Van 'Babylon' tot 'Changeling' duik mee in de nostalgie van 'The Roaring Twenties'

Films | Met de release van 'Babylon' neemt regisseur Damien Chazelle ('La La Land'), ons mee naar Hollywood tijdens ‘The Roaring Twenties’. Deze bewogen periode werd gekenmerkt door een grote economische groei en een culturele renaissance met uitbundige feesten en excessen tot gevolg. ‘The Roaring Twenties’ inspireren ook vandaag nog heel wat films en series. Pickx zet enkele meesterwerken die zich in de mytische jaren twintig afspelen in de kijker.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Babylon (2023)

‘Babylon' neemt je mee naar het Hollywood van de jaren 20. Welkom in de coulissen van de filmwereld anno 1920, waar de lust hoogtij viert, de drank en de drugs rijkelijk vloeien en waar acteurs verafgood worden. De personages, de ene nog excentrieker en perverser dan de andere, proberen hun plaats in de filmwereld te veroveren... en te behouden.

In de cast vinden we onder meer Margot Robbie Ze speelt Nellie LaRoy, een aspirant-actrice die zichzelf al als een filmster ziet, ook al heeft ze nog geen ervaring. Brad Pitt speelt de rol van Jack Conrad, een steracteur die het beste uit zijn roem haalt door te verdrinken in alcohol en elke vrouw die hij tegenkomt te versieren. Anderzijds, in tegenstelling tot dit tijdperk van overdaad, speelt Diego Calva een jonge Latino die klusjesman wordt op filmsets.

Wil je weten op wie de personages in ‘Babylon’ gebaseerd zijn? Lees dan zeker dit artikel.

‘Babylon’ is vanaf 18 januari in de bioscoopzalen te bewonderen.

The Great Gatsby (2013)

Als er één film de excessen van ‘The Roaring Twenties’ illustreert, is het wel ‘The Great Gatsby’ van regisseur Baz Luhrman. ‘The Great Gatsby’ is gebaseerd op de gelijknamige roman van F. Scott Fitzgerald en vertelt het verhaal de stinkend rijke Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio), die een legende wordt in heel Manhattan.

In zijn gigantische herenhuis geeft de miljonair uitbundige feestjes waar alles kan en alles mag. Naast hem is Nick Carraway (Tobey Maguire), een beginnend schrijver, net verhuisd naar een bescheiden huisje. Hij vertelt het verhaal van hun ontmoeting tijdens de ‘The Roaring Twenties’. De twee raken bevriend en Carraway vereeuwigt de dandy die Gatsby was, een uitzonderlijk man die zijn ware aard verbergt. Naast het tragische liefdesverhaal geeft de film ook een inkijk in de klassenstrijd die in de jaren 20 heerste.

‘The Great Gatsby’ is beschikbaar in de Proximus VOD catalogus.

Chicago (2002)

Meer dan twintig jaar na de release is ‘Chicago’ nog steeds een enorm populaire musical. De film van Rob Marshall won zes Oscars, waaronder Best Picture en speelt zich - zoals de naam doet vermoeden - af in de Amerikaanse stad Chicago, meerbepaald in de jaren 20, de tijd van de cabarets.

Twee vrouwen worden beschuldigd van een passionele moord. Roxie Hart (Renée Zelleweger) is een huisvrouw die samen met haar idool Velma Kelly (Catherine Zeta-Jones) achter de tralies belandt. Ze willen er alles aan doen om uit de gevangenis te komen en doen een beroep op Billy Flynn (Richard Gere). Hij heeft een ijzersterke reputatie als advocaat. Maar de twee verdachten kunnen hun onschuld niet bewijzen, dus gooit hij het over een andere boeg. De twee zullen koste wat kost beroemd moeten worden. De film verkent de thema's roem, schandaal en corruptie tegen een achtergrond van vrolijke jazzmuziek.

‘Chicago’ is beschikbaar in de
Proximus VOD catalogus.

Midnight in Paris (2011)

In ‘Midnight in Paris’ brengt Woody Allen op zijn eigen manier een ode aan het Parijs van de jaren twintig. We volgen de nachtelijke wandelingen van scenarioschrijver Gil Pender (Owen Wilson) in het Parijs dat F. Scott Fitzgerald kende. Nacht na nacht reist hij terug in de tijd en drinkt hij met Ernest Hemingway, neemt advies aan van Gertrude Stein of redt hij Fitzgeralds vrouw Zelda van zelfmoord in de Seine. Gaandeweg beseft hij dat hij dit verre tijdperk verkiest boven de huidige maatschappij.

Naast een liefdesbrief aan Parijs en ‘The Roaring Twenties’, wil Woody Allen ons de boodschap meegeven niet te veel vast te hangen aan nostalgie. Je moet in het hier en nu leven.

De cast is net zo fantastisch als de stad waar ze doorheen lopen:het hoofdpersonage, Gil, wordt gespeeld door Owen Wilson en Rachel McAdams speelt zijn verloofde, Inez. Naast hen speelt Marion Cotillard Adriana en Alison Pill speelt Zelda Fitzgerald. Tom Hiddleston vertolkt de rol van F. Scott Fitzgerald en Adrien Brody die van Salvador Dali. Ook Carla Bruni-Sarkozy speelt een rolletje, en dat terwijl ze nog First Lady van Frankrijk was.

Bullets over Broadway (1994)

Nog een werk van Woody Allen, in ‘Bullets over Broadway’ richt hij zich op David Shayne (John Cusack), een jonge en ambitieuze toneelschrijver die in 1928 zijn Broadway-debuut maakt. Hij moet een deal sluiten met een gangster om zijn toneelstuk te kunnen financieren. Als onderdeel van de deal moet hij de verloofde van de gangster (Dianne Wiest) casten, die geen acteertalent heeft. Shayne beseft al snel dat hij zijn ziel verkocht heeft.

Changeling (2008)

Voor ‘Changeling’ haalde Clint Eastwood inspiratie bij de kippenhokmoorden van Wineville tussen 1926 en 1928. ‘Changeling’ is een historische thriller en blijft dicht bij de waargebeurde feiten. 

Zoals elke ochtend kust Christine (Angelina Jolie) haar 9-jarige zoontje voordat ze naar haar werk vertrekt. Maar als ze thuiskomt, is haar zoon verdwenen. Maanden later duikt er een heel ander jongetje op dat beweert haar vermiste zoon te zijn. Ondanks haar pogingen om de plaatselijke autoriteiten te overtuigen, krijgt ze geen gehoor en gaat de pers helemaal los op haar. Ze wordt gedemoniseerd en iedereen noemt haar een ongeschikte moeder. Ze wordt zelfs geïnterneerd.

‘Changeling' is een film die je bij de nek grijpt, zowel door de tragische zaak als door de verontwaardiging over de behandeling van vrouwen in het Amerika van de jaren twintig. Thema's als seksisme, corruptie en kindermisbruik spelen een grote rol.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top