Guy Swinnen openhartig over zijn mentale gezondheid in ‘De Laatste 100 Uur’

Films |

In het nieuwe programma van Luk Alloo op Pickx+, ‘De Laatste 100 Uur’, komt elke week een andere BV een uur lang over de grote en kleine dingen des levens praten. Deze aflevering draaide volledig rond Guy Swinnen, de frontzanger en gitarist van The Scabs die ook wel de peetvader van de Vlaamse rock wordt genoemd. “Laten we aan de ‘One foot in the grave’-beginnen”, trapt Swinnen het gesprek af.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 27 maart 1960 werd in het Vlaams Brabantse Diest Guido Swinnen geboren. Dit jaar viert hij zijn 63ste verjaardag, maar je zal Guido waarschijnlijk beter kennen als Guy, de frontman van The Scabs, een groep die uitgroeide tot een van de bekendste Belgische rockgroepen uit de jaren 80 en 90. Als peetvader van de Vlaamse Rock schopte Swinnen het ver met The Scabs. De band stond tweemaal op het Torhout/Werchter festival en haalde maar liefst drie gouden albums binnen. 

Na de split in 1997 ging Guy Swinnen solo verder. Een jaar later bracht hij ‘Hazy’ uit, een solo-album onder zijn eigen naam. Fans van Swinnen en The Scabs bleven echter hopen op een reünie en die kregen ze ook, meermaals! In 2007 speelden de mannen voor drie uitverkochte zalen in de Ancienne Belgique, enkele jaren later lieten ze de weide van Werchter Classic daveren en in 2015 kwam een gloednieuw album, ‘Ways of a Wild Heart’, uit. In datzelfde jaar nam Guy Swinnen deel aan ‘Liefde voor Muziek’. Van een gevestigde waarde in de Belgische muziekscene gesproken…

Tekenen aan de wand

Swinnen begon jong aan zijn muziekcarrière, maar was toen eigenlijk nog niet lang actief als muzikant. Aangezien zijn oudere broers het als tieners te bont hadden gemaakt met hun brommers, waren Guys ouders er niet happig op om hem ook zo’n tweewieler te laten besturen. De toen 17-jarige greep in de plaats daarvan als tijdverdrijf naar de gitaar van zijn broer Marc. “Die gitaar had in het huis altijd meer als sieraad en decoratiestuk gediend, tot een vriend op school een spreekbeurt hield over het instrument. Ik vond het enorm intrigerend dat je met een paar akkoorden liedjes kon spelen die ik anders enkel op mijn platen kon beluisteren”, aldus de frontman van The Scabs, die aan de hand van een paar getekende akkoorden zijn liefde voor de gitaar ontketende.

Twee maanden later ontdekte de rocker in spé de punkbeweging en viel alles snel op zijn plaats. “Ik had al bombastische shows gezien, zoals van Pink Floyd in Antwerpen, maar dat leek zo onbereikbaar. Tot ik met het opkomen van de punkbeweging groepen zag optreden waarbij de zanger op een bierbak op armlengte van zijn publiek stond. Toen dacht ik: maar dat kan ik ook!”

Levensles

Geen enkel onderwerp wordt geschuwd in de zetel bij Luk Alloo, dus ook de depressie niet waar Guy Swinnen in terecht kwam na de split van The Scabs en de breuk met zijn vrouw. Hij zonderde zich alsmaar meer af en kwam in een neerwaartse spiraal van donkere gedachten terecht, waar hij helemaal alleen tegen moest zien op te boksen. “Ik was op het moment gekomen dat ik al twee weken rondliep met zelfmoordgedachten en me afvroeg hoe ik het op een ongeval kon laten lijken”, bekent de muzikant. “Maar plots bedacht ik mij dat ik hier drie kinderen heb rondlopen en dat ik hen niet kan laten opgroeien zonder mij, niet wetend wat er echt met mij gebeurd is. Toen heb ik besloten dat ik koste wat kost uit die depressie moest komen en dan is de lange klim begonnen.”

Swinnen zette de eerste stap door middel van zijn verslavingen aan te pakken en weer regelmaat te creëren in zijn leven. Hij vond steun in films over depressie en suïcidaliteit, die hem minder alleen lieten voelen. “Ik beeldde het me voor alsof ik letterlijk in een diepe put zat en bovenaan nog net een lichtje kon zien. Tegen de rand van die put stond een lange ladder en ik besloot dag per dag te bekijken en zo elke keer ik kon een trede hoger te klimmen.” Na zes jaar van hard werken en professionele hulp kon de rockgod, in de woorden van Luk Alloo, terug ademhalen en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

'De Laatste 100 Uur’ is op woensdag te zien op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Pickx!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top