Duitse oorlogsfilm 'All Quiet on the Western Front' grote slokop met 14 nominaties

Films | De Duitse oorlogsfilm 'All Quiet on the Western Front', een verfilming van de roman van Erich Maria Remarque uit 1928, heeft veertien nominaties in de wacht gesleept voor de BAFTA's, de belangrijkste Britse filmprijzen. Pickx gidst je graag doorheen de belangrijkste genomineerden voor de British Academy Film Awards, die zondag uitgereikt worden in Londen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'All Quiet on the Western Front', een film van Edward Berger, werd onder meer genomineerd in de categorie Beste Film en Beste Regie. De film volgt Paul Baumer die in dienst gaat bij het Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is een absolute primeur dat een niet-Engelstalige film dergelijk veel BAFTA-nominaties in de wacht kan slepen. De Netflix-film kent als Duitse titel 'Im Westen nichts Neues' en is een verfilming van de roman van Erich Maria Remarque uit 1928. “Een zeer interessante keuze op de dag van vandaag met de invasie van Rusland in Oekraïne”, zo sprak BAFTA-CEO Jane Millichip over de keuze voor 'All Quiet on the Western Front'. Met veertien nominaties evenaart de Duitse film het record van 'Crouching Tiger Hidden Dragon' uit 2001.De Ierse tragekomedie 'The Banshees of Inisherin', die op 10 januari in Los Angeles drie Golden Globes in de wacht wist te slepen, lijkt de tweede grote slokop te gaan worden op de BAFTA’s met tien nominaties. Onder meer hoofdacteur Colin Farrell maakt kans op de BAFTA voor Beste Acteur. 'The Banshees of Inisherin' gaat over een gebroken vriendenrelatie tussen twee bewoners op een afgelegen eiland. Ook de film 'Everything Everywhere All At Once' pronkt net als 'The Banshees of Inisherin' met tien nominaties. Michelle Yeoh, die reeds bekroond werd met een Golden Globe, maakt kans op de BAFTA voor Beste Actrice. In 'Everything Everywhere All At Once' vertolkt ze de rol van Evelyn, iemand die een onsuccesvolle wasserette heeft maar plots tussen verschillende universums belandt waar ze een pertinentere rol heeft. In de categorie Beste Actrice zijn ook nog Cate Blanchett ('Tár'), Viola Davis ('The Woman King'), Danielle Deadwyler ('Till'), Ana de Armas ('Blonde') en Emma Thompson ('Good Luck to You, Leo Grande') genomineerd.

De biopic 'Elvis' sleepte negen nominaties in de wacht. Hoofdacteur Austin Butler doet net als Colin Farrell een gooi naar de BAFTA voor Beste Acteur. Alleszins won Butler reeds een Golden Globe voor zijn interpretatie van de rock-'n-roll-legende Elvis Presley. Tot slot nog een eervolle vermelding voor de film ‘Aftersun’, die momenteel bij ons in de bioscopen loopt. Paul Mescal zal eveneens proberen om de award voor Beste Acteur binnen te rijven, daarnaast doet ‘Aftersun’ een gooi naar de BAFTA van Beste Britse Film. Geen nominatie voor ‘Close’


Helaas voor de Belgische filmliefhebber is ‘Close’ van de Gentse regisseur Lukas Dhont niet genomineerd in de categorie Beste Niet-Engelstalige Film. 'Close' moest optornen tegen zware concurrentie en kon geen nominatie veroveren. De film moest het afleggen tegen 'All Quiet on the Western Front', 'Argentina, 1985', 'Corsage', 'Decision to Leave' en 'The Quiet Girl'.

Over het algemeen zijn de uitreiking van de BAFTA’s een serieuze graadmeter voor de Oscars die een maand later, op 12 maart in het Dolby Theatre in Los Angeles, uitgereikt worden. De uitreikingsceremonie van de 76ste BAFTA's vindt dit jaar voor het eerst plaats in de Royal Festival Hall van het Southbank Centre in Londen. De voorbije jaren was dat in de Royal Albert Hall. Gastheer op 19 februari is acteur Richard E. Grant.

Wil je zelf 'All Quiet on the Western Front' eens zien en zelf oordelen? De Duitse oorlogsfilm is nu te zien op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top