Vijf fascinerende weetjes over 'Groundhog Day' met Bill Murray

Films | Dertig jaar geleden zag één van de grootste kaskrakers van 1993, 'Groundhog Day', het levenslicht. De komedie stemde tot nadenken over tolerantie en egoïsme. Bill Murray kroop in de huid van Phil Connors, een weerman van een lokaal tv-station die veroordeeld is om steeds dezelfde dag opnieuw te beleven. Hij zit vast in een tijdlus totdat hij een beter mens wordt. Pickx serveert vijf weetjes over deze komedie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Geïnspireerd op een bestseller

Het scenario en originele idee voor 'Groundhog Day' kwam uit de koker van Danny Rubin. Terwijl hij werkte aan zijn eerste script, over een man die dezelfde dag steeds opnieuw beleeft, las hij 'The Vampire Lestat' van Anne Rice. De publicatie uit 1985 was het vervolg op de bestseller 'Interview with the Vampire' (verfilmd in 1994). Rubin begon na te denken over onsterfelijkheid. Maar ook over de eentonigheid van het eeuwenlange bestaan van een nachtwezen. De kruisbestuiving in zijn hersenpan bracht hem op het idee van een tijdlus waarin een man vastzit.

Bedoeld als "visitekaartje"

Danny Rubin had net het scenario van de thriller 'Hear No Evil' verkocht en was klaar om de volgende stap te zetten in zijn carrière als scenarioschrijver. Zijn vertegenwoordiger raadde hem aan zich op komedie te storten en een scenario te schrijven dat als visitekaartje kon dienen om afspraken bij productiemaatschappijen te versieren.

Om zijn oorspronkelijke idee op papier te krijgen, moest hij een geschikte dag vinden die steeds weer herhaald wordt. Dus nam hij zijn kalender erbij en keek naar 2 februari: Maria-Lichtmis maar ook de dag van de bosmarmot (Engels: groundhog), die volgens de folklore op die dag zou ontwaken uit zijn winterslaap om zich buiten zijn hol te wagen. Volgens de traditie is het spotten van het dier dan ook een voorteken dat de winter op z'n einde loopt. Sommige kleine steden in Noord-Amerika hebben van die volkstraditie een festival gemaakt om het toerisme te bevorderen. Vandaar de keuze van dit stadje in Pennsylvania voor de film.

De bizarre wending

Geen spoilers, maar in het oorspronkelijke script was een heel andere plotwending voorzien. Wanneer Phil uit zijn eindeloze lus weet te breken, heeft hij net zijn liefde verklaard aan Rita (Andie MacDowell). De liefde blijkt niet wederzijds en ze wijst zijn gevoelens af. De volgende dag maakt een ander muziekje hem 's morgens wakker; het is 3 februari. Maar het is Rita's beurt om vast te zitten in haar eigen eindeloze dag, 3 februari. De vloek rust nu op haar. Een speling van het lot die eindigt op deze existentiële noot in de film.

‘I Got You Babe’

Zodra Phils wekkerradio 6 uur aangeeft weerklinkt het liedje van Cher en Sonny, als signaal dat het nog steeds 2 februari is. Het nummer is repetitief, maar gaat ook over liefde: twee elementen die de film typeren. Het past zo goed bij de film dat je je meteen afvraagt wie het genie is dat deze soundtrack heeft bedacht? Het was Danny Rubin: hij had 'I Got You Babe' al gekozen toen hij zijn script schreef, regisseur Harold Ramis hield vast aan die keuze.

Andere hoofdrolspeler

Oorspronkelijk hadden de schrijver en regisseur andere acteurs overwogen voor de hoofdrol. Danny Rubin had het personage geschreven voor Kevin Kline ('A Fish called Wanda'). Maar als schrijver had hij niets te zeggen over de casting. Harold Ramis' eerste keuze was Tom Hanks. Die sloeg het aanbod af. Later verklaarde hij dat hij door het publiek al was getypecast als een good guy door de personages die hij destijds had gespeeld. Als hij Phil had gespeeld, zou het einde voorspelbaar zijn geweest voor het publiek. Ze zouden verwachten dat het misantropische personage uiteindelijk tot inkeer zou komen en "een goed mens" zou worden. Hij legde uit dat Bill Murray "zo'n klootzak is op en naast het scherm" en dat hij het relaas van de film interessanter zou hebben gemaakt. Chevy Chase ('Caddyshack'), Michael Kaeton, John Travolta en Steve Martin werden ook overwogen als tweede keus.

Groundhog Day’ is beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top