Kids With Buns trapt videoreeks 'Front Row' af

Muziek | De nieuwe online serie ‘Front Row’ van Pickx, een cocreatie met jonge journalistieke talenten van Thomas More Mechelen over Belgische muzikale talenten, wordt afgetrapt met Kids With Buns. De band van Marie Van Uytvanck en Amber Piddington is al enkele jaren bezig aan een indrukwekkende opmars in het Vlaamse muzieklandschap. Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het verhaal van Kids With Buns begint bij muziekconcours Sound Track. Marie wilde deelnemen onder haar eigen voornaam, maar haar gitarist moest op het laatste moment verstek geven. Gelukkig had ze wat eerder een getalenteerde gitariste leren kennen op de Antwerp Pride en zij kon haar even uit de nood helpen. Enter Amber, die na een weekje repeteren voor het concours de vaste partner in crime werd. Het duo mat zich de nieuwe naam Kids With Buns aan en zette zich achter de schrijftafels.

Als 19- en 21-jarige jongedames stapten Marie en Amber uit hun slaapkamers met onder hun arm een arsenaal aan breekbare indiefolknummers, teksten die rechtstreeks uit hun dagboeken waren geplukt en een stemgeluid dat tegelijk warm en uniek androgyn was. Klaar om de wereld te veroveren, passeerden ze langs de welbekende talentenjachten voor bands die Vlaanderen rijk is: Humo’s Rock Rally en De Nieuwe Lichting. In Humo’s Rock Rally 2020 strandden ze in de halve finale, maar in De Nieuwe Lichting werd Kids With Buns enkele maanden later samen met Ramkot en The Haunted Youth tot winnaar uitgeroepen.

De eerste grote wapenfeiten dateren eigenlijk al van voor die overwinning in De Nieuwe Lichting. De debuutsingle was het nummer ‘1712’, dat uitkwam op 17 december 2020, en tegelijk gold als een statement tegen seksueel geweld en een manier om de hulplijn 1712 onder de aandacht te brengen.

bad grades

Toch was het met de opvolger dat Kids With Buns de grootste radiohit tot nu toe scoorde. ‘bad grades’, een knipoog naar de examenperiode die toen net was gestart, is een melancholische blik op het gestresseerde studentenleven. Het lied stond drie weken lang op het allerhoogste schavot in Studio Brussels ‘De Afrekening’. Een zegetocht langs de festivals leek de logische volgende stap.

Natuurlijk was het probleem toen dat de festivalzomer van 2021 er nog maar een halve was. Op de festivalshows was het nog even wachten en ook de eerste EP werd wat uitgesteld. In april van 2022 kwam die er dan toch. Op ‘waiting room’ staan naast de eerste singles ‘1712’ en ‘bad grades’ ook enkele nieuwe worpen, zoals het iets meer uptempo ‘waiting room’ en ‘the snakes’, een herwerking van een nummer dat Amber schreef toen ze 16 was. De EP werd voorgesteld met twee uitverkochte concerten in de AB.

Daarna volgden optredens op Labadoux, showcasefestival We Are Open, Crammerock, Dranouter, en ook heel wat data in Nederland, waar ze de muziek van Marie en Amber duidelijk ook kunnen smaken.

In oktober verscheen nog de nieuwe single ‘bathroom floor’, volgens het duo een “sad banger”. "De 'bathroom floor' is de plek waar je zit wanneer je ziet dat al je vrienden opgroeien, huizen kopen, vaste relaties hebben en afstuderen. En dan denk je: ik gun het ze zo hard, maar waarom kan het voor mij niet zo zijn”, vertelde Amber op Studio Brussel. "Het is met een kater naar het plafond kijken," voegde Marie toe.

De komende maanden speelt Kids With Buns nog heel wat shows in Nederland. Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Maastricht, Eindhoven en Amsterdam gaan allemaal voor de bijl. Maar eerst kwamen Marie en Amber langs in de studio van ‘Front Row’ voor een exclusieve set en een interessant gesprek! Ze brengen er '1712', 'bad grades' en een cover van 'She' van Dodie.

 'Front Row' is vanaf 16 februari te vinden op alle online kanalen van pickx. Bekijk de intieme set van Kids With Buns via pickx.be 
of beluister de Front Row Talk via Spotify:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top