Dit moet je weten over de SAG Awards, het perfecte voorgerecht voor de Oscars

Series | Vanavond gaat de 29e editie van de SAG Awards door in Los Angeles. Pickx vertelt je alles de genomineerden en wat je kan verwachten van deze ceremonie die zich focust op enkel acteurs en actrices.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Deze awardshow werd in 1995 voor het eerst georganiseerd en is de enige uitreiking die prijzen uitdeelt aan louter acteurs en actrices. De Screen Actors Guild Awards reiken 13 prijzen uit voor televisie en film. Meer dan 130.000 leden van SAG-AFTEA, de Amerikaanse vakbond voor acteurs en actrices, mag stemmen op de genomineerden van de SAG Awards. Daardoor worden de winnaars van de SAGs vaak ook genoemd bij de uitreiking van de Oscars. Net als de voorbije twee jaar is er geen vaste presentator van de ceremonie. Onder meer Paul Mescal, Jessica Chastain, Emily Blunt, Don Cheadle, Jason Bateman, Jeff Bridges, Jenna Ortega, Aubrey Plaza, Adam Scott en Zendaya presenteren een deel van de awardshow.

'The Banshees of Inisherin' en 'Everything Everywhere All at Once' werden elk vijf keer genomineerd. Bij de televisieseries maken 'Ozark', 'Barry', 'The Crown' en 'Severance' het vaakst kans op een prijs. Het gloednieuwe autobiografische familiedrama ‘The Fabelmans’ van Steven Spielberg en de gelauwerde films ‘Babylon’ en ‘Women Talking’ behoren eveneens tot de favorieten en werden genomineerd voor een SAG Award.

Beste acteurs en actrices

Hoewel Cate Blanchett al heel wat prijzen op haar palmares heeft staan, zal zij naar alle waarschijnlijkheid opnieuw de prijs voor Beste Actrice in de wacht slepen voor haar rol in ‘Tár’. Daarnaast maakt ook Michelle Yeoh ('Everything Everywhere') kans op de prestigieuze prijs. Ondanks tegenvallende resultaten op de BAFTA’s, waar ze verloren van ‘Banshees’, zijn ook Angela Bassett ('Black Panther: Wakanda Forever') en Ke Huy Quan ('Everything Everywhere') bij de favorieten om de SAG Award voor respectievelijk Beste Actrice en Beste Bijrol te winnen. Bij de mannen zijn er drie grote namen die kans maken op de prijs. Colin Farrell ('Banshees'), Brendan Fraser ('The Whale') en Austin Butler ('Elvis') lijken de grootste favorieten, hoewel die laatste net iets meer kans maakt nadat hij ook al een prijs pakte bij de BAFTA’s en Golden Globes.

Hommage aan Sally Field

De SAG Lifetime Achievement Award wordt deze keer uitgereikt door Andrew Garfield en zal gaan naar zijn collega van op de set van ‘Amazing Spider-Man’, Sally Field. De winnares van twee Oscars staat bekend om haar rollen in 'Lincoln', 'Norma Rae' en 'Forrest Gump' en wordt door de organisatie in de bloemetjes gezet voor haar prachtige carrière. 

De ceremonie wordt dit jaar live uitgezonden op het YouTube-kanaal van Netflix op zondag 26 februari om 2 uur Belgische tijd. De uitreiking zelf gaat door in het Fairmont Century Plaza in Los Angeles. Achteraf kan je natuurlijk alles bekijken op YouTube.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top