Van ‘Mad Men’ tot het nieuwe ‘Somebody I Used to Know’: de grote rollen van Alison Brie

Series | De schitterende rollen van actrice Alison Brie zijn niet meer op één hand te tellen. Van de ontevreden huisvrouw Trudy in ‘Mad Men’ en de studiebol Annie in ‘Community’ tot de vastberaden Ruth in ‘GLOW’ en het nieuwe ‘Somebody I Used to Know’ op Amazon Prime. Pickx stelt je de nieuwe film voor en blikt terug op onze favoriete rollen van de 40-jarige actrice.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Somebody I Used to Know (2023)

Alison Brie is de hoofdrolspeelster in deze nieuwe romantische komedie, die mee geschreven en geproduceerd is door haar echtgenoot Dave Franco. ‘Somebody I Used to Know’ gaat over Ally, een workaholic die een reisje maakt naar haar geboortestad. Daar haalt ze de banden weer aan met haar ex-vriendje Sean en stelt ze al haar keuzes in vraag. Wanneer ze de jonge vrouw Cassidy ontmoet, wordt ze herinnerd aan de persoon die ze ooit was.

In de cast vinden we ook Kiersey Clemons, Danny Pudi, Jay Ellis, Julie Haggerty en Haley Joel Osment terug. Met Pudi werkte Brie overigens ook al samen op de set van ‘Community’!

'Somebody I Used to Know' is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Community (2009 – 2015)

In die Amerikaanse sitcom volgden we een groep buitenbeentjes die samen studeren in de fictieve Greendale Community College. Alison Brie speelde erin een van haar bekendste rollen, die van Annie Edison, een excentrieke studiebol die gaandeweg leert dat er meer is in het leven dan enkel goede cijfers.

Brie demonstreerde in de reeks een talent om veelzijdig uit de hoek te komen. Annie heeft een jeugdige onschuld over zich, maar kan net zo goed manisch, dolkomisch of manipulatief uit de hoek komen. Tot jolijt van de fans, bevestigde ze al dat ze wil meedoen aan de film die – als alles goed gaat – gemaakt wordt over de studiegroep.

Ontdek ‘Community’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

GLOW (2017 – 2019)

In ‘GLOW’ kruipt Alison Brie in de huid van Ruth Wilder, een actrice die maar moeilijk aan werk komt in het Los Angeles van de jaren 80. Wanneer ze een uitnodiging krijgt om auditie te doen voor ‘Gorgeous Ladies of Wrestling’ (GLOW), ziet ze dat als haar laatste kans om carrière te maken in de showbusiness. Ze evolueert van een voetveeg in een complex, gedreven en creatief personage dat ver gaat om haar droom te verwezenlijken.

De actrice zet de rol met heel wat authenticiteit neer, zowel in de scènes naast de ring als die waarin ze met haar collega’s aan het worstelen gaat. De rol wordt gezien als symbolisch, aangezien de actrice zich net als haar personage voluit stort op haar werk. Het personage is een afspiegeling van zichzelf, ook al worstelt ze in het echt niet. De serie is overigens losjes gebaseerd op een echte groep professionele worstelaars uit de jaren 80.

Ontdek ‘GLOW’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Mad Men (2007 – 2015)

Trudy Campbell, het personage van Alison Brie in de historische serie ‘Mad Men’, is op het eerste gezicht een doordeweekse huisvrouw in de jaren 60, een tijd waarin huisvrouwen weinig te zeggen hadden. Maar gaandeweg leer je als kijker dat Trudy eindeloos complex is en veel grotere ambities heeft. Ze is zich tegelijk gracieus bewust van het rolletje dat ze naar de buitenwereld toe moet spelen. Ze steunt haar man Pete – ook al weet ze heel goed wat hij in zijn vrije tijd bekokstooft – maar vindt ook haar eigen manier om haar wetten te stellen.

Naargelang de serie vordert, wordt Trudy steeds gelaagder. Brie schittert in de rol en evolueert mee met haar personage, van een muurbloempje op de achtergrond tot de sterke vrouw die op haar manier wraak neemt. Geen mirakel dat Alison Brie met ‘Mad Men’ heel wat fans voor zich wist te winnen.

'Mad Men' is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Promising Young Woman (2020)

Een van de strafste filmrollen van Alison Brie vinden we in misdaaddrama/zwarte komedie ‘Promising Young Woman’ (Oscar voor beste scenario). Die gaat over Cassie Thomas (vertolkt door Carey Mulligan), een bijna-dertiger die haar studies geneeskunde afbreekt, bij haar ouders gaat wonen en in een café gaat werken. Zij weet dat haar beste vriendin, Nina Fisher, zelfmoord pleegde nadat ze verkracht werd door klasgenoot Al, maar niemand lijkt haar dood te willen onderzoeken. Cassie is eropuit om wraak te nemen op iedereen die denkt misbruik te kunnen maken van vrouwen.

Brie speelt in deze film de rol van Madison, een vriendin van Cassie van op de universiteit. Ze is oppervlakkig en lijkt helemaal niet begaan te zijn met het lot van Nina. Tijdens een sleutelscène in ‘Promising Young Woman’ doet ze uit de doeken hoe ze vindt dat Nina het onheil over zichzelf uitriep. De wraak van Cassie op Madison is niet mooi om te zien, maar toont wel de tour de force waar beide actrices toe in staat zijn.

'Promising Young Woman' is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top