'All Quiet on the Western Front' wint zeven BAFTA's, waaronder beste film

Films | De Duitse oorlogsfilm 'All Quiet on the Western Front' van regisseur Edward Berger is op de uitreiking van de 76ste Britse filmprijzen, de BAFTA's, als grote winnaar uit de bus gekomen. De Netflix-film verzilverde zeven van de veertien nominaties, waaronder die voor beste film. Austin Butler won dan weer voor zijn hoofdrol in ‘Elvis’ en Cate Blanchett werd geëerd voor haar rol in ‘Tár’.

Door Belga

Deel dit nieuws

'All Quiet on the Western Front', een epos over de Eerste Wereldoorlog, is een verfilming van de roman van Erich Maria Remarque uit 1928. Die zendt een pertinente anti-oorlogsboodschap de wereld in en verhaalt over de jongemannen die vallen voor nationalistische propaganda en op het slagveld met de neus op de feiten gedrukt worden: oorlog is allesbehalve een avontuur.

De film, met als Duitse titel 'Im Westen nichts Neues', had 14 nominaties in de wacht gesleept, een record voor een niet-Engelstalige film, gedeeld met ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’ van Ang Lee uit 2000. 7 van de nominaties werden dit jaar verzilverd in de Londense Royal Festival Hall, de film van Lee ging indertijd naar huis met vier prijzen.

Ontdek ‘All Quiet on the Western Front' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

De andere winnaars

De films 'The Banshees of Inisherin' en 'Everything Everywhere All At Once’, elk goed voor 10 nominaties, gingen aan de haal met respectievelijk vier en één BAFTA. De film van Martin McDonagh werd bekroond tot de beste Britse film van 2022 en ging ook naar huis met de prijzen in de categorieën beste originele scenario, beste acteur in een bijrol (Barry Keoghan) en beste actrice in een bijrol (Kerry Condon). ‘Everything Everywhere All At Once’, gewoonlijk een grote slokop en een favoriet voor de Oscars, kreeg enkel de BAFTA in de categorie montage.

De Amerikaanse acteur Austin Butler won de prijs voor de beste acteur voor zijn rol in de biopic 'Elvis' over de rock'n'roll-legende. De 31-jarige acteur stond in concurrentie met Colin Farrell, Brendan Fraser, Daryl McCormack, Paul Mescal en Bill Nighy. 'Elvis' won in totaal vier BAFTA's. De film van Baz Luhrmann won ook in technische categorieën zoals kostuumontwerp, make-up en haar en casting.

De Australisch-Amerikaanse Cate Blanchett won de prijs voor beste actrice voor haar rol als de meedogenloze dirigent in 'Tár'. De 53-jarige actrice haalde het van Viola Davis, Danielle Deadwyler, Ana De Armas, Emma Thompson en Michelle Yeoh. ‘Tár’ werd in totaal vijf keer genomineerd voor een BAFTA, maar wist uiteindelijk maar in één categorie te winnen.

Guillermo Del Toro's 'Pinocchio' won de prijs voor beste animatiefilm. De beste documentaire was ‘Navalny’, over de Russische dissident die een aanval met zenuwgas overleefde, en ‘Aftersun’ van Charlotte Wells werd bekroond als het beste debuut.

‘Elvis’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Alle winnaars:

Beste film: ‘All Quiet on the Western Front’

Beste Britse film: ‘The Banshees of Inisherin’

Beste debuut: ‘Aftersun’

Beste niet-Engelstalige film: ‘All Quiet on the Western Front’

Beste documentaire: ‘Navalny’

Beste animatiefilm: ‘Guillermo del Toro’s Pinocchio’

Beste regisseur: ‘All Quiet on the Western Front’

Beste originele scenario: ‘The Banshees of Inisherin’

Beste aangepaste scenario: ‘All Quiet on the Western Front’

Beste actrice in een hoofdrol: Cate Blanchett – ‘Tár’

Beste acteur in een hoofdrol: Austin Butler – ‘Elvis’

Beste actrice in een bijrol: Kerry Condon – ‘The Banshees of Inisherin’

Beste acteur in een bijrol: Barry Keoghan – ‘The Banshees of Inisherin’

Beste filmmuziek: ‘All Quiet on the Western Front’

Beste casting: ‘Elvis’

Beste cinematografie: ‘All Quiet on the Western Front’

Beste montage: ‘Everything Everywhere All At Once’

Beste production design: ‘Babylon’

Beste kostuums: ‘Elvis’

Beste make-up en haar: ‘Elvis’

Beste geluid: ‘All Quiet on the Western Front’

Beste special effects: ‘Avatar: the Way of Water’

Beste korte animatiefilm: ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’

Beste Britse kortfilm: ‘An Irish Goodbye’

EE Rising Star: Emma Mackey

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top