Deze Belgische bands zetten deze zomer het festivalseizoen in vuur en vlam

Festivals | De Belgische muziekweek loopt ten einde. Maar niet getreurd, onze Belgische talenten zijn ook dit jaar weer goed vertegenwoordigd tijdens het festivalseizoen. Pickx zet de bands en artiesten op een rij die je deze zomer niet mag missen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Rock Werchter

The Haunted Youth

De nieuwe lievelingen van de Belgische indiemuziek hebben een schitterend 2022 achter de rug. Met de release van hun eerste singles 'Coming Home' en 'Gone' hebben Joachim Liebens en zijn band zelfs internationale bekendheid verworven. Hun liedjes zijn al opgepikt door radiostations aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. In de zomer van 2022 speelde de Hasseltse band al op enkele van de grootste festivals in binnen- en buitenland (Pukkelpop, Dour, Rock Werchter, Best Kept Secret, Tomavistas, ESNS en Reeperbahn, ...).

De muziek van The Haunted Youth echoot de shoegaze en droompop van muzikale helden als Slowdive, The Cure, My Bloody Valentine en DIIV. Maar de band heeft ook een heel eigen en herkenbaar geluid met die typische dromerige gitaar, melancholische synths en Liebens fluwelen stem. Hun debuutalbum 'Dawn Of the Freak' kwam afgelopen november uit. Op vrijdag 30 juni kan je op Rock Werchter meezingen met en dansen op hun bedwelmende liedjes. Ze staan ook op de affiche van het Ronquières Festival op zondag 6 augustus.Lees ook:

Compact Disk Dummies

Als de gebroeders Coorevits monumenten van de electropunk zijn geworden, dan is dat omdat ze al meer dan tien jaar optreden en telkens het podium in vuur en vlam zetten. In 2012 begon het serieus te worden voor Janus en Lennert toen ze Humo’s Rock Rally wonnen. Een jaar later brachten ze hun eerste EP 'Mess With Us' uit, waarmee ze naam maakten in het noorden en zuiden van het land. Maar dat deden ze niet alleen binnen de eigen landsgrenzen! De song 'The Reeling' deed het ook in Nederland goed en opende de deuren naar een hele reeks internationaal gerenommeerde festivals.

Hun vele succesrijke optredens leidden in 2016 tot de release van hun debuutalbum 'Silver Souls'. Hun tweede album, 'Neon Fever Dream', volgde vier jaar later. Voor dat album, met tien nieuwe 'retro-futuristische' liedjes, namen ze meer risico's en mixten ze verschillende genres. Compact Disk Dummies belooft je weer een geweldige show op Rock Wechter op donderdag 29 juni.


Amenra

Amenra was oorspronkelijk een metalband uit Kortrijk. In de loop der jaren is hun stijl moeilijk te klasseren geworden, evoluerend naar extreme, erg sfeervolle muziek waarin je zowel de invloeden van black metal, gothic folk, hardcore en post-rock kan terugvinden. Heel hun universum draait om spiritualiteit, zoals je kunt afleiden van hun naam, een verbinding van het Bijbelse amen met de Egyptische god Ra.

Sinds 1999 reist hun muziek de wereld rond en bij elk liveoptreden bouwt de band een grotere aanhang op. Hun laatste album, ‘De doorn’, dateert van 2021 en is een enorm risico en een keerpunt, want het is een volledig Nederlandstalig album, uitgegeven door het Amerikaanse label Relapse Records. Je kan de band en een van hun in rituelen ondergedompeld optreden dit jaar niet op Graspop meepikken, maar op Rock Werchter, op zondag 2 juli.

 

Lees ook:

Graspop Metal Meeting

Hippotraktor

Op Graspop word je natuurlijk ook getrakteerd op 100% Belgische bands. Een van hen is Hippotraktor, een band uit Mechelen. En zoals de naam al doet vermoeden, leveren ze zware, massieve, harmonieuze progressieve metal. In 2018 was Hippotraktor een trio, maar voor hun eerste EP, ‘P'eau’, voegden ze twee ervaren muzikanten aan de band toe.

