‘Outer Banks': de Pogues zijn er terug voor een derde seizoen

Series | Vanaf 23 februari kan je naar het derde seizoen van 'Outer Banks' kijken. Als je een fan bent van de Indiana Jones-saga, een tienerserie als ‘Dawson’ en Richard Donners klassieker 'The Goonies', zul je ook plezier beleven aan de jacht op schatten en familiegeheimen van een groep lokale tieners, ook wel de ‘Pogues’ genoemd. De tienerserie, die in 2020 debuteerde, steekt die overeenkomsten niet eens weg en speelde in seizoen 2 juist met veel referenties.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Goonies van nu

Sinds de release is de serie vaak omschreven als een moderne remake van 'The Goonies', een door Spielberg geproduceerde avonturenfilm uit 1985. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom die vergelijking wordt gemaakt. Zowel in ‘The Goonies’ als ‘Outer Banks’ vind je vergelijkbare personages terug, zoals schurken die variëren van criminelen tot rijke pestkoppen, en er is ook een speurtocht naar een verborgen schat. De Pogues zijn met andere woorden "The Goonies", een groep kinderen uit een woonwijk genaamd de ‘Goon Dock’, van vandaag. Alleen is de toon van 'Outer Banks' anders, want de jonge helden zijn geen kinderen maar jonge volwassenen.

In een klein kustplaatsje in de Verenigde Staten gaat een groep middelbare schoolvrienden op zoek naar een verloren en legendarische schat. Ondertussen onderzoekt John B, samen met zijn beste vrienden Kiara, Pope en JJ, ook de mysterieuze verdwijning van zijn vader. John en zijn vrienden wonen in een kustplaats langs de Outer Banks van North Carolina, waar een scherpe sociale kloof bestaat tussen rijke seizoensbewoners en de arbeidersklasse (die respectievelijk de bijnamen "Kooks" en "Pogues" hebben) wat meteen ook voor heel wat conflicten zorgt.

Het zou simplistisch zijn om te stellen dat de Pogues de nieuwe Goonies zijn, want ‘Outer Banks’ is duidelijk ook beïnvloed door tienerseries als 'Newport Beach', 'Dawson' en 'Veronica Mars'. Het charmante kinderuniversum van 'The Goonies' wordt in 'Outer Banks' achterwege gelaten voor een meer volwassen en melodramatische aanpak met ruimte voor liefdesperikelen tussen de hoofdpersonages. In dat opzicht doet de serie misschien meer denken aan de Indiana Jones-saga. In seizoen 2 beperkten de makers Josh Pate, Jonas Pate en Shannon Burke zich trouwens niet tot simpele overeenkomsten, maar ze stopten er ook referenties naar andere films is. Spoiler alert! Voor wie seizoen 1 en 2 nog niet heeft gezien, is het beter om nu niet verder te lezen, want anders word je kijkplezier misschien verknald.

Het orgel als sleutel 

In aflevering 8 van het tweede seizoen ziet een memorabele scène waarin de bende rond leider John B het Santo Domingo-kruis in handen krijgt in een oude vervallen kerk. Op zoek naar aanwijzingen gaat John B’s makker JJ Maybreak meteen naar het orgel om een paar noten te spelen. Vervolgens vraagt hij zich af of dit de sleutel niet is voor het vinden van de locatie van de verborgen schat. Voor ‘The Goonies’-fans: deed deze scène je niet denken aan het moment waarop Mikey (Sean Astin) en de andere Goonies opgesloten zitten in een kamer en ze specifieke akkoorden op een orgel van skeletten moeten spelen om te ontsnappen?

Parallellen met Indiana Jones

Behalve naar ‘The Goonies’ knipoogt ‘Outer Banks’ natuurlijk ook naar de Indiana Jones-filmfranchise waarin Harrison Ford de hoofdrol vertolkt. Net nadat ze dat enorme met goud ingelegde kruis hebben gevonden, discussiëren de Pogues over wat ze ermee moeten doen. Terwijl JJ er makkelijk geld aan wil verdienen, weigert John B het te verkopen. "Het hoort in een museum thuis", zegt hij. De dialoog is een verwijzing naar een beroemde repliek van Indiana Jones.  Het enorme kruis in 'Outer Banks' is dan weer een verwijzing naar een vondst van Hollywoods beroemdste ontdekkingsreiziger, zoals het Kruis van Coronado, een met juwelen ingelegd gouden kruisbeeld met een ketting.  

Wat kunnen we verwachten in S3?

Deze zogenaamde easter eggs zorgen er voor dat je de serie ook op een leuke manier anders kan bekijken. In seizoen drie worden nog meer van dergelijke referenties naar andere films en series verwacht. Het einde van seizoen twee laat ook veel open. Nadat de Pogues het goud en het kruis verloren hebben, spoelen ze aan op een verlaten eiland in the middle of nowhere. Terwijl de hele Outer Banks naar hen op zoek zijn, wordt dit het nieuwe thuis van de zes vrienden: Pogueland.

En dan is er nog die fameuze twist: John B's vader blijkt nog te leven. Vader en zoon zullen dus eindelijk herenigd worden in dit vervolg. Maar ze gaan wel met nog meer vijanden moeten afrekenen, zeker als je weet dat hun grote rivaal Ward Cameron ook nog springlevend is. De Pogues zijn niet bereid om hun ten onrechte gestolen buit op te geven en ze zijn vastbesloten deze terug te krijgen. Of hoe de fans van deze serie ongetwijfeld weer kunnen uitkijken naar tien nieuwe spannende afleveringen.

Ontdek ‘Outer Banks’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top