‘1985’: De nieuwe Belgische serie over de Bende van Nijvel

Series | Deze zondag staat de eerste aflevering van de langverwachte serie ‘1985’ op het programma. De serie is een prestigieuze coproductie van VRT en RTBF en gaat over de Bende van Nijvel, een zwarte bladzijde uit de Belgische geschiedenis.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘1985’ De nieuwe Belgische serie over de Bende van Nijvel

'1985' volgt de vrienden Marc en Franky en zijn zus Vicky tijdens de turbulente jaren tachtig. Marc en Franky verhuizen van het platteland naar Brussel voor een carrière bij de Rijkswacht. Ze beginnen heel ambitieus en enthousiast aan hun opleiding, maar de Rijkswacht komt in slechte papieren door een reeks gewelddadige overvallen in en rond Brabant. Ondertussen studeert Vicky rechten aan de VUB in Brussel, recht tegenover de rijkswachtkazerne. Het wilde karakter en de progressieve idealen waar Vicky voor staat, botsen steeds meer met alles waar Marc en Franky voor staan.

‘1985’ gaat over het verlies van onschuld, niet alleen bij de drie hoofdpersonages, maar ook bij de Belgische staat. De gebeurtenissen rond de Bende van Nijvel zorgden voor heel wat wantrouwen tegenover de staat - wantrouwen dat nog steeds blijft nazinderen. 

Samenwerking tussen VRT en RTBF

Hoewel de gebeurtenissen rond de Bende van Nijvel historisch zijn, zijn de hoofdpersonages fictief. ‘1985’ is dus geen documentaire, al worden de gebeurtenissen wel in beeld gebracht zoals ze zijn gebeurd. De Bende van Nijvel staat in het collectieve geheugen gegrift van Vlamingen en Franstaligen. Het is dan ook geen toeval dat deze unieke en ambitieuze fictiereeks een coproductie is van Eén (VRT) en La Une (RTBF), samen met productiehuis Eyeworks. Voor het eerst hebben de twee grote publieke omroepen van ons land samengewerkt aan een fictieproject voor volwassenen. 

Achter het project zitten de producenten Peter Bouckaert en Gunter Schmid (‘Cordon’, ‘De twaalf’ en ‘Red Light’). “Het is onze ambitie om met ‘1985’ (tv-)geschiedenis te schrijven, letterlijk én figuurlijk. Een reeks die een waarheidsgetrouw inzicht geeft in een van de meest getroubleerde periodes van de Belgische recente geschiedenis: de jaren 80”, aldus de producenten.

De serie werd geschreven door Willem Wallyn (‘De 16’, ‘All of Us’) en Wouter Bouvijn (‘De twaalf’, ‘Red Light’) stond in voor de regie. Stijn Coninx, die met ‘Niet Schieten’ al een langspeelfilm over de Bende van Nijvel draaide, was creatief adviseur. 

Bekijk de eerste aflevering van '1985' nu zondag om 20u55 op één.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top