blackwave.: na het dal de heropleving

Muziek | Enkele jaren ging blackwave. door een diep dal, maar sinds de release van het album ‘No Sleep in LA’ staat de Gents-Antwerpse soulvolle hiphopformatie er weer helemaal. Zozeer zelfs dat ze dit jaar genomineerd zijn voor twee MIA’s. Een terugblik op de wedergeboorte van blackwave.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2018 gold blackwave. nog als een van de grote doorbraken van het jaar. Het duo van Jean Atohoun en Willem Ardui mocht de prijsuitreiking openen met hun hit ‘Whasgood?!’ en was genomineerd in de categorieën Groep, Doorbraak en Urban. De hoofdprijzen moesten ze afstaan aan respectievelijk Bazart, Angèle en Tourist LeMC, maar dat ze definitief hun intrede hadden gemaakt bij het kruim van de Vlaamse muzieksector, stond als een paal boven water.

Dit jaar is de band opnieuw genomineerd. In 2022 kwam hun tweede album ‘No Sleep in LA’ uit en schuimden ze opnieuw de grootste podia van ons land af. Het leidde tot MIA-nominaties in de categorieën Groep en Hiphop. Het lijkt een evidentie, aangezien blackwave. sinds die doorbraak een vaste waarde is geworden op de Vlaamse podia, met een ijzersterke livereputatie en een resem meezingbare hits, maar dat is het niet. Enkele jaren geleden stond de toekomst van de band namelijk nog op losse schroeven.

De onzekerheid begon al in 2019, vlak na de release van het eerste album ‘Are We Still Dreaming?’. In een interview met De Standaard verklaart Willem Ardui: “Ik dacht dat het niet goed genoeg was. Ik begon te focussen op de negatieve reacties, minimaliseerde de positieve. We hadden na de release een rustperiode ingepland, maar die gaf mij ­alleen maar méér tijd om te tobben. Ik heb toen heel diep gezeten.”

In De Morgen vertelt hij hetzelfde verhaal. “We wisten niet goed wat we wilden doen. Een nieuwe plaat maken? En hoe moet die dan klinken? We zijn dan twee weken naar Los Angeles gegaan. Daar maakten we superveel muziek, vonden we onze goesting weer”, aldus Ardui. “De groep belandde er in een creatieve goudpot”, aldus Jean Atohoun in De Standaard. Maar zodra de band terug in België kwam, begon de eerste lockdown.

Duw in de rug

“Aanvankelijk ging het goed”, gaat Antohoun verder in De Standaard. “We werkten voort in de studio, genoten van de livestreams. Maar corona duurde veel langer dan gedacht. De shows werden uitgesteld, de zomer viel in het water. Ik ging door een relatiebreuk, verhuisde naar Gent en was hard op zoek naar mezelf.” En in De Morgen: “In die periode hebben Willem en ik vijf maanden lang amper met elkaar gesproken, omdat we al onze energie zelf nodig hadden om het hoofd boven water te houden.” Ardui antwoordt: “Het einde van blackwave. hing toen even in de lucht.”

Over die moeilijke periode zingt blackwave. ook op het album ‘No Sleep in LA’, dat uiteraard geïnspireerd is op de trip naar de Verenigde Staten, maar ook op de diepe dalen en de lockdown. Het album afwerken en uitbrengen was een manier om weer op de rails te komen. De opener is niet voor niets het nummer ‘Back on track’. “Het voelt als een duw in de rug: we hebben de moeilijkheden beslecht, we mogen er zijn. Vandaag voelen we ons ook zoveel beter, eindelijk durven we trots te zijn”, zegt Ardui.

Pijnlijk eerlijke teksten met zonnige LA-vibes, zo klonk het nieuwe album. En dat sloeg duidelijk aan, want het album ging vlot over de toog. Het bracht de hiphoppers afgelopen zomer ook naar podia als Werchter Boutique en Cactusfestival, én de soundtrack van het populaire spel ‘FIFA 23’, waarop het nummer ‘a-okay’ prijkt. Opvallend: op die soundtrack prijkt ook Gorillaz, een band die blackwave. jaren geleden nog coverde voor een sessie op Studio Brussel, en waarmee ze afgelopen zomer het podium van Werchter Boutique mochten delen. Die ladder is toch maar mooi beklommen! Nu op naar de eerste MIA?

De liveshow van de MIA's is op donderdag 26 januari te bekijken vanaf 20u40 op Eén en Pickx+. Bekijk een pre- en aftershow rond de MIA's live op Pickx+.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top