Deze nummers gaan over Kurt Cobain, die vandaag 56 geworden zou zijn

Muziek | Vandaag zou Kurt Cobain 56 geworden zijn, maar op 5 april 1994, op amper 27-jarige leeftijd, kwam de zanger van Nirvana om het leven. Zijn tijd op deze aarde was beperkt, maar zijn impact op de muziekwereld des te groter. Heel wat artiesten raakten niet alleen geïnspireerd door zijn muziek, maar schreven ook liederen over hem.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tearjerker, Red Hot Chili Peppers

Een jaar na de wanhoopsdaad van Kurt Cobain, brachten Anthony Kiedis en de zijnen hulde aan de frontman van Nirvana. Op hun album ‘One Hot Minute’ was een nummer aan hem opgedragen. Het nummer klinkt aanvankelijk alsof het over een meisje gaat, maar wie de tekst zorgvuldig beluistert, vindt duidelijke verwijzingen terug naar Cobain.

De leden van Red Hot Chili Peppers en Nirvana werden groot in verschillende scenes, maar hadden wel steeds een groot respect voor elkaar. In 1991 stonden ze samen op het podium in een tour – met ook nog Pearl Jam erbij – en twee jaar later stond RHCP-bassist Flea met Nirvana op het podium van het Hollywood Rock Festival in Brazilië. Hij speelde trompet op het nummer ‘Smells Like Teen Spirit’.

Kiedis voelde zich naar verluidt verwant met Cobain en had na diens overlijden het gevoel dat hij misschien wel hetzelfde lot beschoren kon zijn. In ‘Tearjerker’ schreef hij zijn frustraties van zich af. Hij beschreef hoe hij het nieuws vernam (in de coulissen gezeten met en gehuld in een bloemenjurk) en hoe groot het verlies voor de muziekwereld was.

 

About a Boy, Patti Smith

Op haar zesde album ‘Gone Again’ zetten de singer-songwriter Patti Smith een respons op het Nirvana-nummer ‘About a Girl’. De dood leek de rebelse zangeres in die periode te achtervolgen, want ze moest ook afscheid nemen van haar echtgenoot Fred ‘Sonic’ Smith, haar broer Todd, haar beste vriend en fotograaf Robert Mapplethorpe en de pianist van haar band Richard Sohl. Patti Smith vertelde dat haar hart brak toen ze het nieuws vernam over Cobain. Ze wilde haar pijn van zich afschrijven met de plaat ‘Gone Again’. ‘About a Boy’ gaat over een jongeman die een punt zette achter zijn leven en nooit helemaal volwassen kan worden.

 

Let Me In, R.E.M.

Het negende album van de band achter de wereldhit ‘Losing My Religion’ verscheen in 1994, en net als het album van Patti Smith, is ook ‘Monster’ omgeven door tragiek. Michael Stipe had net afscheid genomen van acteur River Phoenix, die een van zijn beste vrienden was. De dood van Cobain was ook een zware klap voor hem.

Kort voor zijn dood, probeerde Stipe nog een samenwerking op poten te zetten met Cobain. “Ik deed dat in een poging op zijn leven te redden”, vertelde Stipe in een interview met NME in 2011. “De samenwerking die ik voorstelde, was een excuus om bij hem te kunnen zijn en hem te helpen. Hij stond er niet goed voor.” Stipe zou zelfs een vliegtuigticket en een taxi gestuurd hebben naar Cobain om hem te overhalen om langs te komen, maar Cobain kwam zijn huis niet uit.

 

Mighty K.C., For Squirrels

For Squirrels, een band uit Florida, werd sterk beïnvloed door grunge, en specifiek de muziek van Nirvana. Zodra de band hoorde dat hun idool overleden was, begonnen ze aan een ode te schrijven, maar kort daarna sloeg het noodlot opnieuw toe. Bij een vreselijk verkeersongeval verloren twee leden van de band, Jack Vigliatura IV en Bill White, het leven. Dat was een maand voor hun album ‘Example’ in de rekken verscheen en vier maanden voor hun single ‘Mighty K.C.’ hen het radiosucces zou geven dat ze altijd wilden. Voor de helft van het viertal was het te laat.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top