‘Women Talking’: een indrukwekkende cast voor een indrukwekkend verhaal

Films | De nieuwe film ‘Women Talking’, geschreven en geregisseerd door Sarah Polley, gooit hoge ogen. Het beklijvende verhaal over vrouwen in een afgezonderde religieuze gemeenschap die samen weerstand bieden tegen de mannen die hen misbruiken en verkrachten, wordt meesterlijk vertolkt door een cast vol topacteurs. Een overzicht van de cast die op de Independent Spirit Awards en door de National Board of review uitgeroepen werd tot de beste filmcast van 2022.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Rooney Mara

Ona, een zwangere vrouw die aanvankelijk verkiest om in de kolonie te blijven, maar te vechten voor meer rechten, wordt gespeeld door Rooney Mara. Zij is de jongere zus van Kate Mara, die je misschien kent van rollen in ‘House of Cards’ en ‘24’. Rooney maakte haar acteerdebuut in 2005 (zes jaar later dan haar zus) en begon in 2010 bekendheid te vergaren met haar bijrollen in ‘A Nightmare on Elm Street’ en ‘The Social Network’. Ze brak een jaar later helemaal door met haar hoofdrol in Finchers ‘The Girl with the Dragon Tattoo’, waarin ze Lisbeth Salander speelde.

Na rollen in geliefde indiedrama’s als ‘Ain’t Them Bodies Saints’ en ‘Her’, acteerde Rooney in de romantische film ‘Carol’. Voor die rol won ze de prijs voor de beste actrice in Cannes en werd ze genomineerd voor een Oscar. Recent was ze nog te zien in Guillermo del Toro’s ‘Nightmare Alley’.

Claire Foy

Salome is de moeder van het jongste slachtoffer van de wrede mannen en wil absoluut blijven en terugvechten. Claire Foy geeft haar gestalte. De actrice klom de afgelopen 15 jaar op in de rangen van de Britse theater- en televisiewereld. Dankzij rollen in series als ‘Little Dorrit’ en ‘The Night Watch’ viel ze steeds meer op. Op de planken speelde ze naast James McAvoy in ‘Macbeth’, net voor ze haar wereldwijde doorbraak kende.

Toen Claire Foy in 2015 de rol van de Engelse koningin Anne Boleyn speelde in het zesdelige drama ‘Wolf Hall’, leek het een auditie te zijn voor haar volgende grote rol. In de populaire Netflix-reeks ‘The Crown’ speelde ze namelijk in de eerste twee seizoenen een jonge Queen Elizabeth II, een rol die haar een Golden Globe, twee SAG-awards en een Emmy opleverden.

Opvallend: in 2018 speelde Claire Foy mee in de film ‘The Girl in the Spider’s Web’ als Lisbeth Salander, de rol die aanvankelijk gespeeld werd door Rooney Mara.

Jessie Buckley

Mariche is het niet eens met de andere vrouwen en vindt dat vergiffenis de enige mogelijke uitweg is. Ze wordt vertolkt de Ierse Jessie Buckley. Zij maakte eerst carrière op de Londense West End, in het bijzonder met producties van de vermaarde Andrew Lloyd Webber, voor ze een glorieuze intrede maakte op het kleine scherm met rollen in ‘War & Peace’ en ‘Taboo’ op de BBC.

Heel wat internationale erkenning volgde na Buckleys rol in de HBO-serie ‘Chernobyl’ in 2019. Een jaar later speelde ze de geschifte verpleegster Oraetta Mayflower in het vierde seizoen van ‘Fargo’ en had ze de hoofdrol in Charlie Kaufmans breinbrekende ‘I’m Thinking of Ending Things’. Voor haar volgende rol, die van de jonge Leda Caruso in ‘The Lost Daughter’, werd ze genomineerd voor een Oscar. Vorig jaar was ze ook te zien in het psychologische horrordrama ‘Men’. Voor haar rol in ‘Women Talking’ mocht ze al enkele prijzen in haar kast zetten.

Frances McDormand

Scarface Janz vindt dat de vrouwen helemaal niets moeten ondernemen. De rol ging naar niemand minder dan Frances McDormand, die al drie keer de Oscar voor de beste vrouwelijke hoofdrol won. De eerste was voor haar rol in ‘Fargo’ (1996), geregisseerd door haar echtgenoot Joel Coen en zijn broer Ethan. De tweede won ze voor haar hoofdrol in Martin McDonaghs ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ (2017) en de derde kreeg ze voor haar rol in ‘Nomadland’ (2020) van Cloé Zhao.

Die laatste won ook de Oscar voor de beste film, dus McDormand heeft daarmee als medeproducent al een vierde Oscar op haar naam staan. Als ‘Women Talking’ de nominatie voor de Oscar voor de beste film dit jaar weet te verzilveren, wordt dat al McDormands vijfde. Ze is zonder enige tegenspraak een van de sterkste en meest indrukwekkende actrices van haar tijd.

Ben Wishaw

De enige man die de bijeenkomsten van de vrouwen mag bijwonen, is August. Hij maakt deel uit van een geëxcommuniceerde familie en ging studeren, maar mocht tijdelijk terugkeren om les te geven aan de kinderen van de religieuze gemeenschap. Hij is een zwart schaap. De rol wordt vertolkt door Ben Wishaw, die al op 21-jarige leeftijd een British Independent Film Award won voor zijn rol in ‘My Brother Tom’ (2001). Amper drie jaar later won hij de prestigieuze Olivier Award voor zijn hoofdrol in een theaterproductie van ‘Hamlet’.

Hij bleef verder furore maken met rollen in Britse producties als ‘Layer Cake’, ‘Stoned’ en ‘Skyfall’, waarin hij de rol speelde van gadgetontwikkelaar Q. Hij maakte ook zijn opwachting in het vierde seizoen van ‘Fargo’, net als Jessie Buckley, en speelde in ‘A Very Eglish Scandal’, de film die opgevolgd werd door de serie ‘A Very British Scandal’, waarin Claire Foy dan weer de hoofdrol speelde. Om maar te schetsen dat de wegen van Wishaw en zijn medespeelsters al eerder kruisten.

‘Women Talking’ is nu te zien in de bioscoop.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top