In the spotlight - Milton Riche - "Ik vind inspiratie in het leven van alledag"

Films | We kennen hem voorlopig van ‘Season of Sex' en ‘Liefdestips aan mezelf’, maar Milton Riche is goed op weg om een van de sterren aan het nieuwe filmfirmament te worden. “Er staat heel wat jong talent te popelen om de fakkel over te nemen”, zegt hij. “Die boot wil ik absoluut niet missen.”

Door MF

Deel dit nieuws

Naar goede gewoonte starten we deze rubriek met een vraag van de vorige 'acteur in the spotlight', Ferre Van den Broeck. Die luidt: “Als je leven een theatervoorstelling was, hoe zou jij die dan omschrijven?” 
“Dat is meteen een moeilijke. Mijn idee is dat het een voorstelling wordt waarin de rode draad een eindeloos spel is. Een cirkel, met groteske personages. Een beetje zoals een hond die steeds in zijn eigen staart wil bijten. Zoiets?” 

Helemaal prima! Terwijl veel jonge acteurs afstuderen aan het conservatorium of ergens een toneelopleiding volgen, staat op jouw LinkedIn-pagina: student Innovation Management aan de Erasmushogeschool. Hoe ben je bij acteren beland? 
“Dat heeft me sowieso altijd al geïnteresseerd. Thuis kregen we heel veel met film te maken. Dat kon ook niet anders: mijn vader is regisseur (Manu Riche, cf. Problemski Hotel, nvdr.). Die wereld is dus niet vreemd voor mij. Maar op de een of andere manier heb ik thuis nooit durven te vertellen dat mijn droom acteren was. Na het middelbaar bracht ik het ter sprake. Mijn vader antwoordde laconiek: zou je niet beter rechten studeren? Een beetje als grap, maar ook met een zekere sérieux, omdat hij weet dat het voor een acteur niet altijd even makkelijk is om aan werk te raken. Maar toen ik de keuze maakte, heeft hij me wel altijd aangemoedigd. Ik kreeg en krijg veel support van het thuisfront.” 

Colombia en Berlijn 

“Ik ben trouwens niet onmiddellijk met die studie gestart. Eerst reisde ik zes maanden door Colombia en daarna 5 maanden in Berlijn, waar ik een opleiding tot barista heb gevolgd. Nu ben ik dus een acteur die ook lekkere koffie kan maken (lacht).” 

Ondertussen heb je al twee series op je palmares. 
“Ja, en daar ben ik echt blij mee. Alle begin is moeilijk. Ik heb toch veel castings gedaan voor ik mijn eerste rol beet had. ‘Liefdestips aan mezelf’ is eigenlijk gedraaid voor ‘Season of Sex ’. Daarbij heb ik wat geluk gehad, omdat er een acteur uitviel. Toen ik uitgenodigd werd voor een extra casting, heb ik die kans met beide handen gegrepen. En toen ik de regisseur, Charlie Dewulf , ontmoette, was er meteen een goeie klik. Net zoals bij ‘Season of Sex ’. Ook met Olympia Allaert had ik meteen een goeie band.”

Dat is belangrijk, want je moet je op scène telkens weer durven bloot te geven. Bereid jij je rol op een speciale manier voor?

“Ik probeer altijd te zoeken naar de drijfveren van mijn personage, en naar de subtekst. Waarom doet iemand iets? En op welke manier? Wat is de achtergrond van het personage? Ik praat daar ook uitvoerig over met de regisseur. Ik denk dat elk personage dat je speelt altijd een deel van je eigen persoonlijkheid uitdraagt; dat kan moeilijk anders, want je kunt jezelf niet uitschakelen als mens. Je kunt je wel distantiëren van je personage, maar je moet het wel nog altijd gespeeld krijgen. In die optiek zou ik erg graag eens een personage spelen dat mijlenver van me afstaat. Uit mijn comfortzone, ja. Als ik zie hoe ver sommige acteurs gaan om hun personage vorm te geven, dan kan ik daar enkel maar bewondering voor hebben. En fysieke transformatie, dat schrikt me niet af.”

Dromen van de wereld 

“Er zijn de afgelopen decennia enorm veel mooie films gemaakt, door zeer straffe regisseurs. Wil ik samenwerken met een internationaal gerenommeerd regisseur? Ja, maar nog liever werk ik samen met alle jonge talent dat nu in de startblokken staat. Ik zie rondom mij heel wat jonge regisseurs met heel wijze ideeën. Maar als je me morgen voorstelt om met Matthias Schoenaerts of Matteo Simoni samen te werken, ga ik uiteraard geen neen zeggen (lacht).” 

Welke films hebben je laatst nog geïnspireerd? 
“'Joyland’, van Saim Sadiq vond ik heel straf, vooral om de thematiek van de film, net zoals ‘Babylon’. Al was die laatste wel een half uur te lang. Ik ben ondertussen zelf een project begonnen met muzikant Zachary Bloemperk. Over de absurditeit van de hedendaagse kunst, een beetje in de sfeer van ‘The Square’. Ook daar kan ik mijn ei helemaal in kwijt.”

De volgende acteur is Mona Mina Leon. Wat zou je haar graag vragen?
"In hoeverre beïnvloedt taal jouw spel en beschouw je een accent als een andere taal, zoals je rol in '1985'? 

Wil je meer van Milton Riche zien? Je vindt zowel 'Season of Sex' en 'Liefdestips aan mezelf' zowel op GOPlay en VRT MAX.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top