door George Lucas, ontwikkelde een nieuwe technologie die StageCraft genoemd wordt en voor het eerst gebruikt werd voor 'The Mandalorian'. Daarbij worden grote LED-schermen gebruikt op een binnenset om de omgeving tot leven te wekken. Die vervingen de traditionele greenscreens op de set van de serie en worden gezien als een betere manier om een computergegenereerde achtergrond in het beeld te verwerken. De technologie wordt intussen gebruikt op tal van film- en televisiesets, zoals die van ’House of the Dragon’, ‘How I Met Your Father’, ‘The Lion King’ en ‘The Batman’.

Ontdek 'The Mandalorian' op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top