‘Blue Jean’: het relaas van een lesbische leerkracht die moest onderduiken in het tijdperk van Margaret Thatcher

Films | Op het filmfestival van Oostende zullen tal van prachtige films de revue passeren. Een daarvan is ‘Blue Jean’ van de Britse regisseuse Georgia Oakley. In ‘Blue Jean’ zien we hoe een lesbische lerares een dubbelleven moet gaan leiden om achterdocht de kop in te drukken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het Verenigd Koninkrijk, 1988. De conservatieve regering van wijlen Margaret Thatcher heeft een nieuwe wet in de maak die bepaalt dat lokale overheden homoseksueel gedrag niet mogen ‘aanmoedigen of bevorderen’. De wet stond in het Verenigd Koninkrijk bekend als ‘Section 28’ en veroorzaakte heel wat ophef over het Kanaal met zowel voor- als tegenstanders van homoseksualiteit.

In ‘Blue Jean’ volgen we het leven van de lesbische sportlerares Jean (Rosy McEwen) die samen met haar vriendin Viv door deze nieuwe wet gedwongen wordt om een dubbelleven te gaan leiden. Ze wil koste wat kost vermijden dat de collega’s en leerlingen op school haar ware geaardheid te weten komen, maar dat wordt plots een pak lastiger wanneer ze ontdekt dat er een nieuwe leerlinge op school is die wordt gepest omwille van haar geaardheid.

De rol van Jean wordt gespeeld door actrice Rosy McEwen, die vorig jaar heel wat indruk heeft gemaakt in sciencefictionfilm ‘Vesper’. McEwen krijgt in deze prent gezelschap van acteurs Kerrie Hayes, Lucy Halliday, Stacy Abalogun en Izzy Neish. ‘Blue Jean’ is de allereerste langspeelfilm van schrijfster en regisseuse Georgia Oakley. De film nam deel aan de Biënnale van Venetië in 2022 en won er zelfs de publieksprijs. ‘Blue Jean’ werd in eigen land twaalf keer genomineerd voor een British Independent Film Award en wist vier van deze awards in de wacht te slepen, waaronder een prijs voor Beste Hoofdrolspeelster en Beste Debuutschrijver.

Ontdek 'Emily' op het filmfestival van Oostende dat van zaterdag 28 januari tot en met 1 februari loopt in Kinepolis Oostende.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top