Hilde Van Mieghem over haar bewogen leven in ‘De Laatste 100 Uur’

Series | Deze week ontvangt televisiepresentator Luk Allo niemand minder dan Hilde Van Mieghem in de studio’s van ‘De Laatste 100 Uur’. Deze Vlaamse actrice, auteur en regisseuse blikt samen met hem terug op een bewogen leven. In ‘De Laatste 100 Uur’ op Pickx+ zoeken we  wekelijks uit of de toekomst van de gast in de sterren geschreven stond, en wat hun belangrijkste levensles is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hilde Van Mieghem is een creatieve duizendpoot die dit jaar 65 jaar wordt. Ze staat in Vlaanderen en Nederland vooral bekend als vermaarde actrice, maar heeft ook boeken geschreven en zelfs eigen films en documentaires geregisseerd. Van Mieghem studeerde in 1981 af aan de roemrijke Antwerpse filmschool Studio Herman Teirlinck, waar ze volgens haarzelf bekendstond als een zeer rebelse tiener. Net voordat ze zou afstuderen kreeg ze haar allereerste filmrol te pakken in een film van wijlen Hugo Claus: ‘Vrijdag’. Die rol kreeg ze overigens nadat ze te laat was gekomen op de auditie.

Vlak na haar rol in ‘Vrijdag’ (1980) ging het crescendo met de carrière van Van Mieghem. Ze speelde na haar debuut in talloze films en series waaronder, ‘Sailors Don’t Cry’ uit 1988 van regisseur Marc Didden, ’Moeder, waarom leven wij?’ (1991), ‘Hombres Complicados’ (1997) van Dominique Deruddere, ‘Alias’ (2002) en ‘Vermist’ van regisseur Jan Verheyen in 2007. Ze speelde ook in heel wat bekende series zoals ‘De Kavijaks’ (2005), ‘De Smaak van De Keyser’ (2008) en ‘De Bunker’ (2015).

In 2004 bracht ze met ‘De Kus’ overigens een film uit die ze zelf heeft geschreven en geregisseerd. In 2006 blikte ze het indrukwekkende ‘Dennis van Rita’ in en in 2010 kwam ze met de romantische komedie ‘Smoorverliefd’. In 2017 herwerkte ze een roman van Tom Lanoye getiteld ‘Sprakeloos’ in een gelijknamige film en daarmee zette ze zichzelf nogmaals op de kaart als creatieve duizendpoot. Van Mieghem heeft een bewogen leven achter de rug en tracht in enkele van haar documentaires het taboe rond seksueel misbruik te doorprikken.

Tekenen aan de wand

In ‘De Laatste 100 Uur’ vertelt Van Mieghem dat ze in een moeilijke thuissituatie is opgegroeid waar weinig ruimte was voor emotie en intimiteit. Om aan die situatie te kunnen ontsnappen, ontpopte Van Mieghem zich als kind naar eigen zeggen tot een entertainer pur sang die ook gevoelig was voor schoonheid. Toen ze op achtjarige leeftijd het jeugdtheater ontdekte, wist ze plotseling dat dat de ideale plek was voor haar. “Ik zag kinderen lachen, roepen en dansen. En niemand werd boos! Ik dacht: daar wil ik staan! Daar moet ik zijn”, aldus de actrice aan Luk Alloo. Toch drukt de actrice Alloo ook op het hart dat ze eigenlijk een zeer verlegen iemand is. “Thuis en bij vrienden ben ik vrij stil en teruggetrokken. Ik weet dus niet echt of ik wel echt een entertainer ben”, klinkt het. “Ik ben eigenlijk een heel ander iemand dan de mensen denken dat ik ben."

De levensles

Een van de vele levenslessen die in Hilde Van Mieghem vervat zitten is: “Weet wat je niet wil.” De actrice vertelt tijdens het gesprek dat ze dit inzicht op 38-jarige leeftijd voor het eerst heeft gekregen. Op die leeftijd is ze zichzelf beginnen te vinden en dat kunnen we iedereen natuurlijk aanraden.

'De Laatste 100 Uur’ is op woensdag te zien op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Pickx

Lees hier ons interview met Luk Alloo over 'De Laatste 100 Uur'.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top