Artiest van de week: Archie X wil dat we meer naar elkaar luisteren

Muziek | Een getalenteerde zangeres en een ervaren muzikant vonden elkaar op het podium van talentenjacht ‘The Voice’ en vormen sindsdien een onafscheidelijk muzikaal popduo. Of je het nu toeschrijft aan toeval, het lot of serendipiteit, het is hoe Archie X is ontstaan. We zetten hen vandaag in de kijker als Artiest van de week.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Charline D’hoore studeerde in 2019 nog geneeskunde toen ze in haar kot covers opnam en deelde op platforms als vi.be. Het is daar dat de producenten van ‘The Voice’ op haar profiel stootten. Charline kreeg de vraag of ze auditie wilde doen voor het programma. “Die ervaring was keicool, maar het was even snel weer voorbij”, vertelde ze daar later over in een interview met studentenmagazine Guido. Bij haar Blind Audition overtuigde ze alle vier de coaches (Koen Wauters, Bart Peeters, Natalia en Alex Callier) met haar versie van het nummer ‘FU’. Maar nog belangrijker was dat ook een lid van de liveband zijn oren goed open had gehouden.

Tom Lodewyckx is in het Vlaamse muzikantenmilieu een gevestigde waarde. Hij speelde bij K’s Choice, is al enkele jaren een vaste gitarist van Clouseau en maakt steevast deel uit van de livebands van programma’s als ‘Liefde voor muziek’, en dus ook ‘The Voice’. Hij hoort er tientallen getalenteerde zangers en zangeressen, maar de stem van Charline stak erbovenuit. “Wat mij opviel, is haar vertellende kracht”, vertelde hij aan Krant van West-Vlaanderen. “Een soort eerlijkheid die je niet bij iedereen hoort. Als ze zingt, ben je gedwongen om te luisteren. Charline is een zeldzaam talent.” Tom kwam uit de orkestbak en zei tegen de jonge zangeres: “Als je eruit ligt, dan wil ik in je groepje spelen.” En zo geschiedde.

Het duo ging samen aan het schrijven en componeren. Zij, die verschillende instrumenten speelde en vlot experimenteerde met muziekproductie, en hij, de ervaren rot die alle trucjes van de foor kende. Het perfecte recept voor muzikale kruisbestuiving. Hij noemde haar in de studio altijd Charles en dat zou ook de naam van het duo worden, maar net toen ze klaar waren om een eerste single op de wereld los te laten, kwam de Waalse zangeres Charlotte Foret al met die naam op de proppen. Charline en Tom gingen op zoek naar een andere klinkende naam en kwamen uit bij Archie. De X voegden ze toe als verwijzing naar de laatste letter in de achternaam van Tom.

Live spelen

In 2020 – in volle coronaperiode en dus zonder optredens of lanceerfeestjes – verscheen de debuutsingle ‘Loud Boy’. Het funky popnummer sloeg aan, maar op Spotify is het toch de akoestische versie van ‘Loud Boy’ die het meeste streams verzamelde: bijna 2,5 miljoen. Begin 2021 kwam de opvolger ‘Karma Sucks’ en later volgden singles ‘Better Off’, ‘Fight Me’, ‘Too Bad’ en ‘To Run’, om even twee jaar van muzikale ontwikkeling snel af te haspelen.

In de studio liep het vlot, de nummers vloeiden uit de pennen. Maar net zoals andere bands die in coronatijden ontstonden, was het toch uitkijken naar die eerste live ervaringen. Zou de magie van in de studio ook op het podium werken? Op 13 juni 2021 stond het duo in de AB voor hun allereerste liveshow, waar ze een spetterende showcase gaven. Frontview Magazine schreef lyrisch: "Charline D'hoore overtuigde met haar ijzersterke vocals en charmante persoonlijkheid en ook de vermakelijke dynamiek tussen haar en muzikale wederhelft Tom Lodewyckx was begeesterend. Het enthousiasme van zowel de band als het publiek was aanstekelijk en bijna tastbaar, wat zorgde voor een unieke sfeer in de zaal.”

Sindsdien ging het Charline en Tom alleen nog maar voor de wind. Ze spraken een nieuw publiek aan door in het voorprogramma te spelen van Rex Rebel – met Sam Bettens, de gewezen bandgenoot van Tom. Toen Rode Neuzen Dag artiesten zocht om tien uur lang live muziek te maken, kwamen ze ook bij Archie X aankloppen. Het geluid klonk steeds aanstekelijker en overtuigender, terwijl Charline en Tom in de studio broedden op een grote release.

In januari van dit jaar verscheen ‘Are You Listening?’, het 16 nummers tellende debuutalbum van Archie X, dat live werd voorgesteld in concertzaal De Casino. De vraag in de titel van het album weerklinkt soms letterlijk op de plaat, zoals in het nummer ‘Can’t Walk Away’. Het is de rode draad achter het album, legt Charline uit in Frontview Magazine. “We hebben in deze wereld moeite met naar elkaar te luisteren - zelfs als we dat wel willen. Dat komt ook terug in meerdere nummers, zoals ‘To Run’: I see you talking but I'm sure I'm not here.” Verwacht Archie X komende zomer maar op de festivalpodia!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top