Sam Smith lost vierde album ‘Gloria’: “Hen heeft nog nooit zo goed geklonken”

Muziek | Vandaag heeft de 30-jarige Engelse artiest Sam Smith hun vierde album op de wereld losgelaten. ‘Gloria’ wordt op gemengde reacties onthaald door de vakpers. Pickx ging poolshoogte nemen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Ik voel me overweldigd en emotioneel nu ik 'Gloria' loslaat en dit werk aan jullie overdraag”, verklaarde Smith in oktober vorig jaar op Instagram. "Door deze plaat aan jullie over te dragen, geef ik jullie een deel van mijn hart en ziel. 'Gloria' heeft me door donkere tijden heen geholpen en was een baken in mijn leven. Ik hoop dat het dat voor jou kan zijn.”

Volgens een persbericht is ‘Gloria’ een “persoonlijke revolutie” voor Smith, die zingt over “seks, leugens, passie, zelfexpressie en imperfectie”.

“Meer van hetzelfde”

Het album wordt op wisselende reacties onthaald door critici. De toonaangevende Amerikaanse muzieksite Pitchfork heeft het over “een plaat die de luisteraar met gemengde gevoelens achterlaat”, met “het saaie ‘Perfect’” en het duet met Ed Sheeran dat “voelt als een stap terug”. Ook de krant The Guardian – nochtans van Britse makelij – is niet onder de indruk: “Er is iets teleurstellends aan deze plaat”, oordeelt het kwaliteitsblad. “Het gevoel dat het meer van hetzelfde is overheerst meer dan zou moeten.”

“Als je op dezelfde sombere wijze zingt over liefde voor jezelf of flirten als over in de steek gelaten worden door je ex-partner klinkt dat niet alleen ongeloofwaardig; het heeft ook een nivellerend effect, waardoor het materiaal minder gevarieerd lijkt”, hekelt de krant nog.

Het Britse New Musical Express (NME) is dan weer enthousiaster: “‘Gloria’ is echt het meest verrassende, bevredigende en vitale werk uit de carrière van Sam Smith”, strooit de gezaghebbende muzieksite met lof. “De soulvolle stem van Smith is prachtig doorheen het album”, klinkt het nog. De site heeft het voorts nog over “een album dat muzikaal, thematisch en vooral emotioneel rijk is”. “Sam Smith heeft nog nooit zo goed geklonken omdat hen nog nooit zo zichzelf is geweest”, besluit NME.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door SAM SMITH (@samsmith)


Wie is Sam Smith?


De Engelse zanger en muzikant Sam Smith heeft zich in een mum van tijd opgeworpen tot een begrip in de wereldwijde pop-, soul- en r&b-scene.

Smith stak voor het eerst de neus aan het venster in oktober 2012 met doorbraaksingle ‘Latch’, die hoge toppen scheerde in de UK Singles Chart. In december 2013 won Smith de Brit Critics' Choice Award. Even later verscheen debuutalbum ‘The Lonely Hour’. De leadsingle ‘Money on My Mind’ was een hit in Groot-Brittannië, maar het is vooral ‘Stay with Me’ waarmee Smith zich op de wereldkaart zette. Het album won vier Grammy’s: Best Pop Vocal Album, Best New Artist, Record of the Year en Song of the Year. Smith stond te boek als rijzende ster, hun carrière ging sindsdien crescendo. ‘Stay with Me’ is voorlopig met een duizelingwekkende 1,6 miljard luisterbeurten het meeste gestreamde nummer van Smith op Spotify.

Hun song ‘Writing's on the Wall’ was het themalied van de James Bond-film ‘Spectre’ en kaapte een Golden Globe en de Oscar voor beste originele muziek weg. Smiths tweede album, ‘The Thrill of It All’, zag het licht in november 2017 en stoomde meteen door naar de top van de hitlijsten. Single ‘Too Good at Goodbyes’ scoorde vooral in eigen land en Australië. In 2019 scoorde Smith in samenwerking met Normani met ‘Dancing with a Stranger’ opnieuw een wereldhit, die genomineerd werd voor lied van het jaar bij 2020 Brit Awards. De song fungeerde als vooruitgeschoven single voor hun derde album ‘Love Goes’, dat hen te midden de coronacrisis loste en waarop Smith zich meer dan ooit wentelt in liefdesverdriet. Andere voorsmaakjes die de top van de wereldwijde hitlijsten haalden waren ‘Promises’ met Calvin Harris, ‘Fire on Fire’ en ‘How Do You Sleep?’.

Eind vorig jaar werd het grensverleggende ‘Unholy’, het felgesmaakte voorproefje van hun nieuwste album ‘Gloria’, de eerste single van Sam Smith én het eerste nummer van een openlijk non-binaire of transartiest dat op nummer 1 in de Amerikaanse Billboard Hot 100 belandde. Ook bij ons werd de song grijsgedraaid op de radionetten. In amper een paar weken tijd vergaarde de hit meer dan 700 miljoen streams op Spotify.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top