‘Totenfrau’ op Netflix: drama in het lijkenhuis

Series | De nieuwe Oostenrijks-Duitse serie ‘Totenfrau’, in het Engels ook bekend als ‘Woman of the Dead’, is begin deze maand toegevoegd aan de catalogus van Netflix. Het is een adaptatie van het gelijknamige boek van de Oostenrijkse auteur Bernhard Aichner, die ver ging om zijn verhaal zo realistisch mogelijk te maken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Totenfrau’ gaat over Brünhilde Blum (Anna Maria Mühe), die als begrafenisondernemer werkt in een skiresort. De excentrieke vrouw fantaseert soms dat ze met de lijken praat. Wanneer haar man, een politieagent, omkomt in een verdacht verkeersongeval, wil ze dat de zaak tot op het bot wordt onderzocht. Ze heeft namelijk goede redenen om te vermoeden dat haar man veel geheimen had voor haar, en haar buikgevoel zegt dat het niet zomaar een ongeval was. Wanneer de politie niet zo grondig is als ze zou willen, begint ze zelf sporen na te jagen.

Voor het verhaal van ‘Totenfrau’ haalden de makers de mosterd bij de gelijknamige roman van Bernhard Aichner uit 2014, die intussen al drie boeken schreef over de begrafenisondernemer die op wraak zint.

Verregaande research

Aichner verklaarde in interviews dat hij tijdens het schrijven van ‘Totenfrau’ tegelijk gefascineerd en angstig werd voor de dood. Om te onderzoeken wat geconfronteerd worden met de dood doet met mensen, ging hij als stagiair aan de sla bij een begrafenisondernemer. De job voelde eerst onnatuurlijk aan, maar later raakte hij eraan gewend. Dat gevoel wilde hij in zijn boek ook overbrengen, vooral in het karakter van Blum, die het lijkenhuis doodgewoon vindt.

Daarnaast verkent Aichner ook hoe iedereen wel een beetje kwaad in zich heeft. Dat doet hij aan de hand van religieuze ondertonen en door te tonen hoe personages door ongelukkige omstandigheden gedwongen worden om moeilijke keuzes te maken. Ook al doen sommige personages illegale en immorele dingen, begrijp je als lezer steeds waarom ze dat doen.

En als kijker ook, want de serie blijft heel dicht bij het bronmateriaal. Met uitzondering van het feit dat de serie zich afspeelt in Tirol terwijl Blum in het boek in Innsbruck woont, en het feit dat ze in het boek twee dochters heeft, maar in de serie een dochter en een zoon, is er niets veranderd aan het oorspronkelijke verhaal. Ook aan de grimmige sfeer en enkele gitzwarte scènes werd niet geraakt.

Ontdek ‘Totenfrau’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top