Wist jij dit al over ‘Titanic’?

Films | ‘Titanic’, de filmklassieker der filmklassiekers, is dit jaar 25 jaar geworden. Om deze speciale gebeurtenis te vieren wordt de film opnieuw uitgebracht in de bioscoop. Daar zal ‘Titanic’ in een 3D-versie en 4K-versie vertoond worden. Voordat je jouw tickets bestelt, wil Pickx je nog enkele weetjes over de film meegeven die je zeker nog niet wist.

Door Pickx

Deel dit nieuws

160 minuten

Je had het misschien al in de gaten, maar ‘Titanic’ is heus geen korte film. De prent uit 1998 duurt volgens onze stopwatch maar liefst 195 minuten. Een groot deel van de film, 160 minuten om precies te zijn, vindt plaats in 1912 en dat is geen onbelangrijk detail. Het echte schip zonk volgens experts immers in dezelfde hoeveelheid tijd… Regisseur James Cameron heeft zijn film vast niet met opzet zo lang gemaakt, maar het is wel opmerkelijk!

Jack had een goede hand

In het begin van de film zien we hoe Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) een plekje aan boord van de Titanic probeert te bemachtigen door een pokerspel te winnen. Het lijkt alsof Jack pas zeker is van winst nadat de laatste kaart in het rondje poker werd uitgedeeld, maar niets is minder waard. Als we deze scène opnieuw bekijken, blijkt het immers dat Jack al over heel wat goede kaarten beschikte en dat hij het rondje eigenlijk toen al gewonnen had.

Een onscherpe kusscène

Een van de beroemdste scènes uit ‘Titanic’ is die waarin Jack en Rose (Kate Winslet) elkaar voor het eerst kussen op de boeg van het schip. Maar wist jij dat deze scène technisch eigenlijk niet perfect is? Ze is namelijk niet zo scherp. Dat komt omdat regisseur James Cameron voor deze scène gebruik wou maken van natuurlijk zonlicht en zich moest haasten zodra de zon door de wolken brak. Er waren tijdens de draaidagen niet veel momenten met zon en dus moest de crew van de regisseur razendsnel te werk gaan als ze een kans zagen om te filmen. Die snelheid ging dus ten koste van de perfectie.

De gigantische stookkamer

Op een bepaald moment in de film krijgen we de stookkamer van het schip te zien. Hier staan de grote stoommachines die de Titanic van stoomkracht voorzien. De stookkamer lijkt in de film heel groot, maar in het echt was die een pak kleiner. Regisseur James Cameron plaatste volgens ingewijden immers enkele spiegels in de kamer die de ovenruimte heel wat groter moesten laten lijken. Hij kende dit trucje uit de film ‘Aliens’, waar productiemedewerker Peter Lamont ook al eens spiegels had gebruikt om illusies van gigantische ruimtes te suggereren.

Geplakte gezichten

De special effects in ‘Titanic’ waren adembenemend voor hun tijd, maar in enkele zeldzame shots is toch te zien dat de technologie nog niet helemaal op punt stond. Zo is er een scène waarin Jack en Rose door de onderlopende gangen van het schip lopen, waarbij het, als je de film op het juiste moment pauzeert, lijkt alsof de gezichten van Leonardo DiCaprio en Kate Winslet op andere acteurs geplakt zijn. Dat lijkt zo, omdat het ook zo is. De scène is gespeeld door twee stunt doubles. Een berekende gok in 1997, maar nu ziet de scène eruit alsof er een slechte Snapchat-filter over zit.

Omgekeerd filmen

Het budget van de film werd alsmaar groter, dus moest Cameron creatieve manieren vinden om geld te besparen. Een van die manieren was dat voor de helft van het schip enkel de stuurboordkant gebouwd werd. Maar dat zorgde dan weer voor problemen, want bij het wegvaren zouden oplettende kijkers kunnen zien dat het schip aan de verkeerde kant aangemeerd lag. Daarom moesten die shots omgekeerd gefilmd worden, zodat het beeld bij de montage gespiegeld kon worden. Dat betekende ook dat alle letters – van de naam op de boeg van het schip tot de uniformen van de crew – achterstevoren geschreven moesten worden.

Geleende dialoog

In een memorabele scène leert Cal (Billy Zane) dat Rose hem verlaat voor Jack. Hij zegt: “Waar ga je heen? Naar hem!? Om de hoer van een rioolrat te worden?” Zij antwoordt: “Ik ben liever zijn hoer dan jouw vrouw.” Die laatste zin klinkt je misschien bekend in de oren als je fan bent van ‘Twin Peaks’, de serie van David Lynch. In een aflevering die zes jaar eerder verscheen, niet toevallig de eerste aflevering waarin Billy Zane speelde, werd dezelfde zin gesproken door Norma (Peggy Lipton). Cameron repte er nooit een een woord over, maar het lijkt in elk geval een opzettelijke hommage te zijn.

Meer lezen:
5 dingen die je misschien nog niet hebt opgemerkt in de filmklassieker 'Titanic'

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top