Helemaal mee met de Oscars? Dan moet je deze films gezien hebben

Films | Op de uitreiking van de Oscars op zondag 12 maart verzamelt de beau monde van Hollywood om de beste films van het jaar te bekronen. Als je tijdens de ceremonie helemaal mee wil zijn met welke films dat dan wel zijn, ben je bij het aanbod van Pickx aan het juiste adres. Daar vind je namelijk een uitgebreide selectie aan genomineerde films.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Close

Kanshebber in de categorie beste niet-Engelstalige film is onze Belgische inzending: ‘Close’. Lukas Dhont volgde zijn debuutfilm ‘Girl’ op met een intiem en diepmenselijk pareltje. We volgen Léo en Rémi, twee beste vrienden van 13 jaar die altijd samen zijn en een intense band hebben. Wanneer ze naar de middelbare school gaan, wordt hun vriendschap ineens in vraag gesteld. Sommige klasgenootjes denken dat ze eigenlijk verliefd zijn op elkaar en daar kan Léo maar moeilijk mee om. Wanneer hun vriendschap uit elkaar valt, heeft dat verregaande gevolgen.

Dhont richtte met zijn film de lens op de groeipijnen die heel wat tienerjongens meemaken. Ze zoeken naar identiteit in een omgeving die een eenzijdige vorm van mannelijkheid van hen vraagt. De revelaties Eden Dambrine (Léo) en Gustav De Waele (Rémi) tonen met verve de complexen die gepaard gaan met die zoektocht.

‘Close’ is vanaf 2 maart beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

The Banshees of Inisherin

Ook de nieuwste film van Martin McDonagh gaat over een gebroken vriendschap, zij het op volwassen leeftijd deze keer. Op het (fictieve) afgelegen eiland Inisherin, aan de westkust van Ierland, zitten Padraic (Colin Farrell) en Colm (Brendan Gleeson) in een impasse. Ze zijn altijd al beste vrienden geweest, maar van de ene dag op de andere breekt Colm die vriendschap af. Padraic legt zich er niet bij neer en doet alles om de brokken te lijmen.Daarbij krijgt hij hulp van zijn zus Siobhan (Kerry Condon) en de ietwat labiele jongeling Dominic (Barry Keoghan). Hoe meer Padraic probeert, hoe meer Colm vastberaden is. Een ultimatum zal verregaande gevolgen hebben.

The Banshees of Inisherin’ is een van de grote favorieten op de 95ste uitreiking van de Oscars. De langspeler is maar liefst negen keer genomineerd, onder andere in de categorieën beste film, beste regie, beste hoofdrolspeler, beste mannelijke bijrol en beste vrouwelijke bijrol.

Ontdek ‘The Banshees of Inisherin’ op Disney+ vanaf 15 maart. Disney+ is beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

Everything Everywhere All at Once

Deze universumhoppende film met Michelle Yeoh in de hoofdrol is de grootste kanshebber op deze editie van de Oscars. ‘Everything Everywhere All at Once’ is maar liefst elf keer genomineerd, in onder andere de categorieën beste film, beste regie, beste hoofdrolspeelster (Yeoh), beste mannelijke bijrol (Ke Huy Quan) en beste vrouwelijke bijrol (Jamie Lee Curtis én Stephanie Hsu).

‘Everything everywhere All at Once’ vertelt het verhaal van Evelyn Wang. Ze is een Chinese immigrante van middelbare leeftijd die samen met haar man Waymond een wasserette uitbaat. De zaken zijn nooit echt goed gegaan maar wanneer de Amerikaanse belastingdienst IRS moeilijk begint te doen, lijkt alles in te storten voor Evelyn.

Evelyn droomt weg van een ander leven: chef-kok, zangeres, Hollywoodactrice, noem maar op. Net op het moment wanneer de auditeur zich volledig begint op te winden, opent een poort zich vanuit het universum van Evelyn naar alle andere waarin andere versies van haar net dié levens leiden waar zij even ervoor nog van aan het dromen was. Een Waymond uit een ander universum gidst haar door haar nieuwe krachten, waarmee ze (zoals dat dan gaat) haar, en bij uitbreiding elk, universum zal moeten redden.

‘Everything Everywhere All at Once’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

All Quiet on the Western Front

Deze Duitse Netflix-productie, een adaptatie van de bekende anti-oorlogsroman van Erich Maria Remarque, geldt als de verrassing van deze editie. De film is negen keer genomineerd, waaronder in de categorieën beste film en beste niet-Engelstalige film – waarmee het de grote concurrent is voor onze Belgische inzending.

