‘Women Talking’: een verhaal over seksueel misbruik tegen vrouwen in een afgezonderde samenleving

Films | Het filmfestival van Oostende herbergt ook dit jaar weer enkele parels uit de filmwereld. Neem bijvoorbeeld ‘Women Talking’ van regisseuse Sarah Polley. In deze prent zien we hoe een een groep vrouwen de rug probeert te rechten tegenover de mannen die hen seksueel misbruikt hebben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het verhaal van ‘Women Talking’ is gebaseerd op het boek ‘What They Say’ van de Canadese schrijfster Miriam Toews uit 2018. In dit boek lezen we hoe een enkele geïsoleerde vrouwen uit een religieuze gemeenschap in Bolivia hulp zoeken bij elkaar nadat de mannen van hun leefgemeenschap zich meermaals aan hen hebben vergrepen. De vrouwen zijn gebroken en overleggen over hun toekomst. Ze willen uitmaken of ze moeten vluchten, dan wel of ze de wapens moeten opnemen tegen de mannen…

Zowel het boek, als de film, zijn gebaseerd op waargebeurde feiten. Die kwamen in 2011 aan het licht toen zeven mannen in Bolivia werden gearresteerd voor het plegen van meer honderden verkrachtingen. Deze mannen waren lid van een Mennonitische gemeenschap: dat is een religieuze Christelijke groepering die elke vorm van moderniteit afwijst en kiest voor een leven zonder elektriciteit, auto’s, telefoons of computers. Enkele mannen uit die lokale gemeenschap zouden naar verluidt meer dan 150 vrouwen hebben verkracht en verdovingsmiddelen hebben gebruikt om hun slachtoffers te drogeren. Ze werden schuldig bevonden en kregen een gevangenisstraf van 25 jaar.

De Canadese regisseur Sarah Polley besloot het boek van Miriam Toews in 2022 naar het witte doek te vertalen en stelde daarvoor een topcast samen. Die bestaat onder anderen uit actrices Rooney Mara ('Carol', 'Millennium'), Claire Foy ('The Crown'), Jessie Buckley ('Men', 'The Lost Daughter'), Frances McDormand ('Nomadland'), Judith Ivey en Sheila McCarthy, bekend van 'Song of the Sirens' uit 1987. De film maakte ondertussen al heel wat indruk en maakt kans op een Oscar voor Beste Film, en Oscar voor Beste Bewerkte Scenario.

Een optimistische soundtrack

Polley besloot ook om de IJslandse componiste en celliste Hildur Guðnadóttir onder de arm te nemen. Zij maakte eerder de soundtrack van de bekroonde miniserie ‘Tsjernobyl’, de film ‘The Joker’ en mocht ook aan het werk voor deze prent. Ze koos ervoor om “een optimistische soundtrack” te componeren ondanks het feit dat de film over verschrikkelijke gebeurtenissen gaat. De muziek moet volgens haar de vrouwelijke hoofdrolpersonages ondersteunen en evolueert ook met hen mee. Guðnadóttir is een grote naam in Hollywood aan het worden want ze maakt met haar muzikaal werk kans op heel wat filmprijzen.

Ontdek 'Women Talking' op het filmfestival van Oostende dat van zaterdag 28 januari tot en met 1 februari loopt in Kinepolis Oostende.

Lees ook:
‘Blue Jean’: het relaas van een lesbische leerkracht die moest onderduiken in het tijdperk van Margaret Thatcher


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top