Is er nog een toekomst voor Stipe Perica bij Standard?

Sport | Standard beleefde een weekend om snel te vergeten. De Rouches werden kansloos afgetroefd door Antwerp (3-0) en zagen alweer kostbare punten uit hun handen glippen. Vooral de prestatie van targetspits Stipe Perica viel op in negatieve zin. Hij moet dringend zijn statistieken opkrikken wil Standard hogerop in het klassement eindigen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De supporters van Standard-Luik hebben tot op de dag van vandaag nog nachtmerries over jaargang 2021-2022. Hun club draaide toen een snertseizoen en de supporters zagen hoe heel wat clubiconen volledig waren wegdeemstert onder de vele teleurstellende resultaten. Het bestuur van de Rouches werd met de vinger gewezen en besloot afgelopen zomer om vers bloed aan te trekken, waaronder een spits met een neus voor doelpunten. Ze kwamen uit bij Stipe Perica, een Kroatische spits van 27 die eerder al furore had gemaakt in de Jupiler Pro League.

Perica was in het seizoen 2019-2020 al op de Belgische voetbalvelden te zien in een truitje van Moeskroen. In het najaar van 2019 vond hij op amper vier weken tijd zes keer de weg naar het doel en dat trok de aandacht van heel wat scouts. De Kroaat wist in totaal acht keer te scoren voor Moeskroen, en dat in amper zestien wedstrijden. Het seizoen daarna maakte de Perica de overstap naar het Engelse Watford in de Championship. Hij zakte er met slechts één doelpunt echter volledig door het ijs en zette vervolgens een stap terug, richting Israël waar Maccabi Tel Aviv huist.

Het ging de Kroaat opnieuw voor de wind in Israël. Hij maakte er 17 doelpunten in 46 wedstrijden en was op korte tijd zeer belangrijk geworden. Het bestuur van de Rouches had dit natuurlijk opgevangen en besloten om Perica deze zomer prompt een contract onder de neus te schuiven. De Luikse bestuurskamer dacht immers hun goalgetter te hebben gevonden.

Te weinig mobiliteit?

Maar de Luikse supporters waren niet zo overtuigd. Zij hadden immers snel in de mot dat Perica de nodige mobiliteit, snelheid en flexibiliteit mist om in het spelsysteem van coach Ronny Deila te renderen en grepen zich dan ook meteen naar de haren. Afgezien van twee knappe doelpunten tegen Zulte Waregem, heeft Perica nog geen solide indruk gemaakt en dat stemt de supporters van Standard bijzonder triest.

Ze wijzen in de eerste plaats naar de passieve rol die Perica opneemt tijdens elke Standard-aanval. In de tweede plaats verwijzen de supporters naar hoe gemakkelijk hij het de verdediging van een tegenstander soms maakt. Fans van Perica merken terecht op dat de Kroaat het meer moet hebben van bepaalde momenten en geen echte targetspits is. Hij kan moeilijk fungeren in een systeem met één enkele spits, maar dan moet het spelsysteem van de Rouches naar verluidt worden aangepast…

Teleurstellende statistieken

Tot op heden heeft Stipe Perica slechts drie doelpunten in veertien JPL-matchen gemaakt en dat is een spits onwaardig. Hij scoorde in oktober twee keer tegen Zulte Waregem (0-3) en wist begin januari ook de gelijkmaker te scoren tegen Sint-Truiden (1-1) waardoor Standard toch enkele punten aan de man heeft te danken. De Rouches prijken momenteel op een zesde plaats in de Jupiler Pro League en mikken op de Champions’ play-offs. Om die te bereiken, zal Stipe Perica echter nog heel wat meer moeten scoren.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang, inclusief de wedstrijd Standard - Eupen op vrijdag 27 januari om 20u45, dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer nieuws uit de Jupiler Pro League:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top