Stijn Meuris in 'Het huis': toevalligheden en de dood

Series | In ‘Het huis’ blikte Stijn Meuris terug op een leven vol toevalligheden, maar ook vol aanrakingen met de dood. De 58-jarige zanger achter formaties als Noordkaap en Monza, een man met een grote mond en zonder uitknop, kroop twee jaar geleden zelf nog door het oog van de naald.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op Humo’s Rock Rally van 1990, toen Noordkaap won, werd de echte Stijn Meuris geboren, zegt Eric Goens in ‘Het huis’. Maar als we horen hoe goed hij op zijn vader lijkt, kunnen we alleen maar concluderen dat Stijn Meuris al van jongs af aan voorbestemd was om te worden wie hij zou worden. Iemand die geen blad voor de mond neemt, die het heft in eigen handen neemt en vindt dat we dingen moeten doen in plaats van er alleen maar over te praten.

Het is zo dat de jonge Stijn van het ene onverwachte succes in het andere rolde. Een reactie op een oproep in Humo gaf hem een kans om te acteren in de film ‘Blueberry Hill’ van Robbe De Hert. De assistent-regisseur was toen Stijn Coninx, die Meuris uitnodigde om mee te spelen in Daens. Misschien door de “Pelt-connectie” (Meuris woonde in Neerpelt en Coninx in Overpelt), maar misschien ook omdat de regisseur wat zag in de tomeloze energie en werklust van Meuris.

Werklust heeft hij, ook al zegt Meuris dat hij eigenlijk nooit een job heeft gehad. Hij is zanger, maar ook acteur, rockjournalist, regisseur… Op officiële formulieren vult hij “muzikant” in, maar dat klopt ook niet echt, zegt hij zelf. Hij speelt namelijk geen gitaar of piano en kan geen noot lezen. Dirigeren kan hij wel. En hij kent wel wat van sterrenkunde, maar dat geheel terzijde.

Dood en spijt

Die vader waar Stijn zo goed op lijkt, die overleed een kleine tien jaar geleden. Hij voelde dat er iets mis was en ging naar de huisdokter, maar overleed in de wachtkamer. Een tragisch verhaal, dat nog tragischer wordt als je weet dat Stijn bijna hetzelfde overkwam. Zo’n twee jaar geleden voelde hij namelijk ook dat het niet goed ging. Hij haastte zich naar de spoedafdeling, waar hij ineen zakte zodra hij een dokter zag. Toen hij bijkwam, omringd door dokters die met darmpjes en draden bezig waren, hoorde hij: “U was dood, maar nu niet meer.”

Voor Stijn kwam de hulp dus net niet te laat, waardoor hij er vandaag nog steeds staat en nog vol overgave op de podia kruipt. De oorzaak is te zoeken bij de algemene levensstijl, maar spijt heeft Stijn niet van zijn wildere jaren. Al moest hij de fysieke testen wel weigeren, wat hem dan weer even in eigen boezem liet kijken. “Ik krijg het soms moeilijk op optredens. Dat ik denk: shit man, ik leef nog. Het had ook anders kunnen lopen”, zei hij er nog over bij het ontbijt – fruit en yoghurt, dus wel degelijk gezond.

Ook een andere aanraking met de dood, de zelfmoord van zijn vriendin zo’n twintig jaar geleden, kwam uitgebreid aan bod. Die had borderline, een ziekte waarvan Stijn toen nog dacht dat er niet veel over geweten was, ook al schreef zijn vriendin er zelf haar thesis over. Hij neemt zichzelf duidelijk nog steeds kwalijk dat hij die thesis pas na haar dood las.

Het werd uiteindelijk een van de meest emotionele en zwaarwichtige afleveringen van het huidige seizoen van 'Het huis'. Misschien niet wat je normaal zou verwachten van energieke brulboei (oeps, dat woord mochten we eigenlijk niet gebruiken) Stijn Meuris.

Bekijk ‘Het huis’ op maandag om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top