Deze 5 dingen wist je vast nog niet over 'Black Panther'

Films | 'Black Panther' is gebaseerd op het Marvel Comics-personage T'Challa aka Black Panther en was de eerste superheldenfilm die werd genomineerd voor de Oscar voor Beste Film in 2019. Pickx onthult vijf feiten die je misschien niet wist over deze Marvel-film.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Langverwachte verfilming

Voordat Marvel Studios Black Panther in handen kreeg, wilden verschillende productiemaatschappijen de held al verfilmen voor het witte doek. De Amerikaanse acteur en filmproducent Wesley Snipes was de eerste in 1992. De verfilming werd uiteindelijk afgebroken wegens artistieke meningsverschillen tussen de productiemaatschappij Columbia Pictures en de bedenker van de superheld en scenarioschrijver Stan Lee. Een nieuwe bewerking werd aangekondigd in 1997, maar werd in 2002 weer opgegeven. Van 2005 tot 2015 woedden de onderhandelingen bij Marvel Studios nadat baas Kevin Feige had bevestigd dat Black Panther tot de gelicentieerde helden van de productiemaatschappij behoorde. Het duurde echter tot 2016 voordat Ryan Coogler ('Creed') officieel werd aangekondigd om de film te regisseren, hoewel wijlen Chadwick Boseman al in 2014 was gecast om de held T'Challa te spelen in 'Captain America: Civil War' (2016).

Denkbeeldig land

Het Afrikaanse land Wakanda werd gecreëerd door scenarioschrijver Stan Lee en striptekenaar Jack Kirby als een kleine natie die immuun is voor het westerse imperialisme en zich niet bewust is van de fenomenale rijkdommen in zijn bergen. Het filmteam onder leiding van regisseur Ryan Coogler koos ervoor om het hele koninkrijk Wakanda na te bouwen... in CGI. De binnen- en buitensets werden omringd door grote blauwe schermen, zodat het special effects team landschappen kon creëren om Wakanda tot leven te brengen. De grootste uitdaging was het mengen van technologie en etnisch design.

Maar terwijl de meeste scènes een decor hadden waarvoor de acteurs hun verbeelding moesten gebruiken, was de set voor het gevecht tussen T'Challa (Chadwick Boseman) en Killmonger (Michael B. Jordan) volledig echt. Het kostte de decorontwerpers meer dan vier maanden om de torenhoge klif te creëren, geïnspireerd op de Oribi Gorge watervallen in Zuid-Afrika.

Iconisch kostuum

Hoewel het Marvel Cinematic Universe rijk is aan herkenbare personages en kostuums, is dat van Black Panther een van de meest speciale. Na zijn eerste verschijning in 'Captain America: Civil War' (2016) heeft Black Panther een make-over ondergaan voor zijn eigen film. Hoofdkostuumontwerper Ruth E. Carter vond dat het kostuum van Chadwick Boseman in 'Captain America' een beetje te simplistisch was vergeleken met de kostuums van de andere helden. Daarom streefde ze naar een uitgebreider en iconischer kostuum. Geïnspireerd door de geometrische prints van Botswana en de superhelden van Marvel en DC Comics creëerde ze een authentiek, technologisch verfijnd en tijdloos kostuum.

Spectaculaire achtervolgingsscène

In één scène wordt de katachtige held, vergezeld door Nakia (Lupita Nyong'o) en Okoye (Danai Gurira), naar Zuid-Korea gestuurd om wapenhandelaar Ulysses Klaue (Andy Serkis) te onderscheppen. Geleid door zijn zus Shuri (Letitia Wright), zet T'Challa een auto-achtervolging in door de straten van Busan. Voor extra realisme reisde het team in februari 2017 naar Zuid-Korea om deze spectaculaire scène op te nemen. 'Black Panther'-fans kunnen in de voetsporen van hun superheld treden als ze naar Gwangalli Beach, Jagalchi Fish Market en Gwangan Bridge reizen. Volgens Jonathan Eusebio, de stuntcoördinator van de film, waren voor de scène ongeveer 150 auto's en meer dan 700 mensen nodig.

Afro-Amerikaanse soundtrack

Verre van de symfonische orkesten van de Disneyklassiekers of de rockende soundtrack van 'Iron Man', is de soundtrack van 'Black Panther' doordrenkt van Afro-Amerikaanse invloeden. Naast de orkestrale muziek, gecomponeerd door Ludwig Göransson, bevat de playlist voor 'Black Panther', die geproduceerd werd door Kendrick Lamar, zwarte artiesten als Vince Staples, Travis Scott, The Weeknd en Jorja Smith. Het album bleef in februari 2018 twee weken lang op nummer één staan in de Amerikaanse Billboard charts. Een zeldzame gebeurtenis voor filmmuziek.

Ontdek 'Black Panther' op Disney+ via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top