In ‘All Quiet on the Western Front’ (of in het originele Duits ‘Im Westen nichts Neues’) zien we de gruwel van de Eerste Wereldoorlog door de ogen van de 17-jarige soldaat Paul Bäumer. Hij en enkele vrienden laten zich opzwepen door de oorlogspropaganda en trekken met naïeve idealen naar het front om voor hun vaderland te vechten. Maar het romantische ideaal dat hen werd voorgehouden, wordt al snel aan diggelen geslagen.

De geschiedenis wordt al te vaak geschreven door de overwinnaars. Danzij ‘All Quiet on the Western Front’ zien we dat de oorlog aan beide kanten van de linies een ware hel is. En ook al zijn de soldaten aan de andere kant de vijand, toch zijn het uiteindelijk maar jongens die denken dat ze voor de goede zaak strijden.

Ontdek ‘All Quiet on the Western Front’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Black Panther: Wakanda Forever

De tweede prent over de wereld van Black Panther geldt als een hommage aan de superheld uit de titel en Chadwick Boseman, de acteur die hem vertolkte, maar in 2020 veel te vroeg overleed. ‘Wakanda Forever’ is genomineerd in vijf categoriën. Angela Bassett is een heel grote kanshebber in de categorie beste vrouwelijke bijrol. Daarnaast maakt de film kans in de categorieën beste kostuums, make-up, lied en visuele effecten.

We pikken de draad op in het koninkrijk Wakanda, dat nog in de rouw is na het verlies van koning T’Challa. En dan komt een nieuwe dreiging hun kant uit. De macht is verdeeld, dus de vijanden van Wakanda zien hun kans schoon. Koningin Ramonda, Shuri, M’Baku, Okoye en de Dora Milaje moeten een verenigd front vormen tegen de krachten die willen profiteren van het verzwakte leiderschap. Een van die krachten doemt op uit het diepste van de oceaan: het koninkrijk Talokan.

Ontdek ‘Black Panther: Wakanda Forever’ op Disney+. Disney+ is beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

Triangle of Sadness

De Zweedse regisseur Ruben Östlund volgde het grote succes van ‘The Square’ op met ‘Triangle of Sadness’ – voor beide films won hij de Gouden Palm in Cannes. In ‘Triangle of Sadness’ volgen we twee stereotiepe online influencers, Carl en Yaya. Ze worden uitgenodigd voor een cruise op een enorm luxeyacht, maar wanneer ze er aankomen, blijken ze met voorsprong de armste opvarenden te zijn. De steenrijke passagiers zijn onsympathieke karikaturen, wat voor des te meer schadenfreude zorgt wanneer een reeks gebeurtenissen hen door een persoonlijke hel doet gaan.

Meer nog dan het rechtstreekse verhaal staat bij ‘Triangle of Sadness’ de boodschap centraal. Dat is er eentje over het gebrek aan scrupules in de mode-industrie, bedrijven die hun klanten minachten en de mensen die daar een fortuin mee verdienen. Maar wanneer die door een (toegegeven, hilarische) hel gesleurd worden, kan je je alleen maar afvragen of ze dit wel verdiend hebben. Voor de één gaat Östlund te ver, voor de ander niet ver genoeg. Net met die grens speelt de filmmaker het best.

De film is genomineerd in drie categorieën: beste film, beste regie en beste originele scenario.

‘Triangle of Sadness' is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Puss in Boots: The Last Wish

In de categorie beste animatiefilm vinden we de gelaarsde kat terug, het personage dat we leerden kennen in de Shrek-films. Het publiek viel in 2004 als een blok voor de rosse kater in de film ‘Shrek 2’, die ingesproken werd door Antonio Banderas en zich een soort Zorro waant. In 2011 volgde een eerste animatiefilm over Puss in Boots en elf jaar later is de kat helemaal terug. In ‘The Last Wish’ beseft de kat dat hij al acht van zijn negen levens heeft opgebruikt, maar wil hij er alles aan doen om nog wat langer te blijven hangen.

De film onderscheidt zich met een unieke animatiestijl, het aansnijden van gevoelige thema’s, een goed gevoel voor humor en uitstekende stemacteurs. Volgens recensenten is het (een van) de beste film in de wereld van Shrek. De prent viel tweemaal in de prijzen op de Annie Awards en is samen met ‘Guillermo del Toro’s Pinocchio’ (beschikbaar op Netflix) favoriet om de Oscar te winnen.

‘Puss in Boots: The Last Wish’ is vanaf 8 maart beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Ook ‘Elvis’ (8 keer genomineerd) en ‘Top Gun: Maverick’ (6 keer genomineerd) zijn beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top