Hoe Cate Blanchett zich voorbereidde op haar rol in 'Tár’

Films | De Australische actrice Cate Blanchett is sinds kort te zien in het psychologische drama ‘Tár’. Voor deze film kroop ze in de huid van de vermaarde, maar fictieve, componiste Lydia Tár. De actrice zet volgens Pickx een dijk van een acteerprestatie neer en die kwam niet zomaar uit de lucht gevallen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In deze nieuwe film van regisseur Todd Fields volgen we het wel en wee in het leven van Lydia Tár: een vrouwelijke componiste die heel wat aanzien geniet in de wereld van de klassieke muziek. Tár staat als eerste vrouw ooit aan het hoofd van het Berliner Philharmoniker en bereidt zich voor op haar muzikale magnum opus. Gaandeweg zien we echter hoe het imago van Tár een paar stevige deuken krijgt en hoe de wereldberoemde componiste echt in elkaar steekt…

Leren dirigeren

Actrice Cate Blanchett trof de nodige voorbereidingen voor haar rol als Lydia Tár. Ze leerde niet enkel de nodige teksten van buiten, maar leerde naar verluidt ook hoe ze klassieke muziek moest dirigeren. Het is geen geheim dat acteurs enkele vaardigheden moeten aanleren voor een rol - denk bijvoorbeeld maar aan paardrijden -, maar het dirigeren van muziek is voor heel wat schermgezichten van een andere grootorde. Gelukkig slaagde Blanchett wonderwel in haar opzet en dat zien we ook terug in de film.

Duits, piano en notenleer

Blanchett heeft voor deze film niet enkel leren dirigeren, ze heeft ook een pianoleerkracht onder de arm genomen en zelfs Duits geleerd. Dat Duits kon ze overigens goed gebruiken om met haar tegenspeelster te overleggen, de Duitse actrice Nina Hoss. Ze maakte ook kennis met twee werken uit de klassieke muziek: de vijfde Symfonie van Gustav Mahler en het Celloconcert van Edward Elgar. Blanchett wou naar eigen zeggen ook de muziekpartituren kunnen lezen zodat ze de muzieknoten kon lezen en aanwijzen. "Ik wou niet doen alsof want dat zou erg lui zijn geweest. En ook: dat is niet fijn. Ik heb tevens geprobeerd om zo dicht mogelijk bij de ervaring van muzikanten te komen…in het geval dat ik zo’n rol nooit meer zou tegenkomen", aldus Blanchett in een interview met de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

'Tár’ is vanaf woensdag te zien in de Belgische cinemazalen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top