'Aftersun' moet je zeker hebben gezien in de filmzalen

Films | Sinds deze week is 'Aftersun' in première gegaan op het Filmfestival van Oostende. In deze film kan je opnieuw Paul Mescal bewonderen, een acteur die sinds zijn doorbraak in 'Normal People' hoge ogen gooit met zijn acteerprestaties. Pickx focust vandaag op deze getalenteerde Ierse acteur.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 'Aftersun' vertolkt Mescal de rol van Calum, een Schotse man die op de vooravond van zijn 31e verjaardag met zijn elfjarige dochter Sophie (Frankie Corio) op vakantie gaat naar een Turks strandhotel. Calum kampt met een sluimerende depressie en doet zijn uiterste best dit te verbergen voor Sophie, maar zijn dochter is al wijs genoeg om te begrijpen dat er iets niet in de haak is. Twintig jaar na deze vakantie kijkt de volwassen Sophie (Celia Rowlson-Hall) met een warm gevoel terug naar deze vakantie en haar jeugd, maar het blijkt lastig om de realiteit en verzonnen details uit elkaar te houden. 

Met haar debuutfilm over deze ingewikkelde vader-dochterrelatie won regisseur Charlotte Wells de French Touch Jury Prize op het filmfestival van Cannes in 2022 en later ook de Grote Prijs op het Deauville American Film Festival. Filmcritici zijn eveneens lovend over deze emotionele prent, en in het bijzonder over de emotionele vertolking van de hoofdrol door Paul Mescal. Reden te meer om even terug te kijken naar enkele van zijn vroegere rollen.

The Lost Daughter

In dit regiedebuut van Maggie Gyllenhaal vertolkt Paul Mescal de rol van Will, een barman die in een strandcafé nabij een Griekse vakantieoord werkt. In de film volgen we Leda (Olivia Colman), een universiteitsprofessor die op vakantie de jonge vrouw Nina en haar dochtertje ontmoet op het strand. Wanneer ze ziet dat Nina een hechte relatie heeft met haar kind, wordt ze jaloers omdat ze zelf geen fijne herinneringen heeft aan het moederschap. Later in de film heeft Nina een affaire met Will, wat de film nog ingewikkelder maakt.

God's Creatures

Deze dramafilm toont hoe een moeder verscheurd wordt door de loyaliteit aan haar zoon en diens criminele verleden. In een kalm Iers vissersdorpje komt Brian, de zoon van fabriekarbeidster Aileen, na zeven lange jaren terug uit Australië om opnieuw contact te zoeken met zijn familie. Brian, een rol van Paul Mescal, toont meteen ambitie wanneer hij een oude oesterkwekerij nieuw leven wil inblazen. Na korte tijd ondervinden verschillende dorpelingen dat Brian zich met onfrisse zaken bezighoudt; hij saboteert niet alleen de netten van andere vissers, maar begint ook zijn eigen (illegale) vishandel. Wanneer Brian zich vergrijpt aan een van de meisjes uit zijn dorp, heeft Aileen veel moeite om de waarheid te verbergen voor de politie. 'God's creatures' is een aangrijpend verhaal van de toxische machocultuur in sommige gemeenschappen, waardoor misbruik hoogtij kan vieren.

Normal People

De hoofdrol van de populaire voetballer Connell in deze dramareeks betekende voor Mescal zijn doorbraak in de film- en televisiewereld. De reeks volgt de complexe relatie tussen de verlegen Marianne Sheridan (een rol van Daisy Edgar-Jones) en de voetballende student Connell Waldron. Zijn moeder werkt als huishoudhulp voor Mariannes moeder en zo komen de twee studenten in contact met elkaar. Hun vriendschap groeit langzaam uit tot een liefdesrelatie, maar door hun verschillende achtergronden hebben de beide tieners het moeilijk om hun gevoelens te verwoorden. Gaandeweg ontstaan er misverstanden tussen de twee.'Aftersun' is op 29 januari 2023 in première gegaan op het Filmfestival van Oostende.

Lees hier meer over het Filmfestival van Oostende:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top