‘Aftersun’, een ontroerende film over de relatie tussen een jonge vader en zijn dochter

Films |

‘Aftersun’ vertelt het verhaal van de vakantieherinneringen van een jong meisje met haar vader, voordat het leven hen scheidt. Deze onafhankelijke film van Charlotte Wells heeft Paul Mescal in de hoofdrol en gaat in première op het Filmfestival van Oostende.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een jonge Schotse vader, Calum (Paul Mescal), gaat met zijn 11-jarige dochter Sophie op zomervakantie naar een Turks vakantieoord. Ze leggen alle gelukkige herinneringen vast met een camcorder, maar gaandeweg ontstaan er barsten wanneer duidelijk wordt dat Calum worstelt met een depressie. Twintig jaar later denkt Sophie terug aan die laatste zomer. In een wirwar van echte en ingebeelde herinneringen probeert ze de vader die ze ooit kende te verzoenen met de man die nu een vreemde voor haar lijkt. Via de vele vakantiemomenten die Sophie op film heeft vastgelegd, gidst ‘Aftersun’ ons door de herinneringen en gebeurtenissen uit de kindertijd die op volwassen leeftijd ‘memorabel’ worden.

‘Aftersun’, een intiem en melancholisch drama, rijgt nu al de prijzen en nominaties aan elkaar. Paul Mescal, een veelbelovend acteur die werd ontdekt dankzij de serie ‘Normal People’, is voor zijn rol genomineerd voor een Oscar en een BAFTA in de categorie Beste Acteur. Tegenover hem maakt de jonge Frank Corio, die nooit eerder in een film verscheen, ook indruk met haar acteerprestaties. “We hebben honderd meisjes geauditeerd. Ik zag veel talent, maar Frankie viel meteen op. Ze heeft een gezicht waar je je ogen niet vanaf kunt houden, zelfs als ze niets doet. En ze heeft er geen moeite mee om de stilte op te zoeken, ook al is ze in het echte leven een zeer levendig kind. Ze is echt bijzonder, en erg grappig. Ze hield ervan mij en Paul Mescal, die haar vader speelt, voor de gek te houden”, aldus de regisseur.

Een succesvolle eerste film

‘Aftersun’ is de eerste langspeelfilm van de Schotse regisseuse en schrijfster Charlotte Wells. Ze beschrijft de film als “emotioneel autobiografisch” en wilde zich verdiepen in “een andere periode” van de vader-dochterrelatie dan die uit haar eerste (kort)film, ‘Tuesday’ (2015).

De film is genomineerd voor vier BAFTA’s en werd ook door de National Board of Review uitgeroepen tot een van de beste films van 2022. Het tijdschrift Sight and Sound bekroonde ‘Aftersun’ ook al met de eerste plaats in zijn ‘Best Films of the Year’-poll.

‘Aftersun’ gaat in première op het Filmfestival van Oostende op 29, 30 en 31 januari en zal vanaf 1 februari in de bioscopen te zien zijn.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top