Deze rollen van Angela Bassett moet je zeker hebben gezien

Films | Kort geleden werden in Londen de BAFTA awards uitgereikt, de Britse versie van de Oscars. Tijdens de ceremonie was het vooral de Amerikaanse actrice en zangeres Ariana DeBose die met haar optreden de show stal. In een opmerkelijke performance bracht ze hulde aan talrijke vrouwelijke genomineerden. Daarbij gaf ze wat extra aandacht aan één actrice, Angela Bassett. Pickx bekijkt enkele van de glansrollen van deze actrice.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is moeilijk om een keuze te maken uit de vele bekroonde rollen die Bassett heeft vertolkt, maar sinds haar doorbraak in de rol van zangeres Tina Turner in de biopic 'What's Love Got to Do with It' zijn er enkele producties die met kop en schouders boven de rest uitsteken.

'The Jacksons: An American Dream' (1992)

In deze minireeks voor de Amerikaanse zender ABC vertolkt Bassett de rol van Katherine Scruse, de moeder van zanger Michael Jackson en zijn broers en zussen. De minireeks volgt de Jacksons op hun weg naar het sterrendom en toont hoe Michael een succesvolle solocarrière startte. Vader Joe Jackson was gekend als een weinig liefhebbende vader die geregeld lijfstraffen gaf wanneer zijn zoons fouten maakten bij de repetities van The Jackson 5. Wanneer Joe Jackson in de reeks opnieuw overspel pleegt, reageert Katherine in een indrukwekkende scène emotioneel maar kordaat en zegt herhaaldelijk: "ik wil je niet meer".

'9-1-1' (2018)

Bassett heeft onder meer in 2008 en 2009 al enige ervaring opgedaan met langlopende televisiereeksen als 'E.R.', maar haar rol als politiesergeant Athena Grant-Nash in '9-1-1' is zeker ook het vermelden waard. In de reeks krijgt ze als lid van de politie te maken met verschillende extreme incidenten in Los Angeles. In het derde seizoen weet ze eindelijk een moordzaak op te lossen die al decennia aansleept. De emoties die je na afloop op haar gezicht kan aflezen, zijn Oscarwaardig. Ze toont tegelijk hoe Athena een gevoel van opluchting, verdriet en bevrijding beleeft na de arrestatie van de moordenaar.

'Black Panther' (2018)

In de eerste 'Black Panther'-superheldenfilm is Bassett te zien als koningin Ramonda naast hoofdrolspeler Chadwick Boseman. Als koningin-moeder heeft ze een belangrijke functie in Wakanda en speelt ze eveneens een adviserende rol naar T'Challa, de protagonist van de film. Ze speelt de rol van een krachtige "mater familias" en treedt op de voorgrond als hoofdrolspeelster in de sequel 'Wakanda Forever' na het overlijden van acteur Chadwick Boseman in 2020 aan darmkanker. Het is wellicht geen verrassing dat Bassett voor haar vertolkingen in deze filmreeks werd beloond met een Oscarnominatie voor beste bijrol.‘Black Panther’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top