The Mummy Returns (VTM 3): het begin van decennia zwarte sneeuw voor Brendan Fraser

Films | Vanavond zendt VTM 3 ‘The Mummy Returns’ uit, de sequel op ‘The Mummy’ uit 1999. Brendan Fraser steelt de show in de avonturenfilm uit 2001 over de herrezen mummie Imhotep, maar enkele jaren later begon het bergafwaarts te gaan voor de acteur. Vorig jaar maakte Fraser na twee decennia vol ellende zijn comeback in ‘The Whale’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Brendan Fraser speelde zich rond de millenniumwisseling in de harten van het popcorn verorberende bioscooppubliek met zijn hoofdrol als stoere actieheld in de blockbuster ‘The Mummy’. Daarna kwam een hoofdrol in de romcom ‘Bedazzled’ (2000) en een herneming van zijn personage Rick O'Connell voor ‘The Mummy Returns’ (2001) en ‘The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor’ (2008). Vervolgens verdween de geliefde acteur van het toneel. Fraser stond niet langer op de affiches van kaskrakers maar verscheen in kleine, vaak onafhankelijke (televisie)films met een beperkt budget; veelal niemendalletjes die zelfs niet in de bioscoop verschenen.

Een van de redenen voor die verdwijntruc was fysieke uitputting. De intense rollen uit zijn beginjaren eisten hun tol. “Ik wilde het zó goed doen dat het destructief werd”, vertelde hij enkele jaren geleden aan het magazine GQ. “Toen ik de derde ‘Mummy’-film draaide, hing ik aan elkaar met verband en ijszakjes. Elke dag bouwde ik een soort exoskelet, om die stunts toch maar te kunnen doen.” Hij onderging meerdere rug- en knieoperaties en moest zelfs zijn stembanden laten herstellen.

In datzelfde interview onthulde Fraser dat hij slachtoffer was geworden van grensoverschrijdend gedrag tijdens een ontmoeting in 2003 met Philip Berk, de toenmalige voorzitter van de organisatie achter de Golden Globes. “Met zijn linkerhand greep hij mijn bil, waarna hij zijn vinger over mijn anus begon te bewegen. Ik voelde me ziek, ik kon elk moment beginnen huilen.”

Berk heeft de aantijging altijd ontkend en houdt tot op de dag van vandaag vol dat Fraser overdrijft. Hollywood koos de kant van Berk, waarna Fraser uit de gratie viel in Tinseltown en steeds minder werk kreeg. “Er is me toen iets ontnomen. Mijn werklust kwijnde weg.”

Glorieuze comeback

Een nieuwe opdoffer volgde in 2007, toen hij scheidde van Afton, de moeder van z’n drie kinderen. Hij moest voortaan jaarlijks 900.000 dollar aan alimentatie betalen, terwijl hij zelf krasselde om nieuwe rollen te versieren en rond te komen. Hij kwam tientallen kilo’s bij en vermeed de schijnwerpers.

Het keerpunt kwam pas in 2019 met zijn rol in de populaire superheldenreeks ‘Doom Patrol’. De serie werd goed onthaald en zette Fraser weer op de kaart. Zijn zelfvertrouwen groeide: plots kreeg hij weer rollen in prominente Hollywoodproducties aangeboden, zoals in de misdaadthriller ‘No Sudden Move’ van Steven Soderbergh, naast kleppers als Don Cheadle, Benicio del Toro en Jon Hamm.

Een volwaardige comeback kwam er vorig jaar met zijn hoofdrol als morbide obese professor Engels in ‘The Whale’, een psychologisch drama van ‘Black Swan’-regisseur Darren Aronofsky dat uitstekende kritieken kreeg. De glansprestatie van Fraser – die acteerde met een fatsuit van 150 kilo – werd bejubeld in de filmpers en leverde hem op het filmfestival van Venetië een minutenlange staande ovatie op.

Dit jaar is hij naast Leonardo DiCaprio en Robert De Niro te zien in het historisch misdaaddrama ‘Killers of the Flower Moon’ van niemand minder dan Hollywoodlegende Martin Scorsese. Kortom: Fraser is helemaal terug!

Bekijk ‘The Mummy Returns’ vanavond om 20u35 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top