Ontdek de wereld van geisha’s in ‘The Makanai: Cooking for the Maiko House’

Series | Sinds 13 januari kan je op Netflix naar de Japanse miniserie ‘The Makanai: Cooking for the Maiko House’ kijken van de regisseur Hirokazu Koreeda. Koreeda baseerde zich voor het script op ‘Kiyo in Kyoto’, een manga die zich afspeelt in de wereld van de geheimzinnige geisha’s. Ben jij ook zo nieuwsgierig naar de wereld van geisha’s? Lees dan vooral verder!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vanuit Westers perspectief

Wie zich ooit heeft verdiept in de geschiedenis van Japan, weet dat er in het Aziatische land een eeuwenoude traditie bestaat van de zogenaamde geisha’s. Dat zijn vrouwen die het beroep van gezelschapsdame uitoefenen, maar dan meestal zonder een seksuele component. Het doel van een geisha bestaat erin om een avond op te smukken met traditionele muziek, dans en andere vormen van verfijnde cultuur. Vooraleer dat deze dames zichzelf echter een geisha mogen noemen, moeten ze een zeer lange en uiterst strenge opleiding volgen als maiko. Nadien mogen ze zich hullen in een prachtige kimono, dragen ze een zwarte pruik en wordt hun gezicht wit gemaakt met schmink. In de 18e en 19e eeuw waren er naar verluidt nog duizenden geisha’s, vandaag de dag zou hun aantal rond de 200 liggen en wonen ze voornamelijk in de Japanse grootstad Kyoto.

Rond het beroep van geisha hangt, zeker voor westerlingen, een zweem van mysterie en die probeerde de Amerikaanse regisseur Rob Marshall in 2005 te doorprikken met zijn film 'Memories of a Geisha', die trouwens ook te zien is op Netflix. In deze film zien we hoe een jong meisje door haar arme familie wordt verkocht aan een tehuis waar geisha’s worden opgeleid. Ze wordt er gedurende de jaren klaargestoomd tot geisha, maar moet zich ook een weg banen tussen de rivaliteit van haar vrouwelijke collega’s en de vele, soms verraderlijke, mannelijke klanten.

Een luchtige fictieve documentaire

Hirokazu Koreeda probeert ons met zijn nieuwe miniserie ook een blik achter de schermen te geven van het leven van de geisha’s, maar kiest toch voor andere insteek. Hij focust zich niet op jaloezie en eventueel misbruik, maar benadert de wereld van de geisha’s vanuit een modern perspectief en met een flinke dosis luchtigheid. Hij baseerde zich op de populaire manga ‘House of Maiko’ van de Japanse schrijver Aiko Koyama. Dit mangaverhaal kwam in 2016 uit en ging inmiddels meer dan 2,7 miljoen keer over de toonbank. Zowel in de serie als in de manga zien we hoe twee tienermeisjes naar Kyoto trekken om er een opleiding te volgen tot geisha. Ze worden maiko’s, dat is de benaming voor geisha’s die in opleiding zijn, en moeten wennen aan een leven dat propvol regeltjes en protocollen zit. Want enkel zo maken ze kans om ooit als echte geisha door het leven te gaan…

Ontdek ‘The Makanai: Cooking for the Maiko House’ vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top