Deze personages hebben de filmografie van Steven Spielberg gemarkeerd

Films | 'The Fabelmans', Spielbergs meest persoonlijke film, is vanaf vandaag terug te vinden in de VOD-catalogus van Proximus. Maar Steven Spielberg heeft uiteraard al een immense carrière achter de rug en vele succesvolle kaskrakers op zijn naam staan. Pickx werpt een blik op de personages die de filmografie van de regisseur hebben gemarkeerd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Martin Brody in 'Jaws’

Als politiechef Martin Brody een van Steven Spielbergs meest memorabele personages is, dan komt dat omdat hij een van de evenbeelden van de regisseur is. Zo kom je in ‘Jaws’ (1975) dus ook iets meer te weten over Spielbergs persoonlijkheid. In deze film worden de inwoners van de kleine badplaats Amity opgeschrikt door de ontdekking aan de kust van het gruwelijk verminkte lichaam van een jonge vakantieganger. Voor Martin Brody, de politiechef die net naar de badplaats is verhuisd, bestaat er geen twijfel dat het meisje het slachtoffer is geworden van een haai. Hij verbiedt bijgevolg de toegang tot de stranden en dat is niet naar de zin van de burgemeester, die alleen geïnteresseerd is in de toestroom van toeristen.

Martin Brody, briljant gespeeld door Roy Scheider, lijkt in veel opzichten op Steven Spielberg. Net als Brody kan ook de regisseur toen worden beschouwd als een nieuwkomer. Spielberg was anno 1975 immers een opkomende regisseur in Hollywood. En net als Brody in relatie tot de mensen van Amity moet hij autoriteit tonen op de set. Een andere link tussen Spielberg en zijn personage is dat geen van beide kickt op water in relatie met het werk. Brody weigert gedurende een groot deel van de film om in de buurt van de zee te komen, terwijl Spielberg dan weer al de moeite van de wereld had om de technisch moeilijke scènes op de open zee te filmen. 

'Jaws' is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Elliott in 'E.T. the Extra-Terrestrial'

In 'E.T. the Extra-Terrestrial' landt midden in de nacht een ruimteschip in de buurt van Los Angeles. Enkele aliens, naar de aarde gestuurd voor een botanische verkenningsmissie, stappen uit het voertuig, maar één van hen wordt bij het haastige vertrek per ongeluk achtergelaten. Het buitenaardse wezen trekt naar de stad, nieuwsgierig als hij is naar de menselijke beschaving. Het bange wezentje, E.T. genaamd, wordt echter opgejaagd door het leger en wanneer Elliott (Henry Thomas) het ruimtewezen in zijn achtertuin ontdekt, sluit hij vriendschap met hem. Hoewel er een mooie relatie tussen hen ontstaat, wil de alien graag terugkeren naar zijn familie.

Met deze film uit 1982 toonde Spielberg voor het eerst zijn vaardigheid en talent in het zo nauwkeurig weergeven van een jong personage dat evolueert tussen angst en verwondering. Elliott, met oprechte onschuld gespeeld door een brijante Henry Thomas, smeedt een zowel charmante als hartverscheurende vriendschap met E.T. In veel opzichten effende Elliott de weg voor veel andere jonge personages die de Spielbergiaanse magie in de latere films van de regisseur zullen uitdragen.

‘E.T. the Extra-Terrestrial' is beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Indiana Jones in 'Indiana Jones'

In de jaren 80 drukte één personage nadrukkelijk zijn stempel op de filmografie van Steven Spielberg: Indiana Jones (Harrison Ford). Of hij nu vecht tegen de nazi's in 'Raiders of the Lost Ark', in trance geraakt door een drankje van een kwaadaardige sekte in 'The Temple of Doom' of samen met zijn vader, Henry Jones (Sean Connery), de Heilige Graal najaagt in 'The Last Crusade', Indiana Jones is een iconisch personage van de jaren tachtig.

De held van deze filmsaga maakte Spielberg tot een van de meest succesvolle regisseurs aller tijden. Harrison Fords ruige uiterlijk, de onderkoeld grappige humor en charisma hebben een klassieke en tijdloze held gecreëerd. Met zijn kenmerkende hoed en zweep is Indiana Jones misschien wel hét cultpersonage in Spielbergs filmografie.

Ontdek elke film in de 'Indiana Jones'-saga op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx

John Hammond in 'Jurassic Park’

John Hammond (Richard Attenborough), CEO van het machtige bedrijf InGen, gebruikt genetica om dinosaurussen tot leven te wekken. Hij wil ze als attractie gebruiken in een pretpark dat hij wil openen op een eiland voor de kust van Costa Rica. Voordat het park opent, neemt hij eerst een groep deskundigen mee op een rondleiding om hun goedkeuring te krijgen. Tijdens de rondleiding breekt er evenwel een storm uit en een computerdeskundige die door een rivaliserend bedrijf is ingehuurd, maakt van de situatie gebruik om de beveiligingssystemen uit te schakelen en de dinosaurusembryo's te stelen. Omdat ondertussen ook verschillende dinosaurussen zijn weten te ontsnappen, draait het leven voor iedereen die zich op het eiland bevindt uit op een nachtmerrie.

In dit sciencefictionavontuur uit 1993 spaart het personage van John Hammond kosten noch moeite om zijn themapark te creëren. Als ondernemer en man met revolutionaire ideeën is hij vol ambitie. Kwaliteiten die hij in veel opzichten deelt met Spielberg. Kijk maar eens hoeveel indruk de regisseur maakte op het publiek met 'Jurassic Park' en de vernieuwende technologie waarmee dinosaurussen op het witte doek tot leven werden gewekt waardoor er ook een echte dino-hype ontstond.

‘Jurassic Park' is beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Itzhak Stern in 'Schindler's List

Zakenman Oskar Schindler (Liam Neeson) arriveert in 1939 in Krakau, net als de Tweede Wereldoorlog is begonnen. Nadat hij zich om politieke redenen bij de nazipartij heeft aangesloten, neemt hij Joodse arbeiders in dienst in zijn fabriek. Eens als hij erachter komt dat ze massaal gedeporteerd worden, gaat hij hen proberen te redden.

In 'Schindler's List' (1993) speelt Ben Kingsley Itzhak Stern, een Joodse accountant die door Oskar Schindler wordt ingehuurd om zijn financiën te beheren. Dankzij Stern en zijn Joods-zijn kwam Spielberg door dit veelgeprezen oorlogsdrama weer in contact met zijn roots. Itzhak Stern probeerde tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel mogelijk Pools-Joodse vluchtelingen te helpen. Door Schindler boekhoudkundig te adviseren en het bedrijf draaiend te houden, speelde Stern een even belangrijke rol als Schindler in het redden van duizenden Joden van de Holocaust.

‘Schindler's List' is beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

'The Fabelmans' is vanaf vandaag beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Wil je nog meer te weten te komen over Steven Spielberg? Pik dan vanaf woensdag 22 februari 'The Fabelmans' in de bioscoop mee, één van Spielbergs meest persoonlijke films tot nog toe.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top