Met de komst van Stefan De Graef (Psychonaut, zang) en Sander Rom (L'Itch, gitaar) verrijken ze de initiële bezetting met songwriter en gitarist Chiaran Verheyden, drummer Lander De Nyn en bassist Jakob Fiszer. Op hun debuutalbum ‘Meridian' uit 2021 vind je zeven songs terug die je meenemen op een reis door krachtige, groovy muziek met gesyncopeerde riffs en een verscheidenheid aan stemmingen. Laat je meeslepen door deze heftige en toch relatief rustige muziek op zondag 18 juni op Graspop.Cyclone

Cyclone, een legendarische metalband uit Vilvoorde, maakt al muziek sinds de jaren tachtig. Met hun debuutalbum, 'Brutal Destruction', uitgebracht op het Roadrunner-label en waarvan meer dan 100.000 exemplaren werden verkocht, drukten Guido Gevels en zijn band hun stempel op de Europese trashmetalscene van de jaren tachtig. Dankzij dat eerste opus, dat nog steeds als een klassieker in het genre wordt beschouwd, kregen ze de kans om het voorprogramma te verzorgen van bands als Metallica op hun 'Master of Puppets'-tournee of Slayer op hun 'Reign in Blood'-tournee.

Na zo'n doorbraak zou men zich een ander scenario kunnen voorstellen voor deze Belgische band. Maar van 1986 tot 1990 was het vrij stil rond de band, totdat ze terugkeerden met hun tweede album, 'Inferior to None', uitgebracht op een klein Belgisch label. Toen was het evenwel al te laat: trashmetal was achterhaald, iedereen had het over Metal of Death Metal. De band raakte in de vergetelheid en werd zelfs ontbonden, tot ze in 2018 opnieuw muziek ging maken. 27 jaar later zijn alleen zanger Guido Gevels en gitarist Stefan Daamen nog over van de oorspronkelijke formatie. En ook al worden ze nu vergezeld door jonge leeuwen, een nieuw album staat (voorlopig) niet op de agenda. Live verwachten we dus de trash van weleer te herbeleven en de vruchten van hun lange jamsessies te ontdekken. Tot zaterdag 17 juni op Graspop.


Black Mirrors

Als je nog nooit van de Black Mirrors hebt gehoord, dan komt daar dit jaar verandering in. Op 4 november bracht de Belgische grunge- en garageband hun tweede album uit, 'Tomorrow Will Be Without Us'. De in 2013 opgerichte band bestaat uit de charismatische zangeres Marcella Di Troia, gitaristen Pierre Lateur Carpentier en Pierre Guillaume en drummer Yannick Carpentier. Het viertal heeft de goede Belgische indierock uit de as laten herrijzen, waarbij ze zich lieten inspireren door de garagerock van de jaren '90. Als je The White Stripes, Nirvana en Queens Of The Stone Age zou hebben samengevoegd, zou dit Black Mirrors hebben opgeleverd.

Je voelt ook de energie van death metal en de Joplineske accenten in hun muziek. Ook al voert het kwartet je mee naar een universum dat dicht bij de esoterie staat, tussen magie en sjamanisme, toch laten ze geen gelegenheid voorbijgaan om onze overconsumptiemaatschappij aan de kaak te stellen. Naast de onmiskenbare muzikale kwaliteiten heeft Black Mirrors ook een waanzinnige podiumenergie. De zangeres leeft zich bij elk optreden met hart en ziel uit, alsof het haar laatste is. Mis hun optreden niet op vrijdag 16 juni in Graspop.Lees ook:

Ronquières Festival

Juicy X Big Band

Het klassiek geschoolde duo Juicy is een gemuteerde tweekoppige entiteit geworden. Sasha Vovk en Julie Rens zijn geïnspireerd door de hiphop en R'n'B sounds van de jaren 90 en 2000 en combineren hun zang en keyboards tot muziek die zowel geraffineerd als modern is. Hun debuutalbum 'MOBILE' is het succesvolle resultaat van deze geweldige mix van post R'n'B met jazz, soul en hiphop invloeden. Op het podium bieden ze een unieke en grandioze show. Met andere woorden: creativiteit op zijn hoogtepunt. Een show die je niet mag missen op zondag 6 augustus op het festival van Ronquières.Lees ook
:


