Veerle Baetens viert 45ste verjaardag met wereldpremière van haar regiedebuut ‘Het Smelt’

Films | Actrice Veerle Baetens blaast vandaag 45 kaarsjes uit. Een heugelijk dag, temeer omdat haar regiedebuut ‘Het Smelt’ twee dagen geleden in wereldpremière ging op het Sundance Film Festival in het Amerikaanse Salt Lake City. Naar aanleiding van deze mijlpaal blikt Pickx terug op de carrière van één van Vlaanderens meest succesvolle actrices.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Actrice Veerle Baetens stak voor het eerst haar neus aan het venster in 1999, toen ze als prille twintiger meespeelde in het geflopte langspeelfilmdebuut van regisseur Renaat Coppens, ‘Misstoestanden’, geïnspireerd op de Kiekeboe-strips. Een paar jaar later acteerde ze in de verfilming van de Marc de Bel-bestseller ‘De Zusjes Kriegel’, onder regie van Dirk Beliën.

In 2005 speelde Baetens een hoofdrol in de familiemusical 'Pippi Langkous'. Haar musicaldebuut werd in Nederland meteen bekroond met de John Kraaijkamp Musical Award, in de categorie 'vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical'. In Vlaanderen ontving ze de Vlaamse Musicalprijs voor aanstormend talent.

Datzelfde jaar was ze te zien in ‘Romance’, een kortfilm van de Vlaamse regisseur Douglas Boswell. Nog in 2005 acteerde ze in de tragikomedie ‘Verlengd Weekend’ van regisseur Hans Herbots naast Jan Decleir, Wouter Hendrickx en Koen De Bouw. Een jaar later strikte ze een hoofdrol in het drama ‘Dennis van Rita’, onder regie van Hilde Van Mieghem, over een moeder wiens 26-jarige zwakbegaafde zoon vrijkomt na een gevangenisstraf voor aanranding van een minderjarig meisje. Baetens acteerde er naast Els Dottermans en Matthias Schoenaerts.

Later dat jaar was er het succes van de Vlaamse blockbuster ‘Windkracht 10: Koksijde Rescue’ van Hans Herbots, acht jaar na het einde van de populaire tv-reeks. Baetens deelde de set met onder meer Kevin Janssens en Koen De Bouw. De actiefilm deed het met 225.000 bezoekers in België beter dan Amerikaanse kaskrakers als ‘Miami Vice’ en ‘Mission Impossible 3’.

Doorbraak met ‘Sara’

Baetens' grote doorbraak kwam er in 2007 met haar hoofdrol in de telenovelle ‘Sara’, over een lelijk eendje dat terechtkomt in een modebedrijf in Antwerpen, een wereld van glitter en glamour. Sara wordt verliefd op haar veel te knappe baas Simon (Gert Winckelmans). Die ziet haar niet staan, tot het lelijk eendje zich ontpopt tot een mooie zwaan, zoals dat in romantische sprookjes gebruikelijk is. De populaire serie liep 199 afleveringen lang op VTM tussen 2007 en 2008.

In 2008 won ze twee Vlaamse Televisiesterren: die voor ‘Beste Acteur of Actrice’ voor haar hoofdrol in ‘Sara’ en de publieksprijs voor ‘Populairste Televisiepersoonlijkheid’. Daarna reeg ze als dertiger de grote filmrollen aaneen: in ‘Zot van A.’ van regisseur Jan Verheyen (de Vlaamse adaptatie van de Nederlandse film ‘Alles is liefde’), de komedie ‘Meisjes’, de thriller ‘Loft’ – die uitgroeide tot de succesvolste Belgische film ooit -, de rechtbankfilm ‘Het vonnis’ en... ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix Van Groeningen.

Het succes van laatstgenoemde titel – het aangrijpend drama werd in 2013 onder meer genomineerd voor een Oscar voor beste buitenlandse film, maar moest het afleggen tegen ‘La Grande Bellezza’ – zette Baetens op de internationale kaart. Daarna volgden buitenlandse rollen in onder meer de historische BBC-reeks ‘The White Queen’, waarin ze gestalte gaf aan Margaretha van Anjou, koningin van Engeland en echtgenote van Hendrik VI van Engeland in de 15de eeuw. Ze speelde ook mee in de Franse film ‘Un début prometteur’ en de Frans-Belgische productie ‘Des Nouvelles de la planète Mars’.

Tussendoor maakt ze grote sier op het kleine scherm als hoofdinspecteur Hannah Maes in de politieserie ‘Code 37’, over een politiekorps gespecialiseerd in zedendelicten. In 2011 verscheen er ook een film van de reeks, die lauw onthaald werd door de critici. Daarna volgen hoofdrollen in andere populaire Vlaamse reeksen zoals het VTM-drama ‘Cordon’ en de psychologische VRT-thrillerserie ‘Tabula Rasa’.

‘D'Ardennen’

In 2015 was Baetens op het Belgische witte doek te zien als hoofdrolspeelster in de thriller ‘D'Ardennen’, naast Jeroen Perceval en Kevin Janssens. De debuutlangspeelfilm van regisseur Robin Pront was dat jaar de Belgische inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film, maar haalde de shortlist niet. De film werd in 2016 de grote winnaar op de Ensors, de Vlaamse filmprijzen. Het verzilverde een nominatie in maar liefst zeven categorieën. Daarbovenop kreeg het ook nog de Publieksprijs. Het won ook de prijs voor de beste Vlaamse film op de ceremonie van de Magritte du cinéma, de filmprijzen van Franstalig België.

‘D'Ardennen’ vertelt het verhaal van een homejacking die helemaal fout gaat. Dave, een van de twee overvallers moet zijn broer Kenneth noodgedwongen achterlaten. Vier jaar later komt Kenneth vrij en is er veel veranderd. Dave heeft z'n leven op de rails gekregen en probeert zijn broer te helpen waar mogelijk, maar kijkt met lede ogen toe hoe Kenneth in zijn oude gewoontes hervalt en ten koste van alles z'n ex-vriendin Sylvie (Baetens) terug voor zich probeert te winnen.

Regiedebuut

In 2021 – in volle coronacrisis – volgde een bijrol in het donkere, rauwe en beklemmende ‘Dealer’, het speelfilmdebuut van Jeroen Perceval dat in 2022 liefst negen keer in de prijzen viel op de Ensors. ‘Dealer’ gaat over Johnny (Sverre Rous), een drugsdealer van amper 14 die een beter leven wil. Na een kennismaking met de bekende acteur Anthony (een onherkenbare Ben Segers) ontstaat tussen de twee een speciale band.

Ondanks goede kritieken in de pers en veel aandacht in de media haalde de film amper de kaap van 50.000 toeschouwers. “We hadden veel meer verhoopt”, jammerde producent Bart Van Langendonck in Het Laatste Nieuws.

Dit jaar laat Baetens van zich horen met haar regiedebuut, ‘Het smelt’, dat op 22 januari – twee dagen voor haar 45ste verjaardag – in wereldpremière ging op het Sundance Film Festival in het Amerikaanse Salt Lake City. Op 1 februari volgt de Europese première.

Samen met Maarten Loix schreef Baetens het scenario voor de film, dat ze baseerden op de succesvolle gelijknamige roman van Lize Spit. Het verhaal draait rond Eva. In haar geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert ze terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt en wil afrekenen met het verleden. Rosa Marchant en Charlotte De Bruyne kruipen in de huid van de jonge Eva en de volwassen Eva.

Het productiehuis maakte eerder bekend dat de film pas in het najaar in de Belgische bioscopen te zien zal zijn.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top