Dit zijn de beste rollen van Peter Van den Eede (50)

Series | Vandaag mag de Vlaamse acteur Peter Van den Eede maar liefst vijftig kaarsjes uitblazen. Van den Eede heeft al in tal van Vlaamse films en series meegespeeld en staat bekend als een van de beste acteurs in onze contreien. Maar wat waren nu zijn beste rollen? Proximus Pickx zocht het voor je uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Vlaamse acteur Peter Van den Eede zag op 29 januari 1963 voor het eerst het levenslicht. De acteur werd geboren in het Vlaams-Brabantse Merchtem en groeide gedurende de decennia daarna uit tot een gevestigde waarde in de Vlaamse filmwereld. Hij is bij het grote publiek bekend geworden dankzij ‘In de Gloria’, een komische reeks die van 2000 tot en met 2001 op Canvas liep. Maar dat is heus niet het enige project waar de man aan heeft meegewerkt. Zo speelde Van den Eede mee in ‘Aspe’, ‘De Smaak van de Keyser’, ‘Van Vlees en Bloed’, ‘Duts’, ‘Callboys’, ‘Los Flamencos’ en nog vele andere Vlaamse films en series.

Maurice van Brabandere in 'Van Vlees en Bloed'

Een van de meest bekende rollen van Van den Eede is de rol van ‘Maurice van Brabandere’ in de populaire serie ‘Van Vlees en Bloed’. In deze serie speelt Van den Eede de rol van Maurice, een voormalige leerkracht die zich had opgewerkt tot inspecteur in het katholiek onderwijs. Maurice is vervroegd op pensioen gegaan en wil natuurgids worden. De kijkers van ‘Van Vlees en Bloed’ hadden al snel in de gaten dat Maurice een hebberig kantje heeft en uit was op de erfenis van zijn moeder. Van den Eede heeft zich voor deze rol een ander kapsel aangemeten, eentje met golvende haren dat doet denken aan de haartooi van wijlen Nederlands schrijver Harry Mulisch. Dat, in combinatie met zijn sterke acteerprestatie, maakt de rol van Maurice van Brabandere wat ons betreft eentje om niet snel te vergeten.

Raoul Fleminckx in 'Los Flamencos'

Van den Eede speelde in 2013 ook mee in ‘Los Flamencos’ van regisseur Daniel Lambo. In deze komische Vlaamse film zien we hoe drie broers op leeftijd uit Turnhout een bank willen overvallen om op die manier naar Mexico te kunnen reizen. Daar willen ze de assen van hun overleden moeder vervolgens uitstrooien. Peter Van den Eede speelt als Raoul Fleminckx, een van de drie hoofdrollen, naast Herwig Ilegems die César Fleminckx speelt en Mark Verstraete die in de huid kroop van Pedro Fleminckx. Van den Eede toont in deze rol wederom hoe komisch hij wel niet voor de dag kan komen en dat zelfs als een ware bankovervaller!

Luc Andries in 'Callboys'

In 2016 kwam regisseur Jan Eelen met een nieuwe serie op de proppen die in Vlaanderen heel wat monden deed openvallen. ‘Callboys’ vertelde het verhaal van drie mannelijke sekswerkers, Devon (Matteo Simoni), Wesley (Stef Aerts) en Jay (Rik Verheye), die een mannelijk escortbureau runnen. De drie hoofdrolpersonages stonden centraal in deze serie, maar dat wil niet zeggen dat er geen interessante gastoptredens te zien waren. In het tweede seizoen van ‘Callboys’ passeert Peter Van den Eede immers de revue. Van den Eede speelt de rol van Luc Andries, een (seksueel) gefrustreerde man die het pad kruist van de drie gigolo’s.

Achter de feiten

Last but not least vermelden we ook nog ‘Achter de feiten’. Dit komische televisieprogramma uit 2014 zat boordevol humoristische sketches die gekoppeld waren aan de toenmalige actualiteit. Peter Van den Eede speelde in heel wat van die sketches een personage waarvan de karakteristieken uitvergroot werden tot soms komische proporties. Van den Eede had als medewerker van ‘In de Gloria’ al ervaring met dit type televisie en bewees in ‘Achter de Feiten’ dat hij een waar komisch talent is.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top