Whispering Sons

De Belgische post-punkband, geleid door de diepe en charismatische stem van Fenne Kuppens, is tegelijkertijd van een andere tijd maar speelt ook op een uiterst moderne manier met de codes van post-punk en cold-wave. Laten we zeggen dat dit Limburgse combo intense, opgehitste rock brengt met een onovertroffen energie. Hun goed geschreven songs grijpen je bij de keel en zorgen ervoor dat je wilt bewegen. Als je in 2019 nog niet wist wie ze waren, vandaag hoor je op alles radiozenders van het land met nummers als 'Alone' en hun debuutalbum 'Image' kreeg overal lovende kritieken. Na de lockdown brachten ze snel hun tweede album uit, 'Several Others'. Vorig jaar deelden ze de affiche in Werchter met Nick Cave en nu zijn ze bekend als een fenomenale live-band. Kom zelf oordelen op zaterdag 5 augustus op het festival van Ronquières.Lees ook:

De Francofolies van Spa

Ada Oda

Opgericht in 2020, midden tijdens de lockdown, schudde Ada Oda de Brusselse scene door elkaar met hun superefficiënte vintage lo-fi poppunk, en dat in het Italiaans! Oorspronkelijk zou de teksten in het Nederlands worden gezongen, maar uiteindelijk won de taal van de liefde het. Cesar Laloux (The Tellers, BRNS, Italian Boyfriend) startte het project toen hij op internet Victoria Barracato ontmoette, een zangeres met een unieke stem die in haar moedertaal zingt. Ze is ook de dochter van de Italiaans-Belgische zanger Frédéric François. Daarna volgden Marc Pirard op bas (Italian Boyfriend), Alex De Bueger (Alaska Gold Rush, Gros Coeur) en Aurélien Gainetdinoff (San Malo, Yolande Bashing) op gitaar.

Dankzij hun single 'Niente Da Offrire' (vrij vertaald als ‘niets te bieden’) trad de band uit de schaduw en maakte ze naam. Sinds eind vorig jaar wisten ze optredens te versieren in de Benelux, Zwitserland, Frankrijk en natuurlijk Italië, waar ze ook hun eerste album 'Amore Debole' hebben gepromoot. Een flinke dosis frisheid en energie die op 21 juli zijn stempel zal drukken op de Francofolies van Spa.


Rive

Victoria Barracato van Ada Oda zingt in haar moedertaal en ook Juliette Bossé heeft die keuze gemaakt. Samen met Kévin Brieux zingt ze uitsluitend in het Frans. Na de release in 2019 van hun debuutalbum'Narcose' ging het heel snel voor Rive. Naast de meest prestigieuze festivals in België hebben ze ondertussen ook opgetreden in Frankrijk, Zwitserland, Quebec, Brazilië en China... Het bewijs dat de taal van Molière geen rem is op hun succes. Het Brusselse duo heeft dit goed begrepen en heeft ondertussen een tweede opus uitgebracht, 'Collision'. Hun zweverige elektronische droompop is zeer verslavend, terwijl hun teksten over hedendaagse onderwerpen gaan. Een must-see op zaterdag 22 juli op de Francofolies van Spa.

Tomorrowland

Dimitri Vegas & Like Mike

Het dj-duo behoeft geen introductie meer, want ze zijn de laatste jaren uitgegroeid tot de koningen van de electro house. Hun onbetwiste status als nummer één van de wereld verzekert hun elk jaar van een plek op Tomorrowland. Ze zullen er deze zomer natuurlijk weer bij zijn om de menigte op hun manier op te hitsen. De Belgisch-Griekse broers treden meerdere dagen op: 22, 29 en 30 juli